Izudin Kešetović: Recept za što bržu propast aktuelne vlasti u BiH

22.05.2017 08:35
5Hw7gqpN_osobna_iskaznicadokument
 

Moto moje priče su dvije stvari. Prva, kniga Stivena Hokinga ‘Na plećima divova’ u izdanju ‘Anari’ Beograd, 2011. godine. Drugo, putovanje predsjednika SAD-a u Saudisku Arabiju i potpisivanje ugovora vrijednosti preko 100 milijardi.

Kniga Stivena Hokinga se bavi ljudima koji su pokrenuli svijet.  Na čelu je  Isak Njutn  i njegovi  zakoni kretanja. To je bila prva Njutnova knjiga. Uslijedila je druga. Zatim treća i teorija ‘sila gravatitacije koja djeluje na sva tijela, proporcijalnokoličini materije koju ona sadrži’. Epohalan doprinos Njutna na polju prirodnih znanosti  je bio ogroman. Aleksandar Poup, Njutnov savremenik  je rekao: ‘Priroda i prirodni zakoni  bihu skriveni u noć; Bog reče: Neka bude Njutn. I sve se u svjetlosti otkri.’

Karakter teksta ne dozvoljava dužu elaboraciju ovih epohalnih otkrića. Sa istim se može mjeriti otkriće dijalektičkih zakona kretanja u oblasti društvenih nauka od Karla Marksa i Fridriha Engelsa. Nikada aktuelniji Marks i Engels , kao danas.

Drugi razlog je globalne prirode, sadržan o tektonskim promjenama koje se dešavaju u svijetu i koju prati ‘fragmentacija’, ‘ratovi’ i naznake uspostavljanja ‘novog društvenog poretka’. Ogroman kapital postaje ključan za sva dešavanja.

Prostor ex Jugoslavije je ‘uspješno’ prošao fazu fragmentacije. Ratna razaranja i demografske promjene su ostavile duboki pečat. Zemljotresi koji su „ izazvani“ se smiruju ili se javljaju u manjim aplitudama.Ono što oslikava cijelu društvenu sliku na prostoru ex Jugoslavije je u stvari naznaka dešavanja u samom okruženju. Mnoge stvari postaju skrivene ili nezapažene.

Pozornost posmatraču je ipak na postulatima kretanja i dijalektike. Negacija negacije i suprotnosti društvenih procesa vuku naprijed. I dok su se ‘kola’ susjedne država  ‘zaglibila u blato’ tzv. ‘lex Agrokora’, na bh sceni se vodi besmisleni mali rat u vezi tranši MMF-a i akciza za kreditna sredstva namijenjena za izgradnju puteva.  Politička prestrojavanja u ‘političkoj magli’ gdje su se mnogi sudionici izgubili kao ‘guske u magli’. Najnovije afera oko ‘rudnika Ljubija’ i incijativa o smjeni entitetskih vlada  pokazuju svu apsurd suprotnosti djelovanja protiv prirodnih i društvenih kretanja.

Cijeli model koji se pokušava nametnuti  dobio je nagli obrt.

Razvijanje straha i raspada države Bosne i Hercegovine kroz neuspjeli referndum u manjem entitetu; kao i propale tužbe u drugom entitetu, je kraj cijelog scenarija koji se ugasio kao iskra. Sada su ‘iskočili’ veći problemi. Oni prethodni su zaboravljeni. Sasvim logično. Niti su građani BiH odlučivali u kakvoj će državi živjeti niti je scenarij sukoba bio u ‘proizvodnji pobjednika’ . Sve je kreirano po mjeri tadašnjih snaga i interesa  koji su vladali ili vladaju.

Da se nastavlja dijalektika kretanja pokazuju ogromni interesi i kapitali vodećih ekonomija i sila: SAD-a , Kine, Rusije i drugih.  Milijarderski ugovori između Italije i Irana. Irana , nakon ukidanja embarga i nastavlka iste politike, sa ‘novim’  tj. ‘starim’ predsjednikom. Za cijelu regiju to predstavlja ogromnu šansu. Za Bosnu i Hercegovinu na prvom mjestu.

