Izudin Kešetović: Svijet fantastike u TK; ‘Brzim’ diplomama do posla ‘lezi hljebe da te jedem’

15.06.2017 08:20
BANJA_LUKA_INDEKS1801-DES
 

I kada pomislite da je bolje vjerovati svojim očima nego tuđim budete jednostavno poraženi. Tek što sam pokušavao, da odobrenu kvotu broja upisanih studenata na sva tri ciklusa studija na novootvorenoj destinaciji ili lokaciji sa sjedištem u Travniku,  stavim u kontekst fantastike; bivam jednostavno poražen fantastikom prvog čovjeka Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o „100.000 radnih mjesta u 10 godina“. Sve me to više podsjeća o krađi poluga zlata teških nekoliko tona od strane djeteta ili „maksuma“ na principu „šta dijete zna šta je tona“.

Očito da brojke koje nam se nude spadaju ili pripadaju svijetu fanatastike. Ako bi stavili sve naučne potencijale Tuzlanskog kantona teško, ili nikako, bi mogli  servisirati toliki broj studenata iz oblasti ekonomije i prava. Skromna i devastirana naučna baza bez  već deceniju dugom periodu „moratoriju“ na stalno zapošljavanje i bez prisustva naučno-istraživačkog rada ostavila je vidne posljedice. Sticanje zvanja naučnih novaka ili početnika je u sasvim novom miljeu  znanja i zvanja, koja se mogu primijeniti. Formalizaciju zvanja je logično pratila i legistativa koja je omogućila ekspanziju visokoškolskih institucija kao konkurenta izvrsnosti na principima istim sa  destinacija: Brčko, Orašje, Bijeljina, Doboj, Kiseljak i slično.

S toga srazmjer u broju sticanja zvanja i potencijalnih radnih mjesta kolerira sa rastom javnog sektora privrede i javne uprave koja postaje poželjno mjesto za sticanje radnih iskustava. Naravno, ulaznica je u izvrsnosti sticanih zvanja na prestićnim javnim i privatnim visokoškolskim ustanovama koje su se izjednačile po kvalitetu. Broj radnih mjesta sa novim poslovima je u obrnutom srazmjeru sa profitabilnim ulaganjima u sticanju diploma i radno pravnog statusa.

Ovakvi primjeri u oblasti društvenih nauka se objašnjavaju kao paradoksi i efekti. Paradoks napredovanja do  vrha svoje nesposobnosti je davno potvrđen. Drugi su  prevedeni kao zakonitosti kao da u svakoj organizaciji postoji težnja za uspostavljanje nove linije rukovođenja na principu „šef šefa“. Efekti  se nazivaju po osnovu tzv. nulte tačke  u teoriji igara gdje se pobija princip gubitka i dobitka. Nulta tačka postaje logična i ona se ispoljava u zaostatku kao na primjeru kretanja tijela koji miruje i tijela koje se kreće. S toga nas ne čudi uporna tvrdnja predsjedavajućeg zakonodavne vlasti u FBiH da se ipak radi od  desetinama i stotinama hiljada radnih mjesta.

Broj studenata iz odobrene kvote Vlade Tuzlanskog kantona bi se mogao  staviti u kontekst velelijepne zgrade,  na bivšim površinama malinjaka, koja u odnosu na zgrade javnih fakulteta izgleda  prelijepa. Treba  tome dodati i broj nastavnog osoblja koje će servisirati očekivani broj studenata na I, II, III ciklusu studija. U svakom slučaju ako bi se primjenile pedagoške norme i mogućnosti edukacije i naučno-istraživačkog rada očekivati je brojne benefikte koje očito dosadašnja struktura i broj visokoškolskih ustanova ne može dati i pored velikog iznosa javnog novca koji se izdvaja od strane poreskih obveznika. S toga i investicija  javnog sektora postaje upitna i uspostavlja se sasvim drugi odnos vrijednosti.

U životu važi pravilo da samo hrabre prati sreća. Iskustva sa aktuelnom vlasti u Tuzlanskom kantonu očito potvrđuje to pravilo. I pored tvrdnje organizacija civilnog društva da je nešto „truhlo u zemlji Danskoj“ , širi se opšti optimizam koji je samo primjetan nosiocima vlasti.

I dok se vodi borba pripadnika boračkih populacija za „svoj dio kolača“ ostaje upitno koliko se troši javnog novca po raznim osnovama, plus krediti, plus prodaja imovine, a da se ne može utoliti žeđ za novim prihodima. S toga neiscrpan izvor prihoda čine porezni obveznici koji se ubjeđuju da moraju povećati akcize, uvesti nove poreze na dohodak i zadržati visoke stope doprinosa na plate i razne vrste parafiskaliteta  u vidu taksi, naknada i slično.

Kako živimo u svijetu fantastike mogli bi ustvrditi da se radi o fantastičnim rezultatima vlasti. Problem je u narodu ili puku. Narod ili puk  postaje nezahvalan što mu se nude brze diplome u svim zvanjima: diplomiranih magistara, doktora; za jeftine pare. Narod ili puk je nezahvalan  što  se uz neku naknadu, ako uopšte postoji  osim ako se ne radi o „trgovini uticajima“, dolazi do posla „lezi hljebe da te jedem“.  Narod je nezahvalan statistici dohodaka u visini penzija i plata koje su najniže u odnosu na zemlje Europske unije ili zemlje OECD-a, te zaostaju u prosjeku za četiri (4) puta. Naravno, takav nam je i standard u rasponu od najmanje toliko u odnosu na prosječno razvijene evropske zemlje sa DBP –om koji je ispod 30% prosjeka.

U svijetu fantastike naravno treba shvatiti i kapacitete institucija koje obrazuju zdravstvene radnike jer nam je to najbolji izvozni proizvod. Povećanje upisnih kvota za medicinske škole, prekvalfikacije i upis na fakultete, obezbijediti će se veći izvoz radne snage za zapad. Naravno, na principu koji važi u monetarnoj teoriji „lošiji novac istjeruje bolji“ ili „tezauracija se vrši u kvalitetnoj moneti“. Nama što ostane. S tim je i fantastika koju smo doživili da je doletio milioniti putnik na aerodrom „Dubrave“ . One sa talgo vozova je teško prebrojati tj. izbrojati jer  su daleko od kapaciteta vozova iz 70-tih godina koji su vozili prvu generaciju „na privremenom radu“. Iz svijeta fantastike lagano ulazimo u svijet fantastičnih izbornih rezultata jer će klijentela sa izlaznosti i ispod 50% uvijek pobjeđivati i potvrđivati dobre rezultate vlasti. Jedna poslovica kaže „budimo realni, tražimo nemoguće“. Upravo zato živimo u novom vremenu. Samo neka nam bude fantastično. Ipak, pravna  država će proraditi od ponedjeljka. Do tada (nekog ponedjeljka) će mo po onoj „ hajmo pošteno pa ko koga prevari“.

(TIP/Autor: prof. Izudin Kešetović/Foto: Ilustracija)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.