Vlada TK odgovorara doktorima: Plate u UKC-u Tuzla od 1.400 KM do 3.300 KM

07.11.2017 14:38
 

U vezi sa zadnjim istupom predsjednika Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Rifata Riada Zajida u kojem nedvosmisleno proziva isključivo Vladu Tuzlanskog kantona, Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona osjeća za potrebu da reaguje i javnosti predoči vjerodostojne podatke.

Vezani članak: ‘Zdravstvo u komi’; dr. Zajid:'Neupitno je da će TK vjerovatno ostati bez ljekara, a onda neka građani i pacijenti TK, njih 470.000 pitaju Vladu TK ko je kriv?

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona nema reprezentativnost na području Tuzlanskog kantona i štrajk je pokrenuo „crpeći“ reprezentativnost Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, koja je u fazi preispitivanja na federalnom nivou. Reprezentativnost ovog kantonalnog sindikata svojom presudom osporile su i pravosudne institucije.

Iako nemaju reprezentativnost Kantonalna vlada i Ministarstvo zdravstva TK su do sada održali sedam ili osam sastanaka s predstavnicima ovog sindikata i ni na jednom od tih sastanaka Sindikat nije iznio svoje konkretne zahtjeve.  Koliko vidimo iz najave i samog stupanja u štrajk, Sindikat traži potpisivanje kolektivnog ugovora. Ugovor još nije potpisan ni na federalnom nivou, a to je preduslov za potpisivanje kolektivnog ugovora na kantonalnom nivou, te je samim tim bezrazložan štrajk i pritisak na kantonalni nivo vlasti.

Obzirom da dr. Zajid u svojim istupima kritikuje jedino i isključivo Vladu Tuzlanskog kantona, ovim putem ističemo da je Vlada sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu u februaru tekuće godine prva u Federaciji BiH potpisala Kolektivni ugovor i time u značajnoj mjeri popravila standard svih zaposlenika u zdravstvu. Svoju neupućenost u stanje u Tuzlanskom kantonu dr. Zajid demonstrira i izjavom da Vlada devastira zdravstvo i zdravstveni kadar u kantonu.

U protekle tri godine jedino je u Tuzlanskom kantonu pokrenut program finansiranja upošljavanja ljekara koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i ovim programom priliku za posao dobilo je 75 mladih ljekara. Kapitalne investicije u zdravstvene ustanove kojima je Vlada osnivač u protekle tri godine mjere se milionima KM. Od oko 7 miliona KM, koliko iznose kapitalne investicije izvršene u protekle tri godine na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, oko 3,3 miliona izdvojila je Vlada Tuzlanskog kantona iz budžetskih sredstava našeg kantona. U Tuzlanskom kantonu je zabilježen najmanji broj zdravstvenih radnika koji su napustili Bosnu i Hercegovinu. O odnosu Vlade prema uposlenicima u ovoj grani najbolje govori stav i odnos kojeg Vlada njeguje sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu koji okuplja koji okuplja 4.200 osoba, od ukupno 5.300 zaposlenih u zdravstvu TK.

„Određenim odredbama Kolektivnog ugovora smo omogućili menadžerima naših zdravstvenih ustanova da organizuju posao na takav način da se što je više moguće smanje liste čekanja, kako za liječenje, tako i za dijagnostičke tretmane“, rekao je svojedobno potpredsjednik Federalnog sindikata zaposlenih u zdravstvu Zijad Latifović i posebno akcentirao da Vlada Tuzlanskog kantona, za razliku od svih drugih kantona nije postavljala ultimatume, nego je tražila načine i mogućnosti da se isfinansira kompletna zdravstvena zaštita i zadržalo zadovoljstvo zdravstvenih radnika.

„Rezultat takvog odgovornog odnosa jeste da zdravstveni sistem Tuzlanskog kantona, zajedno sa svojom Vladom i svojim uposlenicima pruža najbolju zdravstvenu zaštitu na području cijele države Bosne i Hercegovine“, zaključio je potpredsjednik Latifović.

S druge strane Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona okuplja oko 900 uposlenika, što ne čini 30% zaposlenih u ovoj oblasti, a što je prema Zakonu o radu FBiH donja granica za reprezentativnost. Ovim putem, Vlada kantona, kao što je to uradila i na jednoj od zadnjih sjednica Vlade, poziva Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije da, kao manjinski sindikat u oblasti zdravstva, svoja prava traži kroz saradnju sa većinskim sindikatom. Obzirom da nam se približava početak pregovora za zaključenje novog Kolektivnog ugovora, samo kroz institucionalan rad i pridržavanje procedura možemo očuvati stabilnost našeg zdravstvenog sektora.

