Izudin Kešetović: Dva mandata vlasti u Tuzlanskom kantonu obilježile su tri vlade

10.09.2017 09:54
gutic
 

Dva mandata vlasti u Tuzlanskom kantonu obilježile su tri vlade. Ona druga bila je u ‘intermecu’  i trajala kao ‘lanjski snijeg’. Ostalo je mnogo toga po čemu će se pamtiti. Kraj prvog i prva polovina drugog deceniskog perioda 21. vijeka ostaće zabilježena kao period stagnacije Bosne i Hercegovine, a samim time i Tuzlanskog kantona.

Prva Vlada TK  na čelu sa premijerom Čaševićem je došla kao rezultat ‘nade’ u tzv. lijeve snage. Druga Vlada  TK na čelu premijerom  Gutićem  je došla kao rezultat  razočarenja u vlast tzv. lijevih snaga  i nakon februarskih demonstracija 2014. godine kada je izgubljena nada u tzv. ekspertnu vladu na čelu sa premijerom Umihanićem.

Sead-Čaušević-599x400

Takozvana ekspertna Vlada TK  je samo utrla put dolaska na vlast tzv. desnih snaga, koje su u koalicionoj kombinatoriki uspostavile potpunu stabilnost  jer se sve odluke ekspresno sprovode zbog odnosa u zakonodavnoj vlasti. Period od proteklih sedam godina i očekivanja u izbornoj 2018. godini ponovo nas vraća na start koji je pomjeren na 2006. godinu kada su izgubljene bilo kakve iluzije o mogućim promjenama. Velika ekonomska kriza 2008. godine je bila samo alibi  za neefikasnu vlast  koja se popunjavala sa premijerima i brojnim ministrima iz vladajućih političkih opcija koje su se najduže zadržale na vlasti u prethodnih 20 godina.

Bahrija1-600x400

Stanje u pojedinim sektorima iz nadležnosti vlasti koji Kanton ima pokazuju da pomaci postoje. Ciljana cifra od 100.000 novih zaposlenih u Federaciji BiH se prenosi u 100.000 zaposlenih na području Tuzlanskog kantona. Očito da takva statistika postoji bez obzira šta se zbrajalo. Rekli bi i lijeva i desna strana na principu flaše koja je  ili polupuna ili poluprazna. Očito da je polovina flaše poluprazna  ako se cjelovito posmatra  demografska slika Tuzlanskog kantona.

Test stanja stanovništva se najbolje očitovao na početku nove školske 2017/2018 godine. Vlada TK je nazočila početku nastave osnovaca. Naravno vlast  još nije postavila polazni nastavnički kadar za novu školsku godinu jer se bespotrebni ‘konkusni cirkus’ stalno ponavlja. U srednjem obrazovanju očito sve će se pomjeriti prema strukovnim školama jer tržištu trebaju takva zanimanja. Brojne struke, većinom manje zahtjevnih stručnih poslova, će popuniti nedostatak radne snage u državama Europske unije, počev od Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke do skandinavskih zemalja. Gubitak radno aktivnog stanovništva će ostaviti i posljedice na ponudu na domačeg tržišta radne snage. To stanje se danas i osjeća jer nema radnika za obične  poslove u poljoprivredi, građevinarstvu i pojedinim sektorima usluga.

Krah upisne politike na visokoškolske ustanove je praćen brzom rasprodajom zvanja koja će popuniti domaće tržište ili postati unosan posao za transfer prema vani. Popunjena administracija i neproduktivni poslovi u javnom sektoru su dostigli fazu zasićenosti. S toga je odliv studenata iz društvenih nauka ili potpuna nezainteresiranost za studij na pojedinim studijskim smjerovima. Zahtjevnije tehničke i humanitarne struke postaju atraktivnije za studij imajuči u vidu stanje na tržištu radne snage. Međutim, i to postaje privid ako se ima u vidu relna mogućnost da se ‘krajnji proizvod’ dovede na razinu  struke. Zato naobrazba inžinjerske, medicinske struke se dovodi u ravan stvarnih znanja ranije dobro educiranih tehničara. Reducirane potrebe za pojedinim znanjima i zvanjima iz ovih oblasti će objektivno pokazati stvarnu sliku stanja. Ona u svakom slučaju neće biti zadovoljavajuća.

gutic2-600x4001

Izazovi vlasti u protekla dva mandata Tuzlanskog kantona najbolje če se oslikati u demografskoj slici stanovništva. Ona nije još potpuna i podložna je stalnim promjenama. Promjene su u ekonomskoj strukturi koju prati rast poslovne aktivnosti. Očito da su ova pitanja ostala u sferi velih nadanja koja prate veliki infrastrukturalni projekti u sektorima energetike i saobraćajne infrastrukture. Ostala nadanja su manje više u fazi  očekivanja i neprepoznative sektorske politike. To se dobro osjeća u sektoru poljoprivrede i  šumarstva  prerađivačke industrije: prehrambene, drvne,  metalne, elekro, hemiske. Nedostatak velik privrednih kapaciteta ili sistema u smislu koji je ranije postojao  u socijalističkoj plansko-tržišnoj privredi ne daje krupne nade promjenama  u realnom sektoru koji je promoviran kao  sektor malih i srednjih preduzeća.

