Novalićevi i Džindićevi benefiti od koalicije SDA-SBB?!

22.08.2017 09:06
novalic shema
 

Premijer Fadil Novalić (SDA) i ministar energije i rudarstva FBiH Nermin Džindić (SBB) nastavljaju svoje namjere da u potpunosti ovladaju namjenskom industrijom ovog bh. entiteta, tvrde sagovornici agencije Patria.

Nakon što nije uspjela smjena direktora Unis Group Damira Veje, jer članovi Nadzorng odbora ovog državnog preduzeća, saopćili su, ne žele postupati nezakonito, Vlada je na hitnoj telefonskoj sjednici smijenili Nadzorni odbor.

Smijenjeni član Nadzornog odbora prefesor Hasan Mahmutović izjavio je za agenciju Patriju da je sada više nego očito da Vlada treba novac, da je namjenska industrija u procvatu i da je Vladi to način da izvuku određene iznose novca, kako bi preživjeli do kraja godine.

– Priče kako mi u Nadzornom odboru nismo postupali zakonito su izmišljene. Mi štitimo zakon i nikakvi pritisci nas neće natjerati da smijenimo nekoga. Zašto bismo mi smijenili direktora koji radi zakonito? Neka Vlada smijeni i nas i nek onda rade šta hoće.  Ja sam kao ekonomista uvijek govorio da je namjenska industrija generator razvoja BiH, i ona je sada u procvatu. No, očito ima onih koji u svemu traže svoje lične interese. Vladi više niko ne vjeruje, pa ne mogu dobiti više ni kredite EBRD-a i slično. Konkretno, UNIS Group ima napravljene ugovore,  uplaćeni su avansi i to je Vlada vidjela kao mogućnost da se namiri! Njima svaka marka treba – rekao je profesor Mahmutović.

On je dodao i da je direkotru Veji prije izvjesnog vremena zbog izuzetnih rezultata povećan koeficijent na plaću.

– A, sada bi da ga smijene. Nešto tu ne štima – dodao je prof. Mahmutović.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH je na telefonski održanoj sjednici dala prethodnu saglasnost za razrješenje članova Nadzornog odbora UNIS-Group d.o.o. Ilidža, prije isteka mandata na koji su imenovani. Također, dala je prethodnu saglasnost za imenovanje Enesa Bikodušića, Amera Salihovića i Mirze Emirhafizovića za vršioce dužnosti članova Nadzornog odbora ovog privrednog društva do okončanja konkursne procedure, a najduže na tri mjeseca.

Benefite od koalicije SDA-SBB, poput lovaca u mutnom, čini se, najbolje koriste premijer Fadil Novalić i njegov ministar Nermin Džindić (SBB). U dosadašnjem mandatu nečujno su instalirali veliki broj svojih kadrova u namjensku i metalsku industriju. Ti kadrovi su dovedeni iz Cimosa i TDM-a u kojima premijer, ministar i sa njima povezana lica imaju vlasničke udjele. Uglavnom se radi o rodbinski i interesno povezanim licima, mahom sa Tuzlanskog kantona.

Govori se da Novalić i Džindić sada žele ovladati državnom firmom Unis Group, prometnom kućom naoružanja i vojne opreme, čiji direktor Damir Vejo je u proteklih godinu dana ugovorio i potpisao ugovore sa inostranim partnerima u vrijednosti od oko 70 miliona KM.

Pošto se radi o velikim parama valjalo je preduzeti sve da se ukloni uspješni Vejo (također kadar SDA), pa je naloženo dosadašnjem Nadzornom odboru (predsjednica Jasmina Pašić, pomoćnik ministra Džindića) da smijeni Veju.

Treba istaći, govore sagovornici Patrije, da je SDA podijeljen u ovom slučaju, jer je ministar Aljoša Čampara branio Veju i nije bio za njegovu smjenu.

Nakon što je Nadzorni odbor društva na svojoj sjednici 12. juna 2017. donio odluku o usvajanju izvještaja o poslovanju i odluku o sazivanju Skupštine Unis Group d.o.o. za 29. juni 2017., te pozitivne činjenice se nisu uklapale u projekcije Novalića i Džindića, pa su odbili da imenuju punomoćnika Vlade za zakazau Skupštinu, već su na 111. Sjednici Vlade donijeli odluku o davanju prethodne saglasnosti za razrješenje direktora Damira Veje “zbog neusvajanja izvještaja”, koji zapravo usvaja Skupština a koja nije ni održana.

Dosadašnji članovi Nadzornog odbora (Jasmina Pašić – pomoćnik ministra, prof. dr. Hasan Mahmutović i Mirza Emirhafizović) zatražili su pojašnjenje i otklanjanje pravnih nedostataka odluke o razlozima smjene Veje.

– Ali, pohlepa za kontrolom novca je jača od ekonomskih i pravnih argumenata: Novalić 18.08.2017. zakazuje hitnu telefonsku sjednicu Vlade, radi smjene neposlušnog Nadzornog odbora. Odluka za smjenu je izglasana i glasovima SBB-ovih ministara, ali i odluka za brižljivo odabranu dvojicu Novalićevih i Džindićevih saradnika: Enesa Bikodušića (iz TMD-AGS Gradačac, kojim upravlja stari novalićev ortak Nurdin Nurdo Peštalić) i Amer Salihović – lični prijatelj Nermina Džindića, čijeg bliskog srodnika Muamera Salihovića Džindić koristi za “posebne private poslove finansijske naravi” u Živinicama, Tuzlanskom kantonu i šire – tvrdi izvor Patrije.

(TIP/Foto: Patria)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.