11 zastupnika koji mogu odobriti ili blokirati nova zapošljavanja u administraciju Parlamenta FBiH

14.07.2017 05:44
adeministrativna komisija foto nap
 

Predstavnički dom Parlamenta Federacije pokrenuo je izradu novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Stručne službe ovog doma. Prema nacrtu novog Pravilnika, uz postojeće organizacione jednice Stručna služba ovog doma će dobiti i neke nove jedinice, i nove zaposlene?!

Govori se o 40 novih službenika u Stručnoj službi Predstavničkog doma Federalnog parlamenta koji trebaju biti zaposleni ubrzo nakon izmjene Pravilnika. I iz civilnog sektora i iz opozicionih partija osudili su takve najave. Federaciji BiH najmanje što treba u ovom momentu su nova opterećanja na ionako nestabilan javni budžet.

Koja je uloga stručnih službi Federalnog parlamenta?

I Predstavnički dom i Dom naroda Parlamenta FBiH imaju zasebne stručne službe. U njima rade državni službenici i namještenici. Izvršavaju poslove za potrebe domova, klubova stranaka odnosno naroda, radnih tijela i druge poslove.
U Stručnoj službi Zastupničkog doma trenutno postoje tri organizaciona dijela i to: Ured predsjedavajućeg Zastupničkog doma i potpredsjedavajućih Zastupničkog doma, Ured sekretara Zastupničkog doma te Služba radnih tijela Zastupničkog doma. Skupa zapošljavaju nešto više od 20 ljudi.

Sada se govori o uvođenju tri nove organizacione jedinice pri ovoj Stručnoj službi, i to jedinici za Evropske poslove, jedinici za odnose s javnošću te IT jedinici. Sa tri nove jedinice broj uposlenih u Stručnoj službi Predstavničkog doma PFBiH treba da poraste na oko 65 ljudi, koji će se finansirati iz federalnog budžeta, i to sa dodatnih oko 100.000 KM mjesečno.

Transformaciju Stručne službe Predstavničkog doma Federalnog parflamenta zagovaraju na prvom mjestu iz SDA. Iz kabineta predsjedavajućeg ovog doma Edina Mušića potvrdili su ranije za agenciju Patria da očekuju izmjenu Pravilnika o stručnoj službi, koji bi značio i nove državne službenike, ali ne znaju kada bi Pravilnik mogao biti usvojen. Nadaju se da će se to desiti što prije.

– Zadnji državni službenik u Predstavnički dom Parlamenta FBiH zaposlen je 2008., a zadnji namještenik primljen je 2009. godine. Sigurno je da Parlamentu trebaju novi ljudi – rečeno je za NAP iz Mušićevog kabineta.

Da bi izmjene Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Stručne službe ovog doma bile usvojene potrebno je da izmjene dobiju većinu na sjednici Administrativne komisije Federalnog parlamenta ili najmanje šest glasova.

Administrativna komisija broji 11 članova. Njen predsjednik Amir Zukić uhapšen je zbog zloupotrebe službenog položaja i nalazi se u pritvoru u Zenici. SDA u Komisiji ima dva člana, po dva člana u komisiji imaju i HDZ i DF, te po jednog člana imaju SDP, SBB, BPS i SBiH.


1) Amir Zukić-SDA 2) Mladen Bošković-HDZ BiH 3) Mensud Borović-SDA 4) Jozo Bagarić-HDZ BiH 5) Davor Vuletić-DF 6) Kasim Mulalić-SDA 7) Munib Jusufović-SBB 8) Amra Haračić-DF 9) Salem Halilović-SBiH  10) Mira Grgić-SDP 11) Jusuf Bubica-BPS

Jozo Bagarić, šef Kluba HDZ-a BiH i član Administrativne komsije kaže da je stav HDZ-a BiH po pitanju ovog pravilnika jasan: Reorganizaciju u Stručnoj službi je potrebno provesti, ali neće podržati masovno zapošljavanja u tu službu.

– Nažalost, sada je situacija u Stručnoj službi takva da se često ne znaju nadležnosti, ne zna se ko je za šta odgovoran… U tom kontekstu, podržat ćemo kvalitetnu reorganizaciju Stručne službe Predstavničkog doma. I to je imperativ. Tek nakon te reorganizacije vidjet ćemo da li postoji potreba za nekim novim radnim mjestima. Budite sigurni da HDZ neće podržati neka masovna zapošljavanja u administraciju. Ali, ako se pokaže da bi nekoliko novih radnih mjesta u Parlamentu poboljšalo rad službi i samog Parlamenta, onda od toga ne treba bježati – rekao je Bagarić za agenciju Patria.

U DF-u kažu da još uvijek nisu dobili zvaničan dokument kada je riječ o reorganizaciji Stručne službe Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, ali u svakom slučaju neće dati svoj glas za nova zapošljavanja u administraciji.

– Sve što ocijenimo kao konstruktivno i napredno rješenje podržat ćemo, ali mislimo da nije vrijeme za nova zapošljavanja u javnu administraciju. Neka niko ne računa na moj glas, a nadam se ni na glas kolege Davora Vuletića koji je također kao DF-ov zastupnik član Administrativne komisije Predstavničkog doma – kaže za agenciju Patria Amra Haračić iz DF-a.

Opozicioni poslanici upozoravaju da je jedna od prvih odluka Vlade FBiH 2014. godine bio moratorij na zapošljavanje u državnoj službi, koji je još uvijek na snazi. Bilo kakvo zapošljavanje u administraciju bilo bi kršenje Vladine Odluke. Smanjivanje broja državnih službenika jedan je od zahtjeva i MMF-a.

(TIP/Nap)

 

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.