Mamić otkazao punomoć odvjetnicima, sudac ga izbacio

14.06.2017 09:51
Mamic4
 

Hrvatski reprezentativac Dejan Lovren danas je na osječkom Županijskom sudu trebao svjedočiti u nastavku suđenja Zdravku Mamiću, Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću i Milanu Pernaru. Počelo je, međutim, burno. Mamić je prekinuo ispitivanje i otkazao odvjetnicima punomoć, rekavši da će se braniti sam. Sudac ga je izbacio van, a raspravu je prekinuo-

Nakon što je Zdravko Mamić urlao na svoje odvjetnike Jadranku Sloković i Čedu Prodanovića te im otkazao punomoć, sudac je Mamića izbacio iz sudnice i odredio pauzu od pet minuta, a potom u sudnicu pozvao samo Dejana Lovrena.

Nedugo nakon, međutim, rasprava je prekinuta jer Zdravko Mamić mora naći druge odvjetnike.

Incident se dogodio na samom početku ročišta, za vrijeme svjedočenja Lovrenova oca Saše.

Jadranka Sloković pokušavala je smiriti Mamića, no tu je on eksplodirao.
‘Ma šta pričaš?’, vikao je Mamić na Sloković.
‘Što se ti dereš na mene?’, uzvratila je ona.
‘Šta se dereš?’, umiješao se odvjetnik Čedo Prodanović. ‘
‘Moja koža je u pitanju, kupite se, nećete me braniti!’, vikao je Mamić.
Nakon toga odvjetnici su odbili nastavili sudjelovati u tome, rekli su sucu, a Mamić je opet povikao:'Ja otkazujem i branit ću se sam’.

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Izvor: N1

Mamiće, Vrbanovića i Pernara tereti se, podsjetimo, da su Dinamo oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza, a Lovren svjedoči od devet sati.

Podsjetimo, jučer je Luka Modrić na osječkom Županijskom detaljno svjedočio o svojoj suradnji i odnosu s bivšim čelnikom NK Dinama Zdravkom Mamićem.

Modrić je naveo da je s Dinamom potpisao ukupno dva ugovora s pripadaujućim aneksima, a s Mamićem i građanski ugovor koji je regulirao odnose između njih dvojice

“Zdravka Mamića poznajem od 14. godine, kada sam došao u Dinamo. Tada smo u nazočnosti mojih roditelja potpisali ugovor u Agenciji, temeljem kojeg sam imao mjesečna primanja od oko 500 njemačkih maraka, opremu za nogomet, plaćeni stan, a ugovorom je bilo predviđeno i da s navršenih 18 godina dobijem automobil Golf V. Bilo je dosta igrača u Agenciji koji su također imali potpisane ugovore s Mamićem”, prisjetio se Modrić dodajući kako je plaću počeo primati nakon što je s Dinamom potpisao prvi ugovor.

Naveo je i da je s Dinamom potpisao ukupno dva ugovora s pripadaujućim aneksima, a s Mamićem i građanski ugovor koji je regulirao odnose između njih dvojice.

“Ne mogu se sjetiti što je u njemu pisalo. Nisam se ni s kime o tome konzultirao kada sam napunio 18 godina. Mislim da nisam dobio primjerak tog građanskog ugovora. Potpisali smo ga negdje u Sesvetama, kod javnog bilježnika”, rekao je.

Na Mamićevo pitanje sjeća li se na koji vremenski rok je potpisao prvi profesionalni ugovor odgovorio je da misli kako je to bilo na pet godina dok je drugi ugovor potpisao na desetogodišnje razdoblje. “Mislim da mi je godišnja plaća tada bila 132.000 eura, što se kasnije mijenjalo na više”, naveo je Modrić.

Modrić posvjedočio da je podizao gotivnu i predavao ju Zoranu ili Mariju Mamiću

Odgovarajući na pitanje tužitelja Tončija Petkovića na koji je način išla podjela transfera od prelaska u Tottenham, Modrić je kazao kako su se stvari odvijale na način da bi nakon što Tottenham uplati Dinamu dio transfera, polovica tog dijela sjela na njegov privatni račun, a onda bi sukladno građanskom ugovoru s Mamićem slijedile uplate. “Novac sam podizao sa svog računa i u poslovnici Hypo banke predavao njegovom bratu Zoranu ili sinu Mariju”, rekao je Modrić.

Dodao je i da je novac predavao u gotovini “jer je Zdravko tako zahtijevao” te da su naknadno raskinuli građanski ugovor.

Petković je Modriću predočio aneks od 10. srpnja 2004. pitavši ga je li to ankes koji je potpisao na što je Modrić odgovorio potvrdno rekavši kako, međutim, misli da je to aneks kojeg je potpisao kada je odlazio iz Dinama 2008. godine.

“Možda je drugi datum zato što kada sam odlazio iz Dinama novac je prema ranijem aneksu trebao ići u inozemstvo, a kako tada nisam imao otvoren inozemni račun ja sam inzistirao da taj novac ide u Hrvatsku pa je zbog toga potpisan taj aneks”, pojasnio je Modrić rekavši kako se ne sjeća u čemu se razlikuje aneks koji je potpisao 2008. od onog iz 2004.

