Izudin Kešetović: Političke stranke hvataju zalet

03.10.2017 08:54
757z468_Karikatura-3
 

U posljednjem kvartaku 2017. godine slika za ovu godinu je jasna. Za godinu dana, tačnije u oktobru 2018. godine znaćemo ko je ‘nova vlast’. Pobjednici su već unaprijed proglašeni u anketama. Prethodne tri godine aktuelna vlast smatra samo zaletom i obećavaju ‘sve i svašta’. Opozicionari, kao i oni u labavoj koaliciji imaju ‘konja’ za trku. Priče o ekonomiji su samo probni baloni. Uvijek kada zatreba novca rješenja se rađaju. Ona o porezima je davno poznata. Čerupanje naroda je oprobana metoda.

Priča o višku novca  je  počela.

Ohrabrujuči podaci o rastu javnih prihoda su proglašeni suficitima i proglašena kao prva lažna pobjeda.

Druga lažna pobjeda je proglašena viškom novca u javnim preduzećima koja će biti investicioni zamah novoj vlasti.

Treća lažna pobjeda je  dodatna količina novca koja se traži u porezu na promet u povećanim akcizama i porezima na dohodak.

Pođimo redom.

Stopa rasta prihoda od PDV-a  su na razini 3-4%, što je manje u odnosu na 2016. godinu kada je isti bio 5,2%.  Akcize su stavljene u fikus  jer su u 2016. godini akcize na energente rasle sa stopom  od 16,9%. Kod duhana i duhanskih proizvoda je priča završene što ima posljedice pada javnih prihoda i veliki obim šverca. Nivo akciza od duhana je dva puta veći od energenata, tako da u 1,45 milijarde KM prihoda od akciza na duhanske prozvode pripada 800 miliona, a na energente 400 miliona. Procjena javnih prihoda od indirektnih poreza u 2017. godini su 4,98 milijardi; sa carinama od 229 miliona i putarinama od 362 miliona,  to je 5,63 milijardi KM. Sve u svemu možemo konstatovati da se radi o stabilnim prihodima koji će servisirati javni dug, finansirati institucije Bosne i Hercegovine. Ostali novac ide entitetima i distriktu Brčko.

Za investicije je veoma malo novca. Teret javnog duga polahko pritišće entitetske i kantonalne budžete. Javni rashodi su rigidni (kruti) i teško se mogu pomjeriti. Vlast je tu eksplicitna. Zahtjevi pobunjene boračke populacije koja protestuje je jasan jer traže drugačiju raspodjele prihoda. Drugi sporadično protestuju  ili šute jer su nesigurni za svoja radna mjesta: učitelji, bolničari, doktori, profesori, policajci  i državni službenici.

Investicije i investicioni ciklus su omiljena tema političkih stranaka.

Za takvo nešto nedostaje novca. Onog od MMF-a očito nema jer nema reformi. Moguća nova kreditna zaduženja za infrastrukturu je uslovljena novim porezima. Potencijalne rezerve su nađene u akcizama za energente i porezima na dohodak. Centralno pitanje u narednom periodu će biti tzv.  dva zakona koja su proceduri.

Prvi,  porez  u akcizama na energente ponovo se stavlja u proceduru. Početno odmjeravanje političkih snaga je  testirano preko  Uprave za indirektno oporezivanje i prijedlogu koji još nema konačnu formu. Drugi zakon je preskočio ‘prvo čitanje’ u oba entiteska doma FBiH i nalazi se u javnoj raspravi. Rješenja koja se nude su ozbiljne naravi jer zadiru u dohodak građana i oporezivanje kapitalnih dobitaka u vidu kamata i dividendi. Tu je i zakon koji reguliše sistem igara na sreću sa centralnim pitanjem oporezivanja.

I na kraju ‘treća sreća’ se traži u  dobiti javnih preduzeća. Sve prilike da su oči uprte u  ‘zlatnu koku’ koji se svake godine čerupa i priprema za prodaju. Ostali su davno ‘očerupani’ , pa kao takvi nisu baš velika sreća za prodaju (privatizaciju).

Političke stranke i sve ove (ne)prilike ništa ne može pomesti u svojim nakanama da osvoje vlast 2018. godine. Na crti za zalet su i novi politički subjekti. U Federaciji BiH su dva nova aktera koja  bi mogla zamijeniti prethodne ‘nove političke subjekte’ koji su se pokazala ili pokušali dokazati. Oni stalni akteri  političke scene pokazuju mišiće i ubijeđeni su da će ponovo dobiti povjerenje. Intezivne pripreme za političku utakmicu su davno počele.Na startu su poznati sudionici, sasvim novi i potencijalni novi koji su u pričuvi/rezervi. Sve u svemu  ostaje samo još da se donesu pravila i da sudija da znak za start.

Publika je narod.

Prvi i najvažniji su oni o kojih se očekuje da budu doslijedni i da po zna koji puta ponovi  ono što su uspješno ponavljali u prethodnom periodu. Oni, drugi,  koji ne žele učestovati su to iskoristili  i nije im ni na pameti da glasaju u odsustvu;  a oni koji  su ostali i ne izlaze na izbore,  očito postaju sve ubjeđeniji ‘da su svi isti’.

Sretan početak.

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove portala TIP.ba.

(TIP/Autor: prof. Izudin Kešetović/Foto: Ilustracija)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.