Izudin Kešetović: Narodu se prodaju sapunice o smjeni aktuelnog premijera TK

24.10.2017 07:26
1000_1472392628Banovici-elektrana-30101215-9-635x392-635x3921-635x392
 

I dok „akademci „ trče posljednji krug“  vremešni penzioneri se spremaju za proteste, zdrastveni radnici najavljuju generalni štrajk.

Dok „selo gori, a baba se češlja“, narodu se prodaju sapunice o smjeni aktuelnog premijera TK  od strane njegovog glavnog „pajdaša“ iz zakonodavne  vlasti. Tandem, u sticanju akademskih znanja i otvaranju novih univerziteta i fakulteta,  je uz pomoć domaćih izdajnika iz akademske zajednice  napravio pravi eldorado u visokom školstvu. Tajkunizacija akademske zajednice je počela nakon rata u ekspresnim napredovanjima  raznih kadrova sumnjivog naučnog potencijala. I dok se ta poratna garnitura polako penzioniše, dolazi novi „atomski“ udar u promociji novog naučnog kadra sa stečenim naučnim titulama koji snagom novca promovišu  nove visokoškolske institucije.

I nakon redovnog i dva vanredna upisna roka na javnom univerzitetu kao pobjednici se mogu proglasiti oni  novoformirani  sa akreditacijama i elaboraciju domaćih snaga, koji su sve uskladili sa zakonom u ekspresnom roku. Time se otvara put prema suficitu kantonalnog budžeta koji  javnim fakultetetima  dotura sredstva „na kašikicu“. Podmlađivanje naučnog kadra je davno prestalo, a posljedice će biti trajne. U pričuvi se stvara novi kadar koji polako osvaja prostor na krilima stranačke i famelijarne podobnosti.  Tehnološki višak izabranih u nastavnička zvanja smjerova i užih naučnih oblasti se polako nazire. Kompetencije naučno-istraživačkog rada na katedrama su zamijenili koeficenti izračuna plata sa norma satima na razini stručnih srednjih škola.

I dok se vlast hvali uspjesima i čudi osipanju studenata sa javnog univerziteta,  sve oči su uprte u  promociju lažnih uspjeha u formi izgradnje raskrsnica i  putne infrastrukture u par stotina metatra.

Zaposleni u zdravstvu su davno  kapitulirali.

Oni su postali poželjna roba na tržištu rada tako da je sve prepušteno održavanju stanja na principu bratimljenja dva  javna klinička centra  i kadrovskoj potpori na principu „ dva oka u jednoj glavi“. Naravno,  ona glavna glavna je u Sarajevu.  Tuzla im dođe kao stanica  na kraju svijeta iz koje mogu crpiti poslušne kadrove i  izborni rezultat. S toga i svi pokušaji stabilizacije stanja u zdravstvu su u rukama Sarajeva koji vuče konce  jer najavljuje porezne reforme koje bi trebale popuniti  prazne fondove. Od svega zaboravljaju da je sve  manje plata sa doprinosima i da je „Kreka“ samo primjer  kako se stvara nesolventnost  gdje je sav kapital pojeden kroz akumulirane gubitke i neplaćene poreze i doprinose. Slučaj „Fortune“ je isfabrikovan,  jer ogroman broj  preduzeća radi u zoni sive ekonomije koja je jedina šansa da se se opstane na tržištu. Rad na crno postaje izvor socijalne sigurnosti pojedinaca; od onih sa minimalnim dohotkom do silnih bogataša koji ne plaćaju ni jednog feninga za javne potrebe.

Penzioni fondovi su davno prazni.

Federalni PIO/MIO fond je na izdisaju. I dok se su se penzioneri borili za redovnost penzija isti su postali žrtva lažne reforme penzionog sistema. Bruto plate su pod teretom doprinosa  sa tzv. poreskim klinom oko 44% i sa tendencijom rasta kada se oprezuju troškovi prevoza, toplog obroka i stope poreza na dohodak od 20% za plate koje su u razini socijalnih potreba najnižeg srednjeg sloja stanovništva  koji novac zarađuju u samostalnom sektoru ili kod poslodavaca. Izvori doprinosa  i poreza iz javnih preduzeća gdje NK radnik ima platu profesora srednje škole, policajca ili medicinske seste polako se gase. Tzv. filtriranje dohotka i izračun prosječne plate iznad 400 eura će postati samo matematička brojka u ponderisanju  osnovice penzija koje če padati ispod 50% prosječnih primanja iz radnog odnosa.

S toga najavljen generalni štrajk zdravstvenih radnika dođe kao „maslo po pilavu“. Sve su prilike da će Vlada TK morati popustiti i zadovoljiti potrebe  zdravstvenih radnika. Okoristiti bi se mogli i  ostali uposlenici iz javnog sektora, jer se moraju obezbijediti sigurni  glasači. Očito  da novca  neće manjkati pa je objektivno očekivati da se  katastrofa aktuelne vlasti plati novcem poreskih obveznika. Pošto se radi o sitnom novcu koji ne doseže niti 5% javnih prihoda  sve će se polako poravnati do kraja naredne godine. Nakon ovjere vlasti  priča se nastavlja  jer  će i neko buduće stanje biti slika prilika katostrafalnog stanja  kojem se kraj ne nazire.

