Naučnici imaju dokaz: Meso je opasnije nego što ste mislili

07.09.2017 08:25
steak-978666_1920
 

Čestim konzumiranjem mesa povećava se šansa za razvoj dijabetesa tipa 2 za 23 posto, pokazalo je novo naučno istraživanje.Studija je pokazala da su ispitanici grupe koja je konzumirala najveće količine crvenog mesa imali 23 posto veći rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 u odnosu na ispitanike koji nisu jeli mnogo mesa.

Rezultati su takođe pokazali da često konzumiranje živinskog mesa povećava šanse za razvoj dijabetesa tipa 2 za 15 posto.Glavni krivac za to je prostetička grupa hem bogata željezom, kao i druge hemikalije koje mogu da dovedu do povećanja osjetljivosti organizma na stanje inzulinske otpornosti, prenosi N1.

S druge strane, konzumiranje ribe i morskih plodova ne utiče na povećanje rizika za razvoj dijabetesa tipa 2, prenosi Daily Mail.U istraživanju Medicinskog fakulteta “Duke–NUS” iz Singapura, koje je trajalo od 1993. do 2010. godine i pratilo navike u ishrani ispitanika, učestvovalo je 63.257 osoba starosti između 45 i 74 godine, prenosi B92.

(TIP/Foto: pixabay.com)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.