UIO objavila listu deset kompanija koje su izvršile najveće uplate PDV-a

20.08.2017 12:43
1 (1)
 

Deset kompanija iz Bosne i Hercegovine uplatilo je ukupno 388 miliona KM poreza na dodanu vrijednost u prvih šest mjeseci 2017. godine.  To su ujedno i kompanije koje su u prvoj polovici 2017. godine izvršile najveće uplate PDV-a u BiH.

Pored najvećih uplata po osnovu PDV-a, radi se o kompanijama koje su svoje poslovanje čitav niz godina temeljile na poštivanju zakonskih propisa iz oblasti indirektnih poreza, što znači da se radi o potpuno urednim poreskim obveznicima.

Deset kompanija sa najviše uplaćenog poreza na dodanu vrijednost u prvoj polovici 2017. godine su:

BH Telecom d.d. Sarajevo, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, Telekomunikacije Republike Srpske  – Telekom Srpske i M:Tel, Fabrika Duhana Sarajevo d.d., Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne d.d., BINGO d.o.o. Tuzla, Javno poduzeće Hrvatske telekomunikacije d.d./PUBLIC ENTERPRISE CROATIAN TELECOM JSC, OPTIMA GRUPA  d.о.о. Banja Luka, Мјеšoviti holding ЕRS-МP a.d.Тrebinje-ZP RiTE Ugljevik  i RMU BANOVIĆI  d.d.

– Za sve ovakve poreske obveznike u BiH Uprava za indirektno oporezivanje će u narednom periodu uvesti tzv. „Horizontalni monitoring“, tačnije poseban vid kontrola koji se temelji na uzajamnom povjerenju i saradnji UIO sa poreznim obveznicima. Horizontalni monitoring ima nekoliko prednosti, a osnovni cilj ovakvog načina kontrole je pomagati i uticati na ispunjavanje obaveza poreskih obveznika.

Kao što svakog mjeseca na web stranici UIO objavljujemo tzv. „Crnu listu“ na kojoj se nalaze svi dužnici po osnovu PDV-a, akciza, carina i putarina, tako će UIO u narednom periodu formirati i tzv „Bijelu listu“ („White list“), onih obveznika za koje se pokazalo u prethodnom periodu da su u najvećoj mogućoj mjeri ispunjavali sve svoje obaveze, te poštivali sve zakonske propise iz oblasti indirektnih poreza.

Inače, to je slučaj u mnogim modernim poreskim upravama u zemljama članicama Evropske unije, tako da će i UIO slijediti ovaj primjer. Obveznici objavljeni na „Bijeloj listi“ UIO sigurno će imati veliku prednost prilikom sklapanja svojih budućih poslovnih transakcija – saopćeno je iz UIO.

U tabelama na slikama je pregled po pet obveznika iz svakog regionalnog centra UIO koji su u prvoj polovici 2017. godine izvršili najveće uplate poreza da dodanu vrijednost u BiH (ukupno su uplatili 492 miliona KM).

Pored svih ostalih, upravo svi pomenuti obveznici dali su značajan doprinos u prikupljanju prihoda od indirektnih poreza. Tako je Uprava za indirektno oporezivanje u sedam mjeseci  2017. godine prikupila rekordnih 3 milijarde i 909 miliona KM što je za 255 miliona KM ili 6,99% više u odnosu na isti period 2016. godine.

(TIP/Nap)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.