Vlada imenovala Vijeće za razvojno planiranje i upravljanje razvojem Tuzlanskog kantona; Evo kakvu ulogu ima i ko ga čine…

11.09.2017 12:58
Vlada 11 09 2017
 

Vlada je danas imenovala Vijeće za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Tuzlanskom kantonu. Ovo vijeće je tijelo Vlade Tuzlanskog kantona koje ima savjetodavnu ulogu u procesima definiranja, implementacije, monitoringa, evaluacije i izvještavanja o realizaciji razvojnih prioriteta u Tuzlanskom kantonu i djeluje u skladu sa principima partnerstva i saradnje. Čine ga premijer TK, općinski načelnici, odnosno gradonačelnici jedinica lokalne samouprave u sastavu kantona i drugi socijalno – ekonomski partneri.

Izmjene Zakona o proglašenju dijela područja planine Konjuh Zaštićenim pejzažom „Konjuh“

Vlada je utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o proglašenju dijela područja planine Konjuh Zaštićenim pejzažom „Konjuh“. Razlog donošenja izmjena ovog Zakona je potreba da se granice Zaštićenog pejzaža „Konjuh“ koriguju na način da se obuhvate dodatni prostori sa utvrđenim hidrološkim i drugim vrijednostima, a isključe oni prostori za koje je procijenjeno da je zbog potrebe eksploatacije mineralnih sirovina svrsishodnije da budu isključeni iz obuhvata Zaštićenog pejzaža, te da se preciznije odrede mjere zaštite u zaštićenim zonama.

Utvrđeni kriteriji za raspodjelu namjenskih sredstava

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je  kriterije, način i postupak raspodjele namjenskih sredstava prikupljenih po osnovu naknade za obavljene tehničke preglede vozila. Ovom odlukom utvrđeni su uslovi, kriteriji, način i postupak dodjele namjenskih sredstava za programe i projekte iz oblasti saobraćaja i saobraćajne kulture u ukupnom iznosu od 30.000,00 KM. Sredstva se dodjeljuju neprofitnim organizacijama koje imaju sjedište, obavljaju djelatnost i implementiraju projekte na području Tuzlanskog kantona, a dodjela sredstava vršit će se isključivo po javnom pozivu. Pravo učešća u javnom pozivu imat će neprofitne organizacije sa projektima iz oblasti saobraćaja, a koji se odnose na unaprjeđenje vršenja kontrole tehničke ispravnosti vozila na stanicama tehničkog pregleda, edukaciju djece u predškolskom i školskom uzrastu iz oblasti saobraćajne kulture i poznavanja saobraćajnih propisa, edukaciju vozača o zaštiti čovjekove okoline i smanjenju emisije izduvnih gasova, promociju i organizaciju biciklističkih, auto i moto utrka i manifestacija, povećanje nivoa sigurnosti saobraćaja, unaprjeđenje nivoa usluge prijevoza putnika, te obilježavanje značajnih datuma iz oblasti saobraćaja. Kriterijima je definisano i da maksimalni iznos sredstava koji se može dodijeliti po jednom projektu iznosi 5.000,00 KM.

Prijedlog izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona

Vlada je utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona. Polazeći od činjenice, da od donošenja prvobitnog Zakona do danas, nisu osigurane sve normativne, finansijske i tehničke pretpostavke za finansijsko osamostaljenje Uprave policije MUP-a TK, kao i potrebe za pripremu budžetskog zahtjeva MUP TK-a za 2018.godinu, neophodno je izmijeniti Zakon o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona, u tom smislu da se prolongira rok primjene Zakona do budžetske 2019.godine, kako bi se stekli uslovi za njegovu primjenu.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.