Asocijacija žena SDA o “slučaju Sebije Izetbegović”

14.09.2017 11:09
Sequence-01.Still002
 

Asocijacija žena Stranke demokratske akcije oglasila se povodom, kako su naveli, slučaja direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebije Izetbegović.Kako se navodi u saopćenju, politička stvarnost Bosne i Hercegovine i kapitalistička demokratija postali su teren na kojem se, prvenstveno kroz medije i vijesti, nastoje kontrolirati mišljenja i tržište ideja pojedinaca i društva, oblikujući tako, potpuno pogrešno, cjelokupnu percepciju političke realnosti.

– Da mediji imaju presudnu ulogu u sustavu indokrinacije pokazuje i slučaj Sebije Izetbegović, doktorice, profesorice, uspješne poslovne žene, koja se godinama, aktivno sudjelujući u unapređenju javnog zdravstva, kontinuirano nalazi na meti privatnih medija, koji najširu javnost dezavuiraju i snabdijevaju ideološkim konotacijama lišenim i stručnim izvorima i pravim informacijama, ali i autocenzurom i mogućnostima demanta, čime efektivno blokiraju bilo kakvo saznanje i razumijevanje onoga sto se, u društvu, zaista i dogadja – saopćeno je.

Asocijacija žena SDA kaže da, svakako, njihova namjera nije da se ukaže na postignuća žena u bosanskohercegovačkom društvu, na visoki menadžment kojim žene vrlo uspješno mogu i žele da se bave, a zahvaljujući vlastitim kompetencijama i vještinama, niti na rezultate o kojima se vrlo malo zna, a koji unapređuju svakodnevni život pojedinaca, nego im je cilj neosnovana diskreditacija i u krajnjem slučaju i odstupanje od pozicija na kojima se nalaze.

– Nije nepoznat ni tzv. fenomen staklenog stropa, prema kojem žena u hijerarhiji i organizaciji može napredovati samo do određene razine, nakon čega daljnje uspinjanje i napredovanje postaje gotovo nemoguće. Neprofesionalno je i tužno, da se tako preko žene koja iza sebe ima godine predanog rada u najhumanijem i najtežem pozivu, koja je i univerzitetski profesor,  danas i menadžer, razračunavaju političke stranke pokušavajući, steći političku prednost na predstojećim izborima. Dobro organizirana prljava propaganda, pripremljena za najširu populaciju, podvrgava ljude manipulaciji i uspješno zavarava, često u razmjerima kojih nisu ni svjesni, te tako pojedinci, ukoliko nemaju realnih i objektivnih izvora informisanja, potpadaju pod razornu i sveobuhvatnu moć propagande i prihvataju njene neistine i iskrivljene informacije – navodi se u saopćenju.

Kažu da malo dublji pogled na pokušaj medijskog linča profesorice Izetbegović otkriva i druge konotacije, one porodične, gdje njeno prezime predstavlja jedan od najvažnijih indikatora postojanja javne diskriminacije.

– Prema istom se ukazuje na činjenicu da žene, ukoliko u porodici imaju izrazito politički aktivne članove, bi trebalo po  automatizmu  biti podzastupljene na rukovodećim pozicijama, bez obzira na njihove lične sposobnosti i kvalitete. Oblikovanje takvih medijskih poruka unutar jednog društva dovodi do marginalizacije dijela cijele populacije, u kojoj se diskriminacija potiče a uravnoteženo sudjelovanje žena i muškaraca u svim društvenim odnosima isključuje – stoji u saopćenju.

Dalje se navodi da se ne uzima u obzir činjenica da je prof.dr. Izetbegović bila direktorica Opće bolnice koju je zatekla sa 1,5 miliona KM duga a ostavila bolnicu sa 1,7 miliona KM u plusu.

– Još je jedan razlog pokušaja diskreditacije profesorice Izetbegović, a to je njeno društveno odgovorno poslovanje vezano za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i njenu upravljačku funkciju u njegovom radu. Naime, neprihvatanjem postojećih loših praksi i aktivnim provođenjem koncepta društveno odgovornog poslovanja, te uvođenjem standarda poslovanja u skladu sa dugoročnim održivim razvojem, ista se našla na meti onih koji niti žele pozitivne promjene, niti izlazak iz zone konformizma, a niti ostvarenje društvene dobrobiti za sve, a posebno za pacijente, u službi kojih javno zdravstvo i klinički centri i postoje -stoji u saopćenju.

