Video/Foto: U Tuzli otvorena manifestacija ‘Turistički forum 2017'; Predstavljeni potencijali za razvoj specifičnih vrsta turizma u TK

10.10.2017 13:48
 

Turizam kao jedna od glavnih privrednih grana razvijenih zemalja zauzima posebno mjesto u planiranju privrednih aktivnosti. Prema podacima Svjetske turističke organizacije (UNWTO) prošle godine u svijetu je zabilježeno 1,235 milijardi međunarodnih posjeta što je porast za 3,6% u odnosu na prethodnu godinu. Svaki 10. zaposleni u svijetu vezan je za turističku privredu, a predviđanja UNWTO za 2030. je da će međunarodne posjete porasti na 1,8 milijardi.

U hotelu Mellain u Tuzli u utorak  je počeo Turistički forum koji je okupio turističke radnike, predstavnike izvršne vlasti državnog, federalnog, kantonalnog i nivoa lokalne samouprave, agencije nadležne za razvoj i strane investicije te predstavnike djelatnosti koje su komplementarne turizmu.

U okviru Foruma organizovani su panel diskusije u kojima su panelisti učesnike upoznali sa problematikom institucionalnog i zakonskog okvira kao preduslova za razvoj turizma u Federaciji Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona, kao i perspektivama razvoja specifičnih vrsta turizma na području Tuzlanskog kantona.

Ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj TK Mirsad Gluhić rekao je u uvodnom obraćanju da će na forumu nastojati iznaći rješenja za uspostavljanje zakonskog okvira za normalan razvoj turizma, koja će uputiti prema višim nivoima vlasti.Istakao je da je Tuzlanski kanton uhvatio korak u razvoju turizma i da nije slučajno da se forum održava u tom kantonu koji obiluje velikim turističkim potencijalima.˝Vrlo je bitno da na forumu sagledamo šta je već urađeno na razvoju turizma dosad, gdje se trenutno nalazimo i šta trebamo raditi u budućnosti˝, poručio je Gluhić.

“Forum je okupio sve relevantne čimbenike koji su vezani za turizam, od turističkih djelatnika i djelatnika djelatnosti koji su kompatibilni sa turizmom, također, sve nivoe vlasti, od Federalnog do lokalnog nivoa vlasti. Na Forumu planirane su tri panel diskusije. Prva panel diskusija odnositi će se na zakonski i institucionalni okvir kao podrška ili prepreka razvoju turizma u Tuzlanskom kantonu i Federaciji BiH. Na drugom panelu govoriti će se o perspektivama razvoja specifičnih vrsta turizma u TK, dok će na trećem biti govora o razvoju održivih i prepoznatljivih turističkih brendova.“ kazala je stručna savjetnica Dželmina Huremović u Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Osim toga, na forumu su predstavljeni i pozitivni primjeri iz prakse, načini stvaranja priznatih i poznatih turističkih brendova, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz šireg regiona.

Stručni saradnik za marketing i razvoj JP Međunarodni aerodrom Tuzla Rialda Praić-Gluhić naglasila je da je potrebno skrenuti pažnju institucijama da je neophodno što više animirati turističke konzumente u evropskim zemljama, zahvaljujući kojima i oni povećavaju broj svojih rotacija.- Međunarodni aerodrom Tuzla je u svom planu poslovanja za tekuću godinu predvidio rast od 30 posto u odnosu na 2016., što je realizirano već sada u 10. mjesecu – rekla je Praić-Gluhić i precizirala da njihov promet putnika zaključno s 1. oktobrom 2017. iznosi više od 400.000, piše Fena.

Dodala je da će aktuelnim proširenjem terminalne zgrade proširiti kapacitet aerodroma što će im omogućiti da nesmetano opsluže do 700.000 putnika godišnje.- Uz adekvatnu turističku ponudu i saradnju nadamo se velikom porastu broja putnika na našim čarter letovima – istakla je Praić-Gluhić.

Vlasnik turističkog i sportsko-rekreativnog kompleksa “Orion” iz Srebrenika Mato Jurić naveo je da Tuzlanski kanton ima velike predispozicije za razvoj turizma ali problem predstavlja što ta regija još malo “stidljivo” gleda na razvoj turizma jer je prije rata bila industrijska i rudarska.

– Sve te potencijale treba umrežiti i napraviti jednu cjelinu kako bismo svi zajedno radili na promociji turizma i promociji Tuzlanskog kantona – kazao je Jurić.Od prepreka za ostvarivanje tog cilja naveo je nedorečene zakone iz oblasti turizma ali su u posljednjim godinama Vlada TK i resorno ministarstvo napravili značajan napredak na tom polju, piše Fena.

Na kraju Turističkog foruma najuspješnijim projektima u turizmu ili općini sa najboljom turističkom ponudom na Tuzlanskog kantona biti će uručena priznanja.

(TIP/Foto: Anadolija/Video: Fena)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.