Socijalna slika i rezultati rada vlasti u prethodnim mandatima se najbolje očituje u zdravstvu i socijalno- invalidskoj zaštiti. Nesposobnost vlasti da da odgovore na ova pitanja prevazilazi mogućnosti i znanje vlasti u TK. Ovi sektori su u principu marginalizirani i ostali su u sferi  stanja poimanja društvenih djelatnost iz vremena udruženog rada i slobodne razmjene rada. Otklon od takvog pristupa nikada nije učinjen iz razloga što se eksluzivnost medicinskih usluga svela na sticanja akademskih i visokostručnih zvanja osoblja u zdravstvu  s jedne strane i objektivno bijednih usluga  u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti. Finansijske dubioze u zdravstvenom sektoru se kriju u preraspodjeli sredstava između zaposlenih u zdravstvenim uslugama i ulaganja u osnovni medicinski materijal i opremu. Ta tanka linija usluga se popunjava privatnim sektorom koji je zaposjeo i edukativnu ulogu od prekvalfikacija medicinskog osoblja  do sticanja visoko stručnih zvanja medicinskih tehničara i ljekara u naučna  zvanja. Taj omjer zvanja, znanja i objektivnih mogućnosti je na štetu korisnika usluga koji sve to plaća visokim doprinosima koji imaju tretman dažbina. Otklon od korištenja usluga u javnom zdravstvu postoji jer se najčešće ispoljava u pojedinačnim  ambicijama  iz ove struke da upravljaju ovim pozicijama na razini domova zdravlja, klinika i centara. Politička podijeljenost se najbolje osjeća u kadrovskoj strukturi od direktora do portira i kvota koliko je koja stranka osvojila. Zato postoji nesrazmjer u broju i strukturi nezaposlenih i stvarnih potreba korisnika usluga.

804241-605x400

Svi problemi najugroženije populacije koja se zove penzionerama ili umirovljenicima se fakturiše višoj vlasti. Struktura penzija u visni je iznad prosjeka F BiH i famoznih 80% penzija sa najnižim iznosom koji nije u funkciji održavanja bioloških potreba stanovništva u ‘trećoj životnoj dobi’. Fakturisanje teškog ekonomskog i socijalnog stanja  u državi koja je izašla iz rata i našla se u silnoj transformaciji očito pada na nosioce vlasti.

Dosadašnja vlast Tuzlanskog kantona u predhodna dva izborna mandata je imala hrabrost da prihvati odgovornost. Ono što joj se može staviti kao olakšavajuća okolnost je da su imali volje i želje. Stvarni učinci vlasti Vlade Tuzlanskog kantona u mandatima  premijera Čauševića i Gutića su veoma skromni. Ekspertnu vladu premijera Umihanića ne treba ozbiljno tretirati jer je očito bila zabluda i čisti promašaj. Očito i ovdje važi staro pravilo, po napjevu, koje glasi: ‘Ko igra za raju i zanemari taktiku završit će karijeru u nižerazrednom  Vratniku’.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala TIP.ba.

(TIP/Autor: Izudin Kešetović/Foto: Arhiva)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

3 komentara na Izudin Kešetović: Dva mandata vlasti u Tuzlanskom kantonu obilježile su tri vlade

 1. Crnac

  11. 09. 2017. - 10:38

  Najviši broj nezaposlenih lica registriran je u Tuzlanskom kantonu (91.693 ili 24,6 posto od ukupnog broja nezaposlenih u FBiH), u Kantonu Sarajevo (69.163 ili 18,6 posto) i u Zeničkodobojskom kantonu (66.202 ili 17,8 posto). Najmanji broj nezaposlenih osoba registrovan je u Bosansko-podrinjskom kantonu (3.502 ili 0,9 posto od ukupnog broja nezaposlenih u FBiH).

  ‘prenosi klix.ba

  Kaze Bego da nikad nismo bolji bili hhh

 2. deni

  11. 09. 2017. - 15:17

  Vjerujem da je organizator protesta čiji je cilj bio smaknuti vladu sdp-a, upravo sda. Njihova je bila i tzv. ekspertna vlada, koja je opet vjerovatno radila po sda direktivama. Koja god druga vlada, osim sda, dođe na čelo TK, opet će se pojaviti motivi za proteste, narod je lahko nahuškati… Sve dok se narod ne opameti i dok se ne poveća procenat izlaznosti na izbore, u Tuzli kao npr. u Banovićima, neće biti bolje.

  • bh.zmaj- Legalista

   12. 09. 2017. - 10:48

   Početak protesta je bio spontan i krenulo je od nezadovoljnih radnika. Onaj dio paljenja, razbijanja i pljačke definitivno bih i ja fakturisao SDA. “Ekspertni” jesu radili po SDA direktivi.
   U pravu si, bilo ko da preuzme vlast moraće se suočavati sa protestima i štrajkovima organizovanim od strane SDA. Oni imaju poslušnike u svim porama društva.

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.