Izudin Kešetović: Unutarstranački sukobi, razjedinjenost i interesi elita

04.11.2017 08:35
22-1024x391
 

Pažljivijem političkom analitičaru posljednja dešavanja na političkoj sceni Tuzlanskog kantona liče na supostravljene konceprte  desnice i ljevice. Očito da izgrađene intelektualne ljevice i desnice nema i da je uskoro neće ni biti.

Pozicija desnice i ljevice

Desnica u osnovi je promovira tradicionalne vrijednosti i izrasla je na nacionalnom pokretu  pokušavajući se nametnuti kao vodeća snaga. U svojim usponima i padovima došla je u veoma tešku poziciju. Bez intelektualnog kapacitete, na krilima tajkunizacije i kriminalizacije društva upala je u svoju zamku. To upravo pokazuju posljednji sukobi tzv. banovićke struje.

Na drugoj strani je ljevica  koja objektivno ima snagu na lokalnoj razini  na pozicijama izvršne vlasti u gradu Tuzla, Lukavcu, Živicnicama, Gračanici i Gradačcu. Respektebilna politička snaga koja je izraz povjerenja biračkog tijela koje je senzibilno na socijalna pitanja koja se najbolje prepoznaju na lokalnom nivou.

Unutrašnji  sukobi  desnice i ljevice?

Unutrašnji sukobi  na desnici očito nisu ideološke prirode. U fokusu njihovog sukoba su unutašnji sukobi vlastitih elita koje su ovladale društvenom moći. Isti slučaj je i sa ljevicom koja se još nije oporavila od kraha koji je doživljava od 2010. godini i koja traži svoj put. Matrica vlasti koja je bila  u periodu 2010-2017. je u osnovi tajkunska i mafijaška. Stranački klijentalizam i nepotizam je umrežio interese političkih elita na desnici i ljevici. Iste su postale kao „ sijamski“ blizanci koje se teško mogu razdvojiti. Iznjedrene političke opcije su u stvari kopije samih matica na kojima su nikle.

Kako osvojiti vlast?

Sve ključne pozicije vlasti u javnom sektoru su pod kontrolom. Desnica je potpuno ovladala zdravstvom. Desnica je potpuno ovladala obrazovanjem. Desnica je potpuno ovladala bezbijednosnim strukturama. Sudskih i tužilaćki organi su u najdubljoj krizi jer su pod najvećim uticajem zakonodavnih i izvršnih vlasti  tako da su u potpunostio izgubili neovisnost  ‘trećeg stuba’ vlasti.Ljevica je dominanatna na lokalnom nivou ali je se umrežila u interese lokalnih interesnih skupina u tzv. komunalnom i građevinskom sektoru  i predstavlja jaku branu procesa  transparetnosti  trošenja javnog novca.  Svi lokalni kapaciteti  su u rukama snažne birokratske strukture lokane vlasti koja nema obilježje savremene lokalne uprave i samouprave. U stvari ona više liči na rigidne NO – Narodne odbore iz komunističkog perioda i vlasti koja je sprovodila birokratsku represije na običnom čovjeku. Danas se to najbolje vidi na razini lokalne tajkunizacije i privitizacije  građevinskog zemljišta ili stanja u vodopskrbi, zaštiti od poplava, zbrinjavanju smeća,  rasvjeti, lokalnim ulicama i putevima.

 Sukobi desnih i lijevih ideja

Gdje se ispoljavaju „teški  sukobi  ljevice i desnice. Primjeri su brojni. Najnoviji sukob je  kroz saopštenje i optužbe ljevice na račun kreditnih zaduženja kantonalne vlasti  za izgradnju regionalnih puteva. Ranije je to bilo pitanje izgradnje regionalne deponije. Nerazrješena vlasnička struktura  u komunalnim preduzećima, koja su privatizirana kao  javna  dobra,  su „strpana pod  tepih“. Spisak teških pitanja je širok: stanje u domovima zdravlja  i UKC-u Tuzla kao privatnoj praksi zaposlenih u javnom sektoru zdravstva; stanje na javnim fakultetima Univerzitetu i novosnovanim privatnim visokoškolsmim ustanovama; izboru nastavničkog kadra u osnovnim i srednjim školama; prijem novih policijskih službenika;  prijem u adminisataciju javnih ustanova i javnih preduzeća, zavoda, direkcija, službi .

Razapeta ili sapeta ljevica i desnica?

