Nikad ne stavljajte hranu u plastičnu kutiju od sladoleda

13.10.2017 11:07
88
 

Kisela, masna ili neutralna hrana koja se pakuje u neodgovarajuću ambalažu može izazvati “migracije” štetnih sastojaka na hranu. Ne zadržavajte plastičnu ambalažu jer je ona namijenjena jednokratnoj upotrebi.

Plastična ambalaža koja se koristi za pakovanjr namirnica i pića koja konzumiramo u određenim u uvjetima može biti štetna za čovjekovo zdravlje, no ta se ambalaža redovno testira i rizik od toga da smo ozbiljno izloženi štetnom utjecaju spojeva iz plastike je minimalan, kaže dr.sc. Nino Dimitrov, inženjer hemijske tehnologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), piše 24sata.hr.

Dodaje da se u HZJZ ambalaža za neposredan dodir s hranom dnevno ispituje više od 40 godina, u skladu s pravilima EU koja se redovito nadopunjavaju te da, ako se poštuju pravila dobre proizvođačke prakse, odnosno važeća zakonska ograničenja u proizvodnji plastične ambalaže, te ako postoji kontrola i sljedivost u proizvodnji, zdravstveni rizik za potrošača je – minimalan.

Oprez zbog greške

Oprez je ipak potreban zbog moguće greške u tehnološkom postupku proizvodnje, zbog pogrešnog odabira pojedine vrste plastike za pakovanje pojedine vrste hrane, neadekvatnog rukovanja plastičnom ambalažom (naprimjer zbog moguće izloženosti visokim temperaturama) te neispunjavanja funkcije ambalaže na pravi način. U tim slučajevima određeni spojevi iz ambalaže mogu preći na hranu, odnosno migrirati i, ako smo im izloženi dugoročno, mogu biti štetni.

“Na migraciju iz plastične ambalaže u hranu ovisi niz faktora, kao što su: sastav, količina i pokretljivost tvari u plastici, temperatura i vrijeme neposrednog dodira ambalaže sa sadržajem (hranom), ali i vrsta hrane. Tako, primjerice, pogrešan odabir vrste hrane – kisela, masna ili neutralna – koja se pakira u različite vrste plastične ambalaže može izazvati migracije štetnih spojeva iz ambalaže u hranu, ali i iz hrane u ambalažu, uslijed čega može doći do promjene kvalitete hrane te gubitka okusa i miris”, pojašnjava Dimitrov.

Općenito, kako bi se umanjila mogućnost migracije štetnih spojeva na hranu potrebno je dobro proučiti deklaraciju o proizvodu koja propisuje uvjete čuvanja hrane, odnosno pića i način rukovanja, kako bi se dobila informacija o namjeni ambalaže.

Bitno je i rukovanje

No ako je zdravstveno ispravna, ni jednu vrstu ambalaže nije potrebno izbjegavati, odgovara dr. Nino Dimitrov na pitanje koliko su sigurne plastične kadice omotane plastičnom folijom u kojima kupujemo namirnice ili gotove obroke.

“Hrana koja je pakirana u plastičnu ambalažu za jednokratnu uporabu je u vrlo kratkom vremenskom roku u neposrednom dodiru s ambalažom, tako da je mogućnost migracija štetnih spojeva mala. Nadalje, takva hrana se dalje priprema za konzumaciju termičkom obradom ili se guli, tako da i to umanjuje mogućnost migracija”, kaže Dimitrov.Pritom treba imati na umu da ni jednu vrstu ambalaže nije preporučljivo koristiti za drugu namjenu osim predviđene.

Ponovno punjenje boca je ograničeno

Postoji ambalaža za duboko zamrzavanje koju je proizvođač ispitao za tu namjenu i sigurnije je koristiti te posudice, ističe dr. Dimitrov.To je i jedan od razloga zbog kojih je i pranje i ponovno punjenje plastičnih boca, kao jedan od načina njihova recikliranja, ograničeno na određeni broj ciklusa kako bi se izbjegle promjene fizikalno-hemijskih svojstava ambalaže i mogućnost da sadržaj bude izložen promjenama, prenosi Oslobođenje.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.