Asocijacija žena ističe da je svakako, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u cijelom regionu, pravi poslovni izazov privući i zadržati zaposlenike, a posebno doktore i ostalo medicinsko osoblje, koji svojim znanjem i iskustvom mogu doprinjeti uspješnosti poslovanja, te rastu i razvoju kliničkih centara, osobito kada je jasno da se njihove vještine mnogo više mogu materijalizirati u zemljama zapadne Europe i svijeta. Stoga su odlazak zdravstvenih kadrova u inozemne zdravstvene ustanove i mjere za njihovo zadržavanje problematika koja daleko nadilazi mogućnosti jedne zdravstvene ustanove.

– Ali da i na tom polju ima pomaka pokazuje i nedavna implementacija Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo prema kojem je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu vraćen u Senat UNSA kao najveća nastavna baza.  Na kraju, poražavajuće je da se politička komunikacija i borba za političke poene u savremenom demokratskom društvu, ili bar društvu koje bi to trebalo biti, stavlja u kontekst sudjelovanja jedne žene na tržištu rada koja je, jedina prijavljujući na javni poziv za poziciju na kojoj se nalazi, zajedno sa menadžmentom, kroz uspostavljanje razvnoteže između efikasnosti i efektivosti, racionalno korištenje ograničenih resursa i adaptiranje na nastale promjene, kao i na one nastupajuće, krenula ostvarivati ciljeve koji determiniraju i svrhu postojanja samog Kliničkog centra, a što je dobrobit svakog pacijenta pojedinačno, njegove porodice i briga za zdravljem cjelokupne društvene zajednice. Vjerujemo da će menadžement, bez obzira na otežane uvjete rada, kao i sveprisutnu globalizaciju, svojim radom i korištenjem znanja i iskustava svih sudionika u poslovanju, pozicionirati Klinički centar Univerziteta u Sarajevu na tržištu kao kompetentnu zdravstvenu ustanovu, spremnu da odgovori svim zahtjevima zajednice, prihvatljivu i za zaposlenike,  i za poslovne partnere. Usprkos negativnoj propagandi, od strane privatnih medija, a posebice dnevnih listova, koje karakteriziraju dominantno huškački ton, zapaljiva retorika i kontinuirano mijenjanje pravaca, i bez obzira na politikanstva i raznorazne manipulacije kojima se nastoji obezvrijediti uspješan rad bosanskohercegovačkih radno aktivnih žena, domaća javnost i desetine hiljada žena daju snažnu podršku profesorici Izetbegović u njenom radu, a koji će, rezultirati ne samo unaprjeđenjem zdravstvenog sistema i zdravstvenih usluga, nego i ostvarenje temeljnog prava svih pacijenata, prava na zdravlje i bolju kvalitetu življenja – saopćila je Asocijacija žena SDA.

(TIP/Fena/Foto: N1)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

5 komentara na Asocijacija žena SDA o “slučaju Sebije Izetbegović”

 1. bh.zmaj- Legalista

  14. 09. 2017. - 14:31

  Period studiranja: 1978 -1988.
  Godina diplomiranja: 1989.
  Prosjek ocjena: 7,38
  Specijalizacija: manje od 2 godine (iako je po pravilniku 4)

 2. Bosna

  14. 09. 2017. - 18:28

  Podrška i od asocijacije mladih sda Uvlače joj se u guzicu,pripremaju teren da naslijedi bega.J. im family.

 3. Crnac

  14. 09. 2017. - 18:30

  Sebiju za Nobelovu nagradu!

 4. emmir

  14. 09. 2017. - 19:26

  Ko to nama dira nasu “sultaniju”?
  A vidi ko je brani?? ahahaah…

  Manje od 13 mjeseci, je ostalo narode glupi,progledaj konacno!!!!!

 5. Stop GMO

  15. 09. 2017. - 11:10

  Hahahahaha e onda je sve uredu kad te brani asocijacija žena SDA ko sam inače ja da sumnjam u njihovu objektivnost mada bi odbrana bila kompletna tek da se oglasila i Munira Subašić e to bi tek postiglo pravi efekat.
  P.S.
  Nabijem vam kompletnu asocijaciju žena SDA !

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.