Rješenja koja se nude da bi spojili ljevicu i desnicu  očito nisu  do sada uspjeli ili su bila  upitna. Na političkoj sceni Tuzlanskog kantona se ne naziru nove političke snage koje bi to mogle biti. Između glavnih aktera najsnažnijih političkih subjekata na desnici i ljevici su se umrežili oni koji čine  ‘tas na vagi’. U osnovi radi se u većini o političkim subjektima koji su izašli „ispod šinjela“ velikih političkih stranaka. Politička elita koja se formirala  u ovim pprocesima traži svoj dio kolača i interesa. Pokušaji stvaranja novih političkih snaga koje bi promijenile matricu vlasti na području Tuzlanskog kantona očito nema.

Sukobi interesnih elta 

Izborno tijelo Tuzlanskog kantona se pokušava  polako usmjeriti prema  interesima političkih elita iz Sarajeva. S toga se na ljevici i desnici Tuzlanskog kantona proizvode sukobi. Najnoviji sukob na političkoj sceni između nocioca izvršne i zakonodavne vlasti Kantona i pitanje povjerenja Vladi TK-a  je po mnogo čemu sličan sukobu između starih  i novih  nosioca vlasti grada Tuzla. Radi se o političkim liderima koji u odnosu na interes i snagu političkog tijela pretenduju, objektivno imaju snagu,  da kreiraju ili budu nosioci vlasti na nivou države i entiteta.

Reforme su neizvjesne

Ekonomsko-finansijsko- socijalno stanje Tuzlanskog kantona očito nije na takvom nivou da može ‘poroditi’ promjene. Novih javnih politika nema, niti se vide na obzorju. Očito za iste nije još vrijeme ili nisu potrebne. Pravac promjena je neizvjestan i svodi se u još dublje raslojavanje društva. Tuzla i Tuzlanski kanton su davno izgubili ekonomsku snagu koja se temeljila na jakom industriskom i energetskom sektoru. Investicije u termo-blokove ne donose suštinski ništa osim na stvaranju zamjenskih proizvodnih kapaciteta u proizvodnji uglja i električne energije. Uspostavljanjem koncerna u energetskom sektoru izvršena je centralizacija koja nije uspjela da uspostavi novu organizacionu strukturu na liniji proizvodnje i distribucije energije. Finansijske dubioze u rudnicima i  slaba akumulativna sposobnost u proizvodnji električne energije skrenuli su glavno  privredno pitanje na liniju javnog duga i garancija po osnovu kreditnih zaduženja za novi blok TE Tuzla i nove TE Banovići. Trasa „maginarnog  puta koji  koji bi spajao Tuzlu kao regionalni centar sa glavnim gradom bespotrebno je prenesen na međudržavna usaglašavanja trase puta koja spaja  dva glavna grada država. Izgradnja regionalne putne mreže se koristi kao glavni instrument politizacije u koji se uvlači Razvojna banka FBiH koja to u stvari davno prestala da bude i predstavlja  više AOR- administrativno, opretativni reesor, za distribuciju novca , a manje moderna finansijska institucija koja generira razvoj. Sektor industrije je davno izgubio bitku. Posebno se to odnosi na hemisku industriju čija se perspektivnost ne nazire počev  od tzv. linije slanice do koksovanja uglja. Ostale grane industrije su fragmentirane. Od metalnog kompleksa su ostali reslovi, kao na primjeru TTU-a ili u industriji obuće na primjeru „Aide“ i „ Fortnune“. Snažnog nosioca razvoja nema, ukoliko se u to ne ubroji „ Bingo“ koji je postao prepoznatljiv kao regionalni lider u oblasti prometa roba i pojedinim proizvodnjma u prehrambenom sektoru.

Umjesto zaključka

Reforma političke scene Tuzlanskog kantona očito je na prekretnici. Isto se odnosi na ekonomske reforme i reforme u javnom sektoru.  Sve prilike govore da sporadični sukobi na političkoj sceni unutar ljevice i desnice kao i između desnice i ljevice neće bitno odraziti na stanje u privatnom i javnom sektoru. Po oprobanoj matrici vlasti koja traje od 2008. godine neće se ništa bitno desiti. Prethodna dva izborna ciklusa u 2010. i 2014. godini to su potvrdila. Postojeće političke elite će nastojati da se održe jer je ulog veliki, a interes zajednički. Biračko tijelo će dati konačan odgovor glasanjem. Sve prilike su da su se klijentalističke strukture grupisale i da bi mogli biti prevaga na tasu izbornih pobjeda ili poraza. Očekivanja desnice i ljevice su velika. Stvarnog sukoba i nema.  Za glasače ili običan narod očekivanja su relativno mala. Reforme i nove javne politike su neizvjesne.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala TIP.ba.

(TIP/Autor: prof. Izudin Kešetović)

 

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.