“Ne mogu se sjetiti zašto je ugovor o profesionalnom igranju zaključen 30. lipnja 2004., a aneks 10. srpnja 2004. Ne mogu se sjetiti ni što je bilo s originalnim aneksom iz 2004., nakon što sam potpisao aneks 2008.”, kazao je Modrić izazvavši reakciju Zdravka Mamića koji je je od suca Darka Krušlina zatražio da zaštiti svjedoka od postavljanja jednih te istih pitanja.

Mamić: “Visi mi 10 godina zatvora”

“Još jednom se ustanite, a da niste dobili riječ ja ću vas novčano kazniti. Ometate raspravu, zbunjujete svjedoka, pravite nered”, poručio je Krušlin Mamiću koji se pokušao obraniti riječima kako mora reagirati jer mu “visi10 godina zatvora”.

“Ja znam što vama visi, ali to vam ne daje za pravo da se tako ponašate”, odgovorio mu je sudac.

Tužitelja Petkovića je zanimalo i je li Modrić po odlasku u Tottenham imao još neke kontakte s Dinamom oko podjele obeštećenja na što je Modrić odgovorio potvrdno rekavši da su se kontakti odnosili na dinamiku predviđenih isplata obeštećenja, o čemu je postojao i ugovor.

Pojašnjavajući kako je došlo do sastavljanja tog ugovora, Modrić je rekao da je njime regulirano kome što pripada. “Ja sam inzistirao da nakon toga Zdravko Mamić više nema nikakva potraživanja od mene i da raskinemo taj građanski ugovor te da se Mamić odrekne budućih potraživanja koja bi mu pripadala po građanskom ugovoru”, rekao je.

Nakon što mu je Petković predočio dijelove iskaza iz Uskoka, u kojem je rekao da je u više navrata razgovarao s Mamićem koji mu je obećao da će dobiti određeni novčani iznos od transfera, ne spominjući točno koliko te kako je to obećanje bilo dio usmenog dogovora između njega i Mamića, Modrić je rekao da je tada vjerojatno pogriješio.

“Mislio sam da je riječ o podjeli novca između Mamića i mene temeljem građanskog ugovora kojeg smo imali, a ne o podjeli transfernog obeštećenja između Dinama i mene. Ispričavam se. Bio sam dugo u Uskoku i vjerojatno sam pogriješio. U vrijeme kada sam s Mamićem razgovarao nije postojao pisani ugovor između Mamića i mene”, rekao je Luka Modrić.

Modrićev iskaz je za Mamića “nešto najdivnije i najpoštenije”

Po izlasku iz sudnice Zdravko Mamić odao je priznanje Modriću na svjedočenju rekavši kako je njegov iskaz “nešto najdivnije i najpoštenije što je ikada bilo”. “Njemu su uvalili rečenicu koju on jednostavno nikada nije rekao”, kazao je Mamić, ocjenivši da Modrić nije promjenio iskaz iz Uskoka već je svjedočeći rekao “upravo suprotno”.

“Ovo je danas 68 svjedok i svi su svjedoci optužbe. I ni jedan svjedok nije niti jednu rečenicu rekao u korist optužnice odnosno na štetu nas okrivljenika. Vidite da je to jedna velika farsa”, poručio je Mamić pokušavajući novinarima objasnit njegov poslovni odnos s Lukom Modrićem.

“Jedno je privatni odnos koji je reguliran građanskim ugovorom između Luke Modrića i Zdravka Mamića kao civilnih osoba. Onda u sredini imate ugovor između Luke Modrića i Dinama i na kraju imate odnos gdje Luka i ja rješavamo podjelu onoga dijela koji je Luka dobio temeljen ugovora s Dinamom i raskidamo naš građanski ugovor. Dakle, za početak imate naš odnos privatni, onda imate Dinamo i Luka i onda imate završetak našeg privatnog odnosa”, objasnio je Mamić.

Dodao je i da je Modrić vrlo jasno rekao kako je potpisao dva profesionalna ugovora i dva pripadajuća ankesa koja su govorila o podjeli transfera i “isto tako je na predočenje Uskoka rekao, a to je istina, da je potpisao još jedanput, tri dana nakon što je Dinamo potpisao s Tottenhamom ugovor 26. travnja, sporazumom u kojem je precizirana podjela u finacijskim omjerima između nega i Dinama”. “A onda smo 8 lipnja 2009. kada on igra u Totenhamu mi utanačili naš građanski ugovor”, kazao je Mamić rekavši da bi on, da je Luka Modrić, zagrmio onog časa kada bi Zdravko Mamić završio u zatvoru.

“Luka je čestit čovjek”, kazao je Mamić dodajući kako je sav porez na dio koji je Luka Modrić dobio od Dinama plaćen jednokratno od strane Modrića. Novinarima je usput zamjerio da inzistiraju na detaljima zapitavši ih zašto ne mogu podnijeti činjenicu da je on čestit i pošten čovjek.

(TIP/Izvor: N1)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.