Izudin Kešetović: ‘Ćorci’ ili ‘pucanj u prazno’ političkih stranaka u TK

24.05.2017 07:35
RudnikBanovici-620x330
 

Pucanj  iz vatrenog oružja ,u direkciji najvećeg preduzeća sa većinskim državnim udjelom  u Banovićima,  liči na obraču u kaubojskim filovima koje je moja generacija gledala u kinima ranih 70- tih godina prošlog vijeka. Na sceni su rudari. I gle simbolike. Nakon privredne reforme  1965. godine i velikog broja otpuštenih rudara nije uslijedila ‘Husinska buna’ kao davnih 20- tih godina sa početka XX vijeka, nego je krenulo tzv. privremeno napuštanje države trbuhom za kruhom. Tih godina sa tuzlanske željezničke stanice  kretale su kompozicije vozova sa mladim ljudima. To se nastavilo i narednih godina sve do ratnog egzodusa, kada je došlo do spajanja porodica vani uslijed protjerivanja i etničkog čišćenja. I sva priča o reformamam je završavala privremenim odlascima ili ratovima.

‘Huskinska buna’ je daleko iza nas. Bliži se 100 godišnjica. Sjećanje na hrabre rudare podsjeća spomenik u Kreki. Jure Kerešović je ostao simbol i legenda Tuzle. ‘Husinjani’  i rudari su  ‘preživjeli’ dva rata i otali moralna vertikala. Sistemi su se mijenjali. Vlast je bila i prolazila. U moru  emocijalnih podsjećanja na slavna vremena živimo u nekom novom vremenu.  Rudnici su postali zavisna društva u Elektroprivredi BiH. Rudnik Banovići je ‘baška’ i dioničarsko je društvo u većinskom državnom vlasništvu.

Sumorna slika ekonomskog stanja rudnika se najbolje može vidjeti iz poslovnih bilansa. I dok ona zavisna društva  rudnika uglja sanjaju o ekonomskom oporavku u  Elektroprivredi BiH, ono jedino izvan sistema sanja o novim investicijama. I jednim i drugim preduzećima i na hiljade zaposlenih je san kako podstići razvoj i obezbijediti opstanak.

Najnoviji pucanj nezadovoljnog čovjeka zbog uskraćene ‘korice hljeba’ ima puno simbolike. Nezadovoljstvo je u redu. Meta je očito pogrešna. Način ničim opravdan iz razloga što je to neprimjeren i necivilizacijski postupak.

Iza toga očajničkog pucnja najgore je što se na tom času ili događaju vagaju političke opcije koje se ne mogu smjestiti niti u bilo koju ideološku ravan koja savremena politička praksa poznaje. Saopštenja  političkih stranaka koje su uključene u ovaj proces u najmanju ruku zbunjuje.

I dok se političe opcije ili tzv. stranke sa naglašenim interesnim  karakteristikama  retorički sukobljavaju u vidu saopštenja ili tribina o stanju  u javnom sektoru javnih preduzeća i ustanova, proces ide drugim tokom. Umjesto putničkih vozova  iz kasnih 60- tih i ranih 70- tih  godina XX vijeka  dešava se masovni odlazak radno sposobnog stanovištva sa ‘kartom u jednom pravcu’. Sada odlaze cijele porodice jer perspektivu ne vide niti za sebe, niti za svoju djecu. Umjesto privremanog odlaska imamo trajno iseljavanje.  Pucanj koji se desio kao rezultat očitog ‘nesporazuma o uzroku i posljedici’ postaje  slučaj za analizu opšteg  egzodusa  stanovništva  ili naroda i narodnosti  države BiH.  Sve teze koje nam dolaze od predsjednika  manjeg entiteta u  demagoškoj priči da ‘narod neće da radi i da se vozika u luksuznim autima’ padaju u vodu. Borba za radno mjesto počinje od rudara na širokom čelu, čistača ulice u komunalnom preduzeću, do stalnog namještenja  u javnim osnovnim ili srednjim školama, fakultetima, domovima zdravlja, klinikama, policiji, javnoj upravi i administraciji.  I dok na jednoj strani imamo borbu da se zauzme još koja ‘privilegija’  onih koji se deklarišu kao ‘stranački fanovi’, na drugoj strani se dešava rastakanje državnog kapitala i javni sektor preduzeća i ustanova vodi u propast.

Sva saopštenja političkih lidera o zaštiti javnog interesa  predstavljaju ‘pucanj u prazno’  bez jasnog cilja i mete. I kao što se nesretnik koji je upucan iz oružja sa bojevnom municijom u čudu čudi šta mu se desilo, ovi koji pucaju ‘političkim ćorcima’ jasno znaju da je sve ovo u rastakanju javnog dobra i pljačke javnog bogastva radi radi  ličnog interesa.  Kao sa početka 90 – tih godina XX  vijeka jedino je bilo jasno  onim koji su ‘odstupili’ sa ovih prostora da je to ‘put u jednom pravcu, bez povrtane karte’. O perspektivnosti života jedino nas ovih dana uvjeravaju na  tek održanom ‘Forumu’ gdje i samim učesnicima nije jasno kuda nas vode i sa čijim novcem i za koga trebamo nove investicije. Sve se to dešava u sjeni događaja gdje nas uvjeravaju da su trošarine korisne za narod, a da za investicije u termoblokove u Šićkom Brodu i Banovićima treba ‘samo garancija federalnog budžeta’. Očito da u tim pričama o prosperitetu i boljem životu nema velike vajde pa se i ‘revolucionarna’ populacija okupila oko penzionera kojima je cilj 10% veže penzije ili izglasavanje deklaracija o zaštiti boračke i neboračke populacije.

Žustra retorika očito ulazi u svoj finiš. Lažni pucnji sa ćorcima od strane političke elite će biti sve učestaliji kako se budemo približavali oktobru 2018. godine. Stvarna nevolja svih onih koji su izazvani će biti sve veća. Egzodus odlaska je nemoguće zadržati. Pucnjava će se utišati i pretvoriti u šapat onih koji su nezadovoljni. Svi buntovnici će se svesti na  slučajan broj koji će biti okarekterisan ‘ekscesom’ .  Pojedinačni ekscesi će se dešavati i brzo zaboravljati kao i proizvedene afere  sa obilježjima ribolova ‘ulovi i pusti’.  Valjda tako treba da bude jer smo se ‘ispucali’ za ovih 20 godina i svima je jasno da sadašnje stanje opravdava mudru izreku  ‘propast nećemo, spasa nam nema’.

(TIP/Autor: prof. Izudin Kešetović)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Jedan komentar na Izudin Kešetović: ‘Ćorci’ ili ‘pucanj u prazno’ političkih stranaka u TK

  1. Nepodoban

    24. 05. 2017. - 15:52

    Kaubojska država, kauboji pucaju…nažalost u prazno…

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.