Na kraju ističemo, da smo kao Vlada svjesni potrebe za povećanjem primanja ljekara i uposlenika u drugim oblastima, ali svi moramo biti solidarni, sagledati stanje u okruženju i ponašati se u skladu sa prostorom gdje živimo. Nažalost Bosna i Hercegovina se ne može po visini primanja, koja se ljekarima nude za rad, takmičiti sa zemljama zapadne Europe. Ukupna mjesečna primanja ljekara na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, se kreću u rasponu od 1.400,00 KM za ljekara koji se tek po prvi puta zapošljava, pa do 3.300,00 KM za specijalistu sa akademskim zvanjima. Iako su po visini jedna od najviših u Federaciji BiH, smatramo da ona nisu na nivou koji to ljekari zaslužuju, ali su maksimum mogućnosti kojeg u ovom momentu, kao Vlada možemo ponuditi.

(TIP/Saopštenje za javnost Vlade TK/Foto: Arhiva AA)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

26 komentara na Vlada TK odgovorara doktorima: Plate u UKC-u Tuzla od 1.400 KM do 3.300 KM

 1. Divergent

  07. 11. 2017. - 14:49

  Ne mogu se upoređivati plaće ljekara u Zapadnoj Europi sa plaćama ljekara u BiH, ALI…

  Zato je vrlo lako mogu upoređivati plaće poslanika u Bundestagu sa plaćama i ostalim privilegijama poslanika u bezbrojnim parlamentima Bosne i Hercegovine.

  Odakle vam pravo na to ?

  Samo me interesira, ODAKLE crpite pravo da se u ovakvoj društveno-ekonomskoj situaciji poredite sa zapadnoeuropskim parlamentarcima i to poređenje praktično provodite u djelo, obzirom da su vam plaće, mislim na zakonodavnu i izvršnu vlast, OGROMNE, a odgovornost NIKAKVA.

  I, vi onda nađete kenjati kvake o lječničkim plaćama ?!?

  • Crnac

   07. 11. 2017. - 18:26

   Potpisujem.

   • Divergent

    07. 11. 2017. - 19:21

    Rekao bi čovjek – sve je rečeno.

    Međutim, da se stvar potkrijepi argumentima, argumenti su tu:

    1. Parlamentarac u Nizozemskoj (koja je jedna od europskih država mjernih jedinica za bogatstvo i blagostanje) ima ukupno primanje od 14.000 KM.
    Friško izobrazovan ljekar specijalista prima 17.600 KM mjesečno (netto), a njegov šef oko 30.000 KM mjesečno (jer jedino ljekari koji vode odjele imaju pravo pregovarati o plaćama – drugi ljekari ne).

    2. U susjednoj Hrvatskoj, ministar u prosjeku ima 5.270 KM, dok ljekar specijalista, u prosjeku, ima 4.500 maraka.

    3. Parlamentarci u Srbiji imaju primanja od oko 1.850 KM. Ljekar specijalista (anesteziolog, hirurg), sramotnih 1.240 KM.

    A, sada… BejHa !

    1. (CCI) ukupna primanja zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine kreću se između 4.800 i 6.500 KM.

    2. Tuzlanski kanton:
    Premijer vlade – prosječno oko 3.500 KM
    Predsjedavajući Skupštine – prosječno oko 4.800 KM
    Parlamentarci – 3.500 – 5.000 KM

    Znači ovako…

    Nisam ljekar. Uzevši tu činjenicu u obzir, hoću da vidim šupka koji će mi face to face reći kako su plaće zdravstvenih radnika (i ljekara i medicinskih tehničara) na Gradini ili bilo gdje u BiH velike. Završiće na Gradini, svega mi.

    • povremeno

     07. 11. 2017. - 19:59

     Profesor matematike u srednjoj skoli ima platu sa toplim obrokom 1100 KM. E vidis, da je trista puta specijalista nije tri puta pametniji da prima 3300 KM. Je li malo 3300 KM? E nije vala malo. Jos mu sigurno zena ubere 1500KM. E sad, da ne uzme ni markicu, a kamoli kovertu da ubrza operaciju, CT, MR to je , sa zenom, 4800 KM. U BejHa 4800 KM je stvarno puno. Parlamentarcima treba dati po 500 KM, ne vise. I da, gdje nadje informaciju o plati tih doktora u Holandiji. Recimo na AKH klinici u Becu nije ni blizu toliki iznos.