Umjesto što se ‘zamajavamo’ kreditima MMF-a i trošarinama naš  fokus interesovanja moraju biti vlastiti potencijali. Kako reče uvaženi profesor dr Aleksa Milojevič ‘Vlada Republike Srpske prodaje prirodno bogastvo vrijedno oko 2 milijarde KM za stotinjak  miliona KM’. Takvih je slučajeva mnogo i u Federaciji BiH  u kojoj se raskol dešava na liniji političkih partnera koji su ‘interesnoj’  vlasti i vode svoje ili promoviraju tuđe interese. I dok nam cure stotine miliona i desetine milijardi potencijalnog kapitala cijela vlast se pozabavila  kvazi pitanjem ‘Kako očerupati gusku a da ne gače’. Ovdje je guska narod. Oni koji čerupaju su nesposobna vlast. Na istoj ‘deređi’ ili ‘kauču’ su i pozicija i opozicija. I dok se pozicija utrkuje sa pozicijom tvrdeći da treba oporezovati i dohodak od 2.500 KM sa trećom progresivnom stopom taj isti dohodak je prosjek plate u Elektroprivredi BiH i približno u BH Telecomu. I dok se samo podobni zapošljavaju u javnim preduzećima i javnim ustanovama  i imaju ogromne privilegije; dotle svi ostali su poniženi i podcijenjeni: učitelji, policajci, ljekari, inžinjeri, bravari, poljeprivrednici i na kraju i sami penzioneri.

Sva teorija kretanja u zakonitostima prirodnih i društvenih nauka  je sadržana u tzv. djelovanju tzv. pravila zaključivanja po Stivenu Hokingu, tzv. četiri pravila zaključivanja u filozofiji . Prvo se odnosi na jednostavnost djelovanja prirode. Drugo , da se isti efekti djelovanja moraju propisati istim uzrocima. Treće, univezalna pravila djelovanja. I četvrto, da se sve mora potvrditi, tj potvrđivanje ili nepotvrđivanje hipoteze .

Slijedeći ova pravila očito da su sve ‘tenzije’ u BiH na liniji širih kretanja. Apsurdnost aktuelnog društvenog trenutka se ogleda u veoma brzoj propasti  koje možemo ili očekivati ili priželjkivati. Promjene su moguće u „ moru“ rješenja i tragu interesa kapitala. Sve ideološke zablude na principu „ Amerika i Engleska biće zemlja proleterska“ i inforbirovsko pravilo ‘Volim Rusko govno nego američku čokoladu’ je propalo. Nama treba i arapski i ruski i američki i kineski  i kapital zemalja evropske unije. U tom je bila mudrost nastojanja velikih korporacija koje smo uništili ‘Enegoinvest’, ‘Unis’, ‘Famos’,  ‘UPI’ , ‘ŠIPAD’ , ‘SODASO’ , ‘KHK’, ‘INCEL’ . Upravo, u tom ‘grmu leži zec’. Ili kako nam reče državni stečajni upravnik „ Agrokora“ mora se poslije pasive vidjeti i aktiva. U tome je tzv. prolom ili krater ili deficit. Jednostavno ‘ispario’ kapital. Odgovor se može naći u jednostavnom čitanju  poslovnih bilansa ili u tzv. sistemu korporativnog upravljanja. I sve dok bude ili ne bude tako , smeće derivata u obveznicama, dionicama kao surogatima tržišta kapitala će padati. Padati će i ekonomije koja se približava tankoj liniji bankrotstva entitetskih budžeta. S toga i zahtjevi za smjenu aktuelnih entitetskih vlada je vapaj koji ozbiljno ne shvataju niti oni koji to traže , niti oni na koje se odnosi.

Poučna priča Stivena Hokinga i američkog predsjednika  Trampa trebala bi ipak za našu bh vlast da bude poučna i u najmnju ruku „ naravoučenjije“. Svakako u interesu građana . Njihovog kretanja ka prosperitetu i bogastvu , svih; a ne odabranih političkih elita i kriminalaca.

(TIP/Autor: prof. Izudin Kešetović/Foto: Ilustracija)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.