Izudin Kešetović: Zašto rudari nemaju plate, a revizori podnose ostavke?!

15.09.2017 09:12
Racunovostvene_usluge_Zagreb_Aning_usluge-2
 

Rudari rudnika ‘Kreka’ hoće plate. Račun zavisnog društva je blokiran. Gubitak kapitala je evidentan. Slika jasna. Računovodstvo krivo zašto je ‘ispario’ kapital. Rudari koji kopaju ugalj isti prodaju termoelektranama koje su u koncernu Elektroprivreda BiH. Elektroprivreda na granici gubitka sa platama koje su zagarantovane kolektivnim ugovorom i dostižu prosjek oko 2000 KM. Rudari nemaju platu. Zaposlenici u Elektroprivredi BiH imaju platu. Kriva je revizija jer su potvrdili da je računovodstvo dobro.

Ista priča je u entitetu Republike Srpske. Republika Srpska propada. Krivo je računovodstvo jer revizori tvrde  da je gubitak javnih prihoda veći od javnih rashoda i da se sprema bankrotstvo. Bankrotstvo rudinika uglja je davno na vidiku. Bankrotstvo države se vidi iz aviona. Opet je krivo računovosrvo,  dok privatne ili javnne revizije zamagljuju sliku. Privatne revizije su plaćene javnim novcem  da bi se pokazalo kako je sve uredu. Javne revizije su plaćene javnim novcem da bi, oni kojih se to tiče,  rekli da je sve uredu. Opet je krivo računovodstvo.

Pošto računovodstvo i revizija ne mogu bez finansija onda se postavlja pitanje ko plaća. I to se zna. Novac ide u privatne ruke. Kao što su se privatni vlasnici bagera bogatili na državnim rudnicima tako su se i privatni vlasnici benzinskih pumpi bogatili a državne pumpe i terminali su se prodavale  jer su pravili gubitke. Opet je krivo računovodstvo.

novac-780x298

I dok se rudari bore za plate dotle zdravstvo propada, a penzioneri se spremaju za proteste jer hoće 10% veće penzije. Krivo je računovodstvo jer ‘mister 10%’ je uzeo i od poreza i od faktura i ‘muze’ javna dobra. Javna je tajna da su javna preduzeća i javne ustanove bolje za menadžment od privatnih jer djeluje ‘IMT- ima li mene tu’ na principu ‘mister 10%’. Zato je aktuelna trakavica oko  zapošljavanja  u  kojim  su učestovali svi, od stranačkih vođa do direktora u javnim preduzećima. Opet je krivo računovodstvo.

Revizija, privatna i javna, šuti. Ko nam je kriv što ‘Mađarska nema mora’, a mi nemamo luke Neum, autoputa Sarajevo-Beograd i novih termoelektrana i hidroelektrana na Drini. Ispade opet da je krivo računovodstvo jer smo mislili da će nam neko dati novac da pokrijemo sve naše gubitke. Sada  nam ne treba niti MMF, niti međunarodne finansijske institucije jer imamo vlastiti novac. Rješenje je u rebalansu. Svi će se u posljednjem kvartalu 2017. godine rebalansirati budžete i finansijske planove, kako bi ‘ugurali’ u svoje bilanse sve gubitke, a ostalo će prebaciti na javni dug.  Pošto dubiozu  ne mogu pokriti, onda će štampati blagajnićke zapise i obveznice. Kako niko ne da kredite bez zaloga/hipoteke izmišljaće nove poreze. Opet će biti krivo računovodstvo. Premijeri FBiH i Republike Srpske će zakazati sjednice i tvrditi da je sve normalno i da imaju suficite; a što se porezi i doprinosi ne plaćaju opravdati će snalaženjem  i smanjenjem obaveza. Revizija, privatna i javna, će napisati da je sve uredu ili nije uredu. Krivo je računovodstvo.

Rekli bi da je sve u trendu dok se ne dogodi neki problem. Očito da u virtualnom svijetu računovodstva, revizije i finansija je moguće stvoriti iluziju da je sve dobro. Ta iluzija se stvara pred izbore 2018. godine. Za tu priču treba novac. Novca će biti za tu priču. Rudari će dobiti plate. Penzioneri će dobiti penzije. Doktori će imati plate. Narodu će se uvesti novi porezi. Država će se zaduživati. I sve će biti uredu. Računovodstvo će evidentirati. Revizori potvrditi da je sve uredu. Novac će otići onima kojima inače ide. Bogati će biti bogatiji. Siromašnijih će biti sve više. Narod će šutjeti. Šutjeti će i oni koji se ne  bune zbog revizije boračkog statusa i silnih privilegija u produkovanim pravima. Novca  će uvijek biti. Za nekog i previše, a za većinu ‘na kašikicu’. Opet će biti krivo računovodstvo koje će proknjižiti sve gubitke i iskazati silne dubioze koje će na kraju platiti narod. Platiće ga narod svojim vlastitim siromaštvom. Držav neće bankrotirati. Narod če osiromašiti. Isti će na izborima 2018. godine pobijediti. Zašto?  Zato jer tako kaže računovodstvo, takozvano pravilo dvojnog knjigovodstva koje ima svoju dugovnu i potražnu stranu. Revizija, privatna i javna, će ostati slijepa. Novaca će  biti, kako kome. Jedino možemo zapjevati  refren  ‘Tike, tike tačke, nema više vraćke’ ili onu mudru izreku generala Rojsa:  ‘Ko je jamijo, taj je jamijo’. Sve će se proknjižiti u računovosdstvu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala TIP.ba.

(TIP/Autor: prof. Izudin Kešetović)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.