     • Divergent

      07. 11. 2017. - 20:48

      Replika na konstataciju 1:

      Slažem se da profesori, prije svega UNI profesori, moraju imati mnogo veću plaću nego sada. ALI ! Da ne zaboravimo i činjenicu da mnogi UNI profesori sa UNTZ tezgare na drugim državnim i privatnim fakultetima u BiH. Nakupi se to, pofino.

      Nema govora o tome da se složim sa tvojom konstatacijom o tome ko je pametniji, a ko nije. Argument: samo vrijeme koje se uloži na obrazovanje i činjenica da kada si ljekaru na stolu, o tvom životu ne odlučuje niko drugi do – ljekar. Ni profesor, ni ekonomista, ni pravnik. Ljekar-specijalista na obrazovanje uloži koliko godina ? Najmanje 10 ili 11 godina, ne uključujući eventualni magisterij ili doktorat.

      Replika na konstataciju 2:
      Kada poznaješ strani jezik, komuniciraš sa ljudima u pomenutoj državi i imaš volju saznati određene stvari, ništa nije teško.

      Nizozemska

      Prosječan godišnji dohodak specijaliste na rukovodnoj poziciji: 456.800 KM

      Prosječan godišnji dohodak specijaliste : 169.000 KM

      Replika na konstataciju 3:

      Maksimum 1.500 KM za sve političare i tačka. Pa, ko voli – nek izvoli.

    • povremeno

     07. 11. 2017. - 23:35

     U pravu si za plate u Nizozemskoj, jesu ogromne. Mada ne mora se imati prijatelja tamo, niti znati nesto posebno jezike, dovoljno je proguglati. Po poznavanju problematike i komentarima se vidi da si iz te branse. Tesko je kad imas 3300 KM shvatiti i lijeciti nekog ko je jedva skuckao da dodje do Gradine. Moras priznati da malo koji specijalista ne radi i privatno i tu ubode makar isto toliko. Vidi, jedan ginekolog za najobicniji pregled, privatna ordinacija je u pitanju uzme 40KM po pacijentu, puta barem 20 je solidnih 800 KM dnevno. Naravno da je to negdje od 18h popodne, kad je ljekar specijalista dosao iz ” svog” doma zdravlja, bolnice. Znaci 5 puta sedmicno po 40 KM puta 20 pacijentica, puta 4 sedmice u mjesecu daje 16 000 KM mjesecno od privatne prakse. Jesam li to dobro sracunao. Idemo dalje, jedan ugledni kardiolog ima minimalnu cijenu pregleda 80 KM puta sve navedeno daje …pa covjece onih 3300 KM je djecija igra. Ne moram da ti kazem da NI JEDAN ne izdaje nikakav fiskalni racun. Vraticu se onom profesoru matematike… 1100 KM sa toplim obrokom.

     • povremeno

      07. 11. 2017. - 23:41

      Sve navedeno pod uslovom da se vode bushido folozofijom zivljenja, cini mi se da se tako zove, odnosno da im je postenje kao u samuraja.

     • Divergent

      07. 11. 2017. - 23:56

      Nisam ljekar, to sam već pomenuo. Po vokaciji sam diplomirani jurist čija uža specijalnost direktno zadire u materiju o kojoj se već danima raspravlja.

      Googlanje nije dovoljno – određene stvari su nedostupne za širu javnost (to možeš prepoznati iz jednog detalja koji sam naveo komentirajući pregovaranje o plaćama u Nizozemskoj).

      Slažem se s tobom, da ponovim. Pravosuđe, zdravstvo i prosvjeta su najvažniji stubovi društva. Ako hoćeš uništiti državu – uništi joj obrazovanje. A, ja bih dodao: uništi joj i pravosuđe i zdravstvo.

