CCI monitoring rada Vlade i Skupština TK: Kršenje propisa, otpori reformama…

23.08.2017 15:25
Vlada-22-08-2017-600x400
 

Centri civilnih inicijativa (CCI) ocijenili su tokom monitoringa rada Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona za prvu polovinu 2017. godine da su ovaj kanton tokom spomenutog perioda obilježili fiskalna stabilizacija i nastavak pozitivnih trendova u privredi, ali i kršenje propisa, otpori reformama, netransparentnost i “odbijanje vlasti da dokine stranačku kontrolu nad obrazovanjem i javnom upravom” – rečeno je na pres-konferenciji ove organizacije u Tuzli.

U CCI-u smatraju da se najznačajnije kontroverze u ovom periodu odnose na donošenja Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o državnoj službi, za koje tvrde da su kao reforme u potpuno pogrešnom pravcu usmjerene, odnosno da je “umjesto depolitizacije i jačanja autonomnosti Univerziteta i omogućavanja zapošljavanja najkompetentnijih, nastavljeno sa stranačkom kontrolom”.

Koordinator za monitoring CCI-a Muris Bulić istaknuo je da je produktivnost Skupštine TK u prvoj polovini 2017. godine najveća u aktuelnom mandatu, ali znatno ispod produktivnosti prethodnog saziva u drugoj polovini 2013. i prvoj polovini 2014.

Bulić navodi da je sa 12 usvojenih zakona, Skupština TK postigla najbolji rezultat u ovom kontekstu od svih kantonanih skupština, ističući da to nužno ne predstavlja i kvalitet. Navodi također da je devet od 12 usvojenih zakona razmatrano po skraćenoj ili hitnoj proceduri, bez mogućnosti učešća javnosti u njihovom kreiranju.

Skupština TK je, navopde iz CCI-a, po drugi put svoj godišnji program rada usvojila na vrijeme, ne kršeći vlastiti poslovnik, a pri tome je jedina koja ima natpolovičnu realizaciju planiranih obaveza. Međutim, budžet za 2017. godinu ipak nije donijela na vrijeme.

Bulić podsjeća da je u posljednje tri godine Vlada TK donijela odluke kojima je naložila restriktivno trošenje, zamrzavanje plaća i uvođenje moratorija na zapošljavaje u javnoj upravi. Navedenim i drugim mjerama, budžet TK je u znatnoj mjeri stabilizovan, a budžetski deficit smanjen. Smanjene su i ukupne dugoročne i kratkoročne obaveze budžeta TK, a Bulić dodavši da je zapaženo povećanje kreditne zaduženosti TK.

CCI ocjenjuje da je intenzitet rada Vlade TK u prvoj polovini 2017. godine bio ispod nivoa propisanog poslovnikom o radu, te da je u realizaciji zakona u posmatranom periodu ostvarila jedan od svojih najlošijih rezultata u posljednjih sedam godina.

Produktivnost rada kantonalne vlade, prema ocjeni CCI-a, tokom posmatranog perioda je imala konstantan rast, a relizacija više od polovine planiranih obaveza za pola godine govori da kantonalna vlada, kada je u pitanju realizacija programa, ima dobar tempo i solidan učinak.

“Prilikom realizacije Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, koji je usvajan po hitnoj proceduri, u zakonodavnom postupku se desio propust, jer Vlada nije ispunila svoju obavezu i iznijela svoje mišljenje o prijedlogu zakona kojem ona nije predlagač”, ustvrdio je Bulić.

Izvršavanje aktivnosti nadležnih kantonalnih organa i institucija na odgovaranju na pitanja iz Upitnika Evropske Komisije u okviru EU integracija, Vlada TK je tretirala i svojim Programom rada, tretirajući ih kao aktivnosti od vrhunskog prioriteta, te je TK ispunio svoju obavezu i u roku dostavio odgovore na 886 pitanja iz Upitnika za koje je bio nadležan.

CCI je pozvao Vladu i Skupštinu da ponovo povećaju intenzitet rada i produktivnost, fokusirajući se na ključne probleme građana i poboljšanje kvaliteta života u ovom kantonu.Poručuju da je nužno donošenje strategije obrazovanja, koja nije planirana nijednim programom rada za 2017., te organiziranje tematskih sjednica Skupštine TK, na kojima bi se rješavali najznačajniji problemi građana, piše Fena.

(TIP/Foto: Arhiva)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.