Tuzla/SSDMiS TK-a: Štrajk će se održati bez obzira na brojne pritiske

03.11.2017 13:16
 

Povodom najavljenog generalnog štrajka koji će biti održan u ponedjeljak Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona u petak  je održao konferenciju za novinare na kojoj je saopšteno da će se štrajk održati u ponedjeljak  bez obzira na brojne pritiske i nerazumne odluke sude koji je zabranio štrajka zaposlenika Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla.

“Ovaj štrajk je iznuđen. Doktori koji vrijedno rade u nehumanim i nedostojnim uslovima su dovedeni u situaciju da štrajkom moramo tražimo svoja prava. Začuđuje nas ponašanje nadležnih institucija, ministarstava pa sada i sudova. Ovo je udar na dostojanstvo svakog doktora u TK i BiH. Udar na profesionalni integritet i radnička prava. Udar na struku i dostojanstvo. Niko od nadležnih se nije udostojio da napravi sastanak sa Strukovnim sindikatom. Oni ne brinu za pacijente niti za doktore” istakao je Admir Suljić specijalista interne medicine, predsjednik štrajkačkog odbora SSDMiS TK, podpredsjednik Federalnog SSDMiS, te dodao da je ovo put ka vraćanju digniteta ljekarima kojim žele da pošalju poruku da su doktori ponosni na svoju struku i na svoj rad, te da jedino što žele jeste da rade svoj posao i da rad bude adekvatno priznat.

Doktori su u jednom saglasni, ukoliko se nastavi sa ovakvim odnosom, većina će napustiti ovu zemlju ili otići iz javnog sektora tamo gdje je samo nama bolje, a šta je sa pacijentima, šta će biti sa zdravstvom u BIH. U 2016. godini preko 300 doktora napustilo je FBiH.

“Klinički centar je naš drugi dom, sazrijevali smo lično i profesionalno zajedno sa njim. Doktori UKC svakodnevno svojim radom, svojim djelima potvrđuju. Portali su puni uspjeha ljekara UKC-a. To je zajednički uspjeh, postoji neraskidiva veza ljekara i UKC-a.  Osnovni nosioci toga uspjeha i  napretka u struci i zdravstvenoj djelatnosti su ljekari, njihov rad, kontinuirana edukacija, entuzijazam i želja za novim saznanjima i dostignucima. Svakodnevno promoviramo struku i nauku, dižemo ugled i rejting naše ustanove, UKC-a u zemljama okruženja, u Evropi i svijetu. Sa druge strane, mi smo ustanova koja ima najveće probleme – jedina ustanova na nivou kantona koja nije priznala pravo doktora da se sam zastupa. Jedina smo institucija gdje direktor tuži svoje uposlenike prije nego što je i primio delagaciju i pokušao naći rješenje. Mi smo isti oni doktori koji svakodnevno doprinosimo ugledu i rejtingu te iste ustanove.To pokazuje koliko zapravo znači 330 doktora (većina) našem menadžmentu. Ovo je naučeni način komunikacije političkom silom! Mi ne prihvatamo takvu komunikaciju˝,  kazala je prof.dr.med.sci Elvira Konjić primarijus, specijalista dječije hirurgije, te dodala da Sindikat samo želi dijalog.  Žele priliku da opovrgnu sadašnje prezentiranje doktora kao bahatih, bezobraznih, pohlepnih.

Sindikat nastavlja sa organizovanjem štrajka, pomenuta tužba UKC-a Tuzla je podnešena samo i jedino od strane ove Ustanove, te ista ne odlaže i ne sprečava početak štrajka u UKC-u Tuzla, kao i u domovima zdravlja i zdravstvenim ustanovama na području TK.

“Želim zahvaliti kolegama koji nisu uplašeni aktivnostima nadležnih institucija na gašenju ove akcije nego ohrabreni našom čvrstom namjerom i njihovim ignorisanjem. Od kako smo pokrenuli štrajk broj članova se povećava i ovim putem pozivam sve drage kolege da nam se pridruže i da se raspitaju. Ovdje se ne radi samo o doktorima, radi se o pacijentima, o kvalitetu zdravstvenih usluga, uslovima,  o budućnosti zdravstva. Da li menadžeri ili vlada misle da će nam najuspješniji mladi ljudi ostajati u ovako nepoticajnoj sredini.  Mi ćemo ustrajati u našoj borbi kao što svakodnevno ustrajavamo u profesionalnim izazovima”  kazala je dr. med. sci. Nermina Kravić, spec. neuropsihijatar.

Damir Alić,  pravnik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomotaologije TK tokom svog obraćanja medijima uputio je molbu sudstvu, tačnije Općinskom sudu Tuzla i sudiji Azijadu Barakoviću, da kako su brzo pristupili prema tužbi UKC-a da isto tako ubrzano obrade žalbu na presudu i na taj način pokriju svoju grešku i dopuste neometano ostvarenje radničkih prava- konkretno prava na organizovani štrajk.

Općinski sud u Tuzli je ekspresno zabranio štrajk zaposlenika Univerzitetsko-klinički centra Tuzla smatrajući ga nezakonitim, a menadžment neopravdanim. Sindikat ljekara će ispoštovati odluku suda, na koju će se žaliti Vrhovnom sudu Federacije.

Nezadovoljni ljekari traže obnavljanje pregovora sa Vladom Tuzlanskog kantona i potpisivanje federalnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologe. Hitno poboljšanje standarda ljekara kako bi se negativan trend odlaska ljekara u inostranstvo zaustavio. Međutim, drugi sindikat medicinskih radnika nije podržao najavljeni štrajk, jer to smatra nepotrebnim navodeći da je Kantonalna vlada ispunila sve svoje obaveze iz kolektivnog ugovora koji je potpisan sa tim sindikatom.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.