      Da rezimiramo ovu široku diskusiju:

      – cijeli sistem u Bosni i Hercegovini je u pizdi materinoj;
      – u svakom društvu postoji HIJERARHIJA profesija i zanimanja. Obzirom da se ona namjerno rušila i urušila u proteklih 22 godine, red je da se ponovo posveti pažnja kreiranju iste;
      – u vezi sa prethodno rečenim, cijenjenost određenih zanimanja koja su ključna za društvo ne postoji (radi se o prosveti, zdravstvu i pravosuđu);
      – potrebni su vrlo radikalni zaokreti u oblasti financiranja zdravstvenog osiguranja (20 KM na ime zdravstvenog osiguranja više NIJE dovoljno);
      – potrebni su vrlo radikalni zaokreti u načinu upravljanja zdravstvenim ustanovama. Isto se odnosi i na financiranje zdravstvenih ustanova;
      – potrebni su EKSTREMNI zaokreti u plaćanju uposlenih zvaničnika u organima vlasti –> smanjenje primanja za najmanje 50 %.

 2. borac23

  07. 11. 2017. - 21:50

  E ovako. Ljekar specijalista na UKC sa 3 ili 4 dezurstva ima u prosjeku oko 3300-3500 KM, imaju privilegiju da nakon plaćenog dežurstva koje se kreće od 150-400 km za 16 sati, dobiju plaćeni slobodan dan dok u regiji nakon plaćenog dežurstva isti nastave radit 8 sati ili dobiju neplaćeni dan. Ovdje je svima omogućeno iako nije u skladu sa zakonom da pored rada u drzavnoj bolnici mogu imati i pribatnu ordinaciju ili raditi privatno, pored svega većina njih su profesori ili viši asistenti na fakultetima kako drzavnim tako i privatnim, dosta njih je i u politici.
  za razliku od njh ja kao medicinar ne mogu se bez odobrenja baviti privatnom praksom a i ako dobijem odobrenje samo mogu van kantona.Ja kao tehničar nemam plaćeno dežurstvo već samo nakon dežurstva kvitat radni dan. E sad malo o ovom sto piše o platama u inostranstvu. Moja amidžić radi kao medicisnki tehničar u bolnici u Grazu. Njegova plata sa dezurstvima je kad sve obaveze i poreze poplaća u netu oko 2500 eura plata hirurga u grazu je oko 5000 Eura. dovoljno je samo reć da je UKC u zadnje dvije godine napustilo preko 100 medicinskih tehničara a samo 1 doktor.

  • Divergent

   07. 11. 2017. - 22:37

   Složio bih se da je plaća medicinskih tehničara u UKC-u nezadovoljavajuća, jer i ti ljudi, zajedno sa ljekarima, urade OGROMAN i ODGOVORAN posao. Ljudi su stavljeni u takvu ponižavajuću poziciju da zbog toga i odlaze iz UKC-a.

   Siguran sam da je iz UKC-a otišlo više nego jedan ljekar – poznajem i ljekare koji su otišli.

   Razlozi zašto medicinsko osoblje odlazi iz UKC-a i ostalih zdravstvenih ustanova:

   1. Ponižavajući standard u odnosu na količinu posla i odgovornost – kako smo vidjeli, kao konkretan primjer, Šiljo koji je odjednom, odnekud iznikao ima, sjedeći u onoj fotelji i svirajući određenom organu, preko 4.800 KM plaće. Porediti jednog specijalistu iz UKC-a i Šilju, porediti te odgovornosti… to može učiniti samo degen.

   2. Loše postavljen sistem rukovođenja – poslovanjem zdravstvene ustanove moraju rukovoditi stručnjaci iz oblasti društvenih nauka osposobljeni za široke i nagle manevre u oblasti ekonomije, prava i menadžmenta.

   3. Loša sistematizacija – rascjepkanost organigrama rada, što je povuklo i prevelik broj šefova organizacionih jedinica i odgovornih tehničara;

   4. Ne cijeni se i ne stimulira radnik koji doista vuče – veća pažnja se pridaje neradnicima koji zadržavaju svoj status vrlo kvalitetno glumeći uvlakače u pakšu i zarađuju plaću preko leđa drugih radnika;

   4. Vrlo loš i zastario sistem zdravstvenog osiguranja koji ima direktnu refleksiju na standard zdravstvenih radnika;

   5. Poslovanje je tako koncipirano da odjeli UKC-a koji prave pare pokrivaju gubitke drugih odjela – umjesto da zadržavaju svoje pare i dalje se razvijaju, a oni koji prave gubitke da se jednostavno gase;

   6. Enorman uticaj politike na poslovanje UKC-a (zapošljavanje, javne nabave i tako dalje).

   Da ne bude da već prije nisam pomenuo medicinske tehničare svih profila: jesam, i oni u EU imaju plaće od 2.500 – 3.200 Eura.

