Kada pročitate ovo o voćnim jogurtima, više ih nećete konzumirati

19.06.2017 09:22
thumbnail
 
Jogurt se proizvodi fermentacijom mlijeka uz pomoć jogurtnih kultura, a to su pripravci bakterija Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.Spomenute bakterije laktozu pretvaraju u mliječnu kiselinu, koja je i zaslužna za karakteristični okus jogurta.
Jogurt se dobiva od pasteriziranog mlijeka s različitim udjelima mliječne masti, a pasterizacijom se gubi dio vitamina iz mlijeka. No, fermentacijom se ti vitamini ipak nadograđuju.Osim mlijeka, jogurti sadrže i razne voćne pripravke, a među popularnijima je šumsko voće, maline, kupine, jagode, borovnice i slično. Iako je voće bogato antioksidansima te zdravo, u ovim je jogurtima zapravo vrlo malo voća, piše Index.hr.
Upravo zato, ovo biste voće trebali konzumirati kao svježe i neprerađeno, jer voćni jogurti obiluju šećerom. U većini jogurta, na 100 grama dolaze čak tri žličice šećera, a obzirom da su pakiranja uglavnom od 150 i 250 grama, konzumacijom  jednog voćnog jogurta možemo unijeti više od šest žličica šećera.
Drugim riječima, to je gotovo cijeli preporučeni dnevni unos šećera, a već dobro znate kako šećer ne samo da šteti vašem izgledu i liniji, već može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema, kao što su dijabetes zubni karijes i slično. Kako bi dobili izgled voćnog proizvoda, ovim se jogurtima dodaju i razne arome i bojila pa koliko god oni bili slatki i ukusni, ipak odaberite obične jogurte pa im rađe dodajte svježe voće. Vaše će vam tijelo biti zahvalno.
(TIP)
[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.