Sve priče o ostavkama čelnika vlasti su fingirane u testiranju javnog mnjenja kako bi se provjerila snaga  tzv. opozicionara  koji čuče pod „izbornim drvetom“ kao lisica očekujući da gavran otpusti plijen. Očito da su basne samo u čitankama. Ljubitelja basni je sve manje, pa s toga i realnih šansi da se usrećimo  sa novom Vladom TK. To je toliko realno koliko je realno da“ na  vrbi rodi grožđe“.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala TIP.ba.

(TIP/Autor: prof. Izudin Kešetović)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

7 komentara na Izudin Kešetović: Narodu se prodaju sapunice o smjeni aktuelnog premijera TK

 1. zabosnusve

  24. 10. 2017. - 08:49

  Iz biografije
  DR. SC. IZUDIN KEŠETOVIĆ
  sa stranice Univerziteta u Tuzli

  1. U periodu 1996, 1997., 1998. i 1999. kao generalni direktor «Soda-so» dao je doprinos na razvoju naučno-istraživačkog rada u sklopu istraživačkih projekata koji su se realizirali preko Instituta za hemijsko inžinjerstvi Tuzla i Rudarsko- geološkog instituta Tuzla. Od utemeljenja rada Zavoda za računovodstvo i reviziju angažovan je na izvođenju nastavnog procesa i obuke samostalnih računovođa i revizora.
  2. U periodu 1996-1998 predsjednik je Upravnog odbora Agencije za bankarstvo F B i H, i učesnik i realizator procesa supervizije bankarskog sistema.
  3. U periodu 1997-2001 član je Upravnog odbora Agencije za privatizaciju F BiH, i učestvuje u mnogim programima edukacije kadrova za pripremu procesa privatizacije i izradu početnih bilansa i programa. Prošao je praktičnu edukaciju sprovođenja procesa privatizacije i rada finansijskog tržišta u zemlji i inostranstvu ( posjeduje domaće i strane certifikate).
  4. U periodu od 1996. do 1998. poslanik je predstavničkog doma F BiH i predsjednik Odbora za buđžet i ekonomsku politiku.
  NEĆETE VJEROVATI SVE JEDAN ČOVJEK U ISTO VRIJEME
  Sad da pojednostavimo:
  U 2006 godini bio je:
  1. generalni direktor «Soda-so»
  2. predsjednik Upravnog odbora Agencije za bankarstvo F B i H, i učesnik i realizator procesa supervizije bankarskog sistema.
  3. poslanik je predstavničkog doma F BiH i predsjednik Odbora za buđžet i ekonomsku politiku.
  U 2007 i 2008 godini bio je:
  1. generalni direktor «Soda-so»
  2. predsjednik Upravnog odbora Agencije za bankarstvo F B i H, i učesnik i realizator procesa supervizije bankarskog sistema.
  3. poslanik je predstavničkog doma F BiH i predsjednik Odbora za buđžet i ekonomsku politiku.
  4. član je Upravnog odbora Agencije za privatizaciju F BiH, i učestvuje u mnogim programima edukacije kadrova za pripremu procesa privatizacije i izradu početnih bilansa i programa.
  TOLIKO O NJEGOVOM MORALU. SVE ŠTO JE PROŠLO KROZ SDA UNIŠTI BOSNU. SAD BI ONI SVI BILI SAVJETNICI KAKO DALJE.
  Zbog Vas su se Fakulteti otvarali da vas zbrinu, a gdje će kadrovi, ko ih …(kako to vi kažete).
  Za kritičare svega u TK-a ……………………………………… za koje je otvoren fakultet da se zbrinu i da se istjeraju iz kantona. Sad hoćete da nas tjerate da to sve zaboravimo.
  DJECO SAMO BJEŽITE IZ OVE ZEMLJE!!!!!

 2. Crnac

  24. 10. 2017. - 10:51

  Gledaj ovih akademika ……………….. BEgo samo prijeti.

 3. Crnac

  24. 10. 2017. - 17:10

  cenzura radi svoje da ne bi BEgo prijetio tuzbom hhhh

  Volimo mi primati u anal od ovih seljaka gore.

 4. moral

  24. 10. 2017. - 21:15

  Dr Sc Kesetovicu, “famElijarne podobnosti?

  Hahahahhaahahahahaahhahahahahahhahahahahahahahhaahhaha
  (Udah)
  Hahahhahahahhahahahahahhaahhahahahahahahaheheheh

  Ono nesto prica…

  • Divergent

   24. 10. 2017. - 21:22

   Na žalost.

   Pored tog izraza, omraženog, primjetio sam i izraz “koeficenti”.

   Više puta sam u komentarima ukazao na NEOPROSTIVE lingvističko-gramatičke greške u tekstovima Izudina Kešetovića, ali adekvatne reakcije nema.

   Zbog toga bih zamolio, prvo g-dina Kešetovića, kao univerzitetskog profesora, a onda i redakciju TIP-a, da se ozbiljno pristupi lektorisanju tekstova koje g-din Kešetović objavljuje.

 5. brcanskamalta

  28. 10. 2017. - 18:21

  Ovaj Kesetovic je zesci demagog. Ilustracija poznate narodne: Ko o cemu…

 6. fontana-sa-slatine

  28. 10. 2017. - 23:56

  Izgleda da ovi “sto pisu za Internet portale” … da ce biti na kandicionim listama “za izbore”…

  Tako mi djeluje ta “matrica” …

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.