   Što se tiče rada u privatnoj praksi, apsolutno sam PROTIV sharinga radnog vremena u državnoj ustanovi i radnog vremena u privatnoj ordinaciji. Zašto ? Zato što zdravstvena zaštita gubi na kvalitetu u državnoj ustanovi. Međutim…

   Na Zapadu, ljekari i medicinski tehničari nisu suočeni sa mizerijom od primanja, nego su visoko cijenjeni i nemaju potrebu raditi paralelni posao.

   Iz ovoga se može izvući konkretno i kvalitetno rješenje problema.

 3. IRAC 95

  07. 11. 2017. - 23:27

  Šta hoće ti ljekari, imaju super plate i žive extra. Znam gdje su i muž i žena ljekari na UKC, pa oni imaju vilu od kuće, stan od 90 m2 u novoj zgradi kod hotela Tuzla, pa onda kupili onako “da se nađe” stan u Sarajevu sinu koji studira na Ganićevom Univerzitetu (i to medicinu), a svi dobro znamo koliko to košta. Pa odakle vam pare za sve to. Pošteno se ne može zaraditi samo od plate, ako nema i koverti za operacije i poseban tretman od strane ljekara.
  Ako im se ne sviđa neka idu, ali ni na Zapadu ih neće dočekati baš raširenih ruku, jer ih ima nesposobnih. Zbog nekih i dan danas ljudi su više bolesni, jer su im dali pogrešne dijagnoze. Moj drug je skoro glavom platio zbog neznanj tih “božanskih” ljekara. Ne treba im dati više od 2.000,00 KM. Oni postaju doktori nauka ua UNTZ ua pola godine i to je jedino tako na medicinskom fakultetu. Ma kako vas nije sram više, a narod je uglavnom gladan

  • Divergent

   07. 11. 2017. - 23:36

   Što to (o tome kako je narod gladan, a političari imaju vile, račune, aute i tako dalje) ne kažeš Šilji, Begi i poslanicima u Skupštini kantona od kojih nemaš ama baš nikakve koristi ?

   Ili si, ipak, odlučio da njima odeš kada ti zdravlje bude ugroženo i legneš na sto da oni urade operativni zahvat nad tobom ?

   E, moj… … … … …

 4. borac23

  08. 11. 2017. - 00:17

  Ja sam prvi za to da se ljekarima povećaju plate, ali da se strogo zabrani rad i da su vlasnici privatnih ordinacija. Druga stvar da im se strogo zabrani rad na privatnim fakultetima ako su isti uposlenici Univerziteta u Tuzli. A ne da rade kao profesori na drzavnoj medicini pa popodne odu malo do kalosa.Ako je profesor na jednom predmetu, ne moze bit i asistent i jos ma da ne pricam. Pa ako se bave politikom njima je plaćan svaki sekund u zdravstvenoj ustanovi iako kao poslanici bilo kojeg nivoa vlasti prisustvuju sjednicama. Opet ne zelim da sporim da su se deset godina skolovali, da pogotovo hirurzi kardiolozi pedijatri su veoma strucni u svom poslu, ali da imaju privilegija imaju, i vjeruj te da njih 60% imaju abnormalna primanja pa čak i za EU. Ja radim gure 15 godina i znam koliko je ljekara otislo, cak sam lično upoznat sa jednim bracnim parom koji su uzeli neplaćeno otisli u njemačku i vratili se za dva mjeseca jer im nije to to.. Medicinski tehničari su robovi njihovi al da ne pricam dalje.

  • Divergent

   08. 11. 2017. - 00:39

   Rad ljekara na visokoškolskim ustanovama je ono što mora doći pod lupu. Kao i ti, ni ja se ne slažem sa tim da trebaju raditi na pet mjesta. Ako rade na UNTZ – nema rada na privatnim univerzitetima. Neka ostave ta radna mjesta drugima koji su, vjerovatno, jednako stručni, a nisu zaposleni.

   Za razliku od tebe, ja sam upoznat sa najmanje četiri bračna para koji su iz UKC-a sprašili u neke države EU i ostali gore. Kada dođu na odmor, doslovno se sažale nad sudbinom zdravstvenih radnika u BejHa.

   Zaključak:

   SVIM zdravstvenim radnicima u BejHa, i ljekarima i medicinskim tehničarima, kao ključnoj društvenoj profesiji, u MORA biti značajno poboljšan standard, uz jasno određena nova pravila igre o kojima smo razgovarali.

   Svakako, u borbi za mnogo bolji standard ću podržati i policiju i prosvetne radnike, jer od tih ljudi ovisi MNOGO toga, a poniženi su kao i zdravstveni radnici.

 5. haustor

  08. 11. 2017. - 09:41

  Slazem se da im treba regulisati platu (povećati ili smanjiti), jer koliko ja znam liječnika jer to nisu doktori niko neživi kao podstanar ili mu djeca nemaju sveske, patike, mobitele po zadnjoj modi, da ne pričamo o voznom parku liječnika, kuće, vikendice, stanovi. Tehničari su nešto drugo bez njih liječnici nebi znali mrdnut, a plate im nikakve. Treba i političarima smanjiti plate to stoji. Samo da nas sve pitam šta bi bilo da medicinski tehničari počnu štrajkovati, a imaju razlog.
  Neko gore priča o poniženju pa svi smo mi (većina) poniženi na ovaj ili onaj način u ekonomskom smislu, od onog što prosi do akademika.

 6. Crnac

  08. 11. 2017. - 09:51

  Ljudi pa koliko smo mi zavidni i bijedni…PA POLITICARI SU PROBLEM PRIMAJU PARE NIZASTO A SVE GO SELJAK DO SELJAKA!

 7. tornjak

  08. 11. 2017. - 12:25

  Odvojicu malo vremena, da repliciram borcu. Ljekar sam, a nisam clan niti jednog sindikata. Cim prije, uclanjujem se u sindikat ljekara. Borac, ako je osnovna plata specijaliste 1400 km, a dezurstvo radnim danom 9% osnovne plate, kako ti dodje do cifre od 3300 km sa cetri dezurstva? Dezurstvo vikendom je 13% osnovne plate. Hajde saberi… Dezurstvo traje 24h, gotovo u pravilu 25h, jer je potrebno vremena da se preda smjena, a ne 16h kako maliciozno navodis. Velis, imamo slobodan dan nakon dezurstva… Je li grijeh? Znaci dodjem danas u 08.00, sutra odlazim kuci u 08.00 i to je neopravdano? Pa to su tri normalna radna dana u jednom, ti bi da ja ostanem duze, jos jedan dan? A znas i sam da mnogi idu i nakon dezurstva. Samo sindikat ljekara moze ljekarima vratiti dostojanstvo. Ti da se pitas, radio bih ja 7/24 za 500 km, toliko je prema tvojoj procjeni dovoljno.

  • Crnac

   08. 11. 2017. - 18:35

   Bosanska posla (moze se reci i Balkanska).

   Ne za 500 naguzili bi ljudi sve nas da radimo ispod cijene i jos da platimo.

  • borac23

   09. 11. 2017. - 05:52

   Evo ja ću te demantovat. plata od 1400 km je ljekara koji počinje radit startna, na mojoj klinici gdje ja radim i gdje moj sef prima plata preko maila koji je ostavio otvoren u mjesecu septembru je sa 5 dezurstava dobio plaću 3450 km. Prvo želim da te demantujem da ljekar dežura 24 sata. to nije tačno. ljekar radi od 08 do 16 sati i kad je dežurni taj dan večinom je pripravan ili odradi dva sata ambulatne u dežurstvo ulazi od 16,00 sati do 08,00 sati i tu je plaćen radnim danima 150 km, vikendima 200 km i drzavnim praznicima 400 km, kad god smo bili na edukaciju u bg ili zagrebu tamošnji ljekari su se čudili i hvalili našeg poslodavca koji ljekaru nakon izrađenog dežurstva da plaćeni zarađeni dan iako je imao plaćeno dežurstvo, na njihovim klinikama ljekari uzmu neplaćeni dan ili nastave raditi što je i meni previše i to priznajem. u cum sarajevo ljekari su imali dva plaćena dana nakon dežurstva. Ja kad moram doć vanredno u dezurstvo a radim osmice ne turnuse, meni se to dezurstvio ne plaća već samo mi daju slobodan dan, pored ostalih primanja na platu imaju normalno minuli rad,imaju uvećanje na polozajni dodatak 5-10% na platu, na uslove posla 5-10 % na magistarsko ili doktorsko zvanje itd. i opet kazem ja ne kazem da imaju velike plate i da im se trebaju povećati iste ali im se treba strogo zabranit privatna praksa i rad na privatnik fakultetima ako rade na drzavnom

 8. bh.zmaj- Legalista

  08. 11. 2017. - 12:56

  Bilo je jedno istraživanje za zemlje EU.
  U principu istraživanje pokazuje koliko su ljekari u zemljama EU plaćeni u odnosu na prosječne plate. Mislim da je to najispravniji način ocjenjivanja da li su malo ili puno plaćeni.
  Ako je kod nas plata ljekara u prosjeku 2 500 KM, to znači da imaju 3x veću platu od prosjeka u državi. Sad samo treba uporediti kakav je odnos u nekim zemljama EU.
  Pokušao sam staviti link, ali administrator ne dozvoljava iz nekog razloga.
  Radi se o sajtu medlines tačka org. Uostalom, svako može proguglati i pročitati.

  • marantz

   08. 11. 2017. - 19:19

   Hmm, vrlo zanimljivo. S tom kvakom da naš “prosjek” od 850 (tako nešto, otprilike) nije “realan”, već je “napucan” zbog plata političara, administracije, uposlenih u JU i JP, te manjim dijelom uposlenih u bankama i osiguranjma (jbga, 20% nas jede meso, 80% nas jede kupus, u prosjeku jedemo sarmu, jel tako? 😂)
   Prosjek plata u realnom sektoru je cca. 600 KM, daBogda i toliko.
   Dakle, ovih prosječnih 4678 Eur u Germaniji je puno realniji prosjek nego naš prosjek od onih službenih 850 KM. A kao što vidimo u Germaniji plate ljekara su od 3842 do 7468 Eur. Dakle, gore ima i ljekara koji primaju manju platu od prosječne, čak za jednu milju eurića!! A ovaj sa najvećom platom prima “samo” 1,6 puta veću platu od prosječne. Što kod nas nije ni blizu slučaj. Za lakše “guglanje”, ja sam kucao “average salaries of doctors in eu” i prva opcija mi je bio ovaj članak o kojem govori @legalista.
   BTW, gore su se pomenule plate profesora u školama, te na fakultetima. Prvima bih povećao platu barem jedno 20%, a drugima SMANJIO barem za tih istih 20%, bez obzira na doktorate. Meni je nepojmljivo da npr. magistar nauka, koji predaje u srednjoj školi ima 900 i kusur do 1000 KM plate + prevoz i TO, a da profesor na fakultetu (doktor nauka), ima preko 2x veću platu (+ prevoz i TO) od svog kolege iz srednje škole. Da ne govorim za angažmane na drugim univerzitetima, kako državnim, tako i privatnim.
   Generalno, užasno me nerviraju osobe koje u BiH imaju primanja (dakle, plata + ostalo) od 2000 i više KM (o 3-3,5 ili više da ne govorim), koje mi se počnu žaliti na “nešto” (a znam takvih priličan broj), bez obzira na to koje su struke, šta imaju “od fakulteta”, koliko su se “školovali”, gdje i u kakvim uslovima rade.
   A MITOlogije ljekara i profesora na fakultetima (i mnogihse nisam ni dotakao. Čast izuzecima.
   Što se tiče političara i njihovih primanja (i nerada). To je tek posebna tema. Drugom prilikom….. Otiće mi pritisak u tačku.
   Za one koji ne znaju, radim u realnom sektoru, u privatnoj (ne mojoj) firmi. Punim budžet(e) momački, gazda zadovoljan, odrađujem posla, ja zadovoljan, imam iznadprosječna primanja, doduše ne baš kao ovaj gore doktor.

   • Crnac

    08. 11. 2017. - 21:21

    Jbga miki

    Magistrat platis 2-2500 KM
    Doktorat 12-16 000 KM

    Kao sto rekoh, balkanska posla.
    Sve bi smo mi nesto nekome popovali, smanjivali plate (mozemo ali u mašti), odrezali koliko ko zasluzuje samo zarad svog nekog ega i “jako pametne procjene” a nema glupljeg stanovistva na planeti.

    Sto ne “odrezemo” politicarima a? Puno je nekome ko je 20 godina isao u skolu plata 2000? Puno je ljekaru 2500 sto mu je mladost za knjigom propala dok su svi karali i provodili se? Nije puno Šilji 6000?

    De ba ne mogu nicije fekalije provariti. Koliko smo “pametni” evo stomak mi provrio kao da sam laksativ popio.

    • marantz

     08. 11. 2017. - 23:54

     Vidi nešto, što se tiče ovih cijena, sve zavisi, ko, gdje, šta, kako, zašto, itd….
     Imam u svojoj familiji primjer gdje je jedan magistrat (osoba A) plaćen više nego jedan doktorat (osoba B). Prirodne su nauke u pitanju, vrlo srodne. A da ne govorim da je magistrat možda i na jačem (većem) naučno-istraživačkom (i intelektualnom) nivou od tog doktorata. Plus što je osoba A da ne kažem genije za osobu B, al’ jbga.
     I koliko je toga danas.
     Uostalom i u slučaju cjenovnog odnosa kako si naveo, opet je razlika u plati prevelika.
     E sad, što se tiče Šilje “esencionalne liste” 😂, naravno da je plata ljekara smiješna spram njegove. I naravno da ne treba ni Šiljo da ima tih 6000. Milja i po maximum, a i to je puno. Ovdje je u startu nakaradna stvar da jedan takav lik može biti precje'nik skupštine kantona. Dalje da ne govorim. I sam znaš moj stav prema političarima, barem većini njih, a pogotovo prema SDA-u. Po meni niko u državi (trenutno), ko je na budžetskim jaslama, organima vlasti, administraciji, JU i JP, i tamo gdje država ima barem 1% vlasništva, ne bi smio imati 6000. Ni blizu. Da se razumijemo. A upravo ti “glupani”, koje navodiš, održavaju Šilju i Šiljiće na vlasti.
     U privatnom sektoru, brate mili, ako si sposoban, ako možeš da zaradiš ili da “si isplatiš” 6000 (ili 26000), bujrum brate/svaka čast.
     I ja sam drao dupe za knjigom, dobro, ne 20 godina, malo manje. Borio se, izborio se za nešto, ali se nisam prestao borit. Borim se za još bolje.
     A jbga, ljekari (većinom) su se, na žalost, sami doveli u situaciju da se na ovaj način motaju po medijima.

     • Crnac

      09. 11. 2017. - 10:54

      U pravu si, generalizirati je jako pogresno.

      To sto pricas za mr i dr iz svoje porodice nije netacno, vjerujem. Pitam te ja: sta sa doktorima nauka koji su doktori nauka za svoje kolega a primaju istu (ili manju!) platu?

      Ko ce to nivelisati? Imas dvojicu dr. sci. gdje je jedan pravi profgesor a drugi priučeni seljak – a ista plata. To im je dozvolio Šiljo, BEgo, Kuko i ostali koji otvaraju privatne univerzitete po kantonu. Od njih treba krenuti ne od ljekara.

      Znaju ovi seljaci sta rade. Zapale narod ciframa. Napisu šef klinike ima 4000 i odmah Bosnjo provri. PA ŠTA AKO IMA?! De ti budi (ne govorim tebi direktno). Doduse kod nas Bosnjo moRe biti astronaut, astrofizicar, nuklearni expert, profesor mandarinskog samo ako mu kazes da je velika plata a strucan je mooooožda za čuvanje ovaca.

      Opet kazem podrška ljekarima.

     • marantz

      09. 11. 2017. - 12:55

      Moram da citiram @legalistu
      Sa “Dr. Zajidovog” članka

      “Kolika se bura dize oko toga koliko zaradjuju ljekari. Plata je takva kakva je. Da li treba ili ne treba da zaradjuju vise, stvarno ne bih ulazio u to.
      Samo posmatram kako bez komentara i 200 naslova prodju protesti radnika Fortune, TTU i mnogih drugih. Svi su oni samo statistika za vecinu ljudi ovdje, pa i za ove ljekare. Statistika koja njima osigurava platu. Ne pitaju se ljekari od cega zivi radnik na minimalcu sa porodicom. Masa je ljekara u politici, ali i ne pomisljaju da bi zaposljavanje i povecanje plata smrtnicima povecalo prihode zdravstvenih fondova, a samim tim i njihove plate. Istom tom ljekaru je puno kada mu majstor naplati 40 maraka za mali servis na autu.
      Ne sporim da zasluzuju velike plate, ali da bi se to ostvarilo moraju se, gospodo ljekari, izmjeniti i urediti mnoge stvari u ovoj drzavi. Ne mozete misliti samo na sebe. Jer ako se smatrate elitom ovog drustva, morate se tako i ponasati.”

      Postano 07. 11. 2017. – 19:30

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.