Nove takse: Primite li stranca na konak, dužni ste ga prijaviti policiji i platiti sljedeći iznos

19.05.2017 12:33
549b0b1d-6184-4cd2-83a3-56b4d973813c-spavanje-preview
 

Odluka o izmjeni tarife administrativne takse kojom se mijenjaju takse za izdavanje obrazaca i radnje u postupcima sa strancima stupila je na snagu 13. maja.Ranije odluke o taksama koje su bile u primjeni donesene su u decembru 2007. godine i u aprilu 2008. godine, prije stupanja na snagu novog Zakona o strancima kojima su uvedeni dodatni postupci po zahtjevima stranih državljana, a čijom analizom je utvrđeno da su dosadašnje takse bile nesrazmjerno niske i nedovoljne u odnosu na sve radnje koje postupajući organ mora preduzeti.

Također, izvršena je i uporedna analiza podataka o visini takse za te radnje i aktivnosti službi i tijela u zemljama okruženja i to u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, te su nove takse usklađene sa zemljama u okruženju.Odlukom o izmjeni tarifa administrativnih taksi u postupcima sa strancima između ostalog je propisano da se za prijavu boravišta u Službi za poslove sa strancima i policiji plaća 10 KM administrativne takse.

Ovom odredbom nisu obuhvaćena registrirane fizičke i pravnre osobe koje pružaju usluge smještaja koji u skladu sa Zakonom o strancima imaju ovjerenu knjigu stranih gostiju, te stranci koji borave u hotelima, motelima, hostelima, prenoćištima, internatima i drugim registriranim pružaocima usluga smještaja ne podliježu plaćanju ove takse.

Ova taksa za prijavu boravišta se odnosi na strance koji ne koriste usluge smještaja pravnih i fizičkih osoba odnosno na osobe kod kojih je stranac u posjeti, a koji su dužni nadležnoj organizacionoj jedinici Službe ili policije prijaviti boravak stranca u BiH u roku od 48 sati od ulaska stranca u BiH, ako će stranac u BiH boraviti duže od tri dana.

Administrativne takse se uplaćuju u korist Jedinstvenog računa trezora BiH (JRT) i služe kao prihod institucija BiH, a implementacija Odluka o izmjeni tarife administrativne takse rezultirat će pozitivnim efektima na budžet institucija BiH, saopćeno je danas iz Službe za odnose sa strancima.

Prijedlozima novih taksenih obaveza i iznosa taksi bi se na osnovu projekcije u odnosu na količinu pruženih usluga strancima ostvarili javni prihodi, te su pojedinačne kalkulacije iznosa predloženih taksi napravljene tako da osiguravaju najbolju efikasnost javnih prihoda u pogledu pokrivanja uvećavanja javnih rashoda, a u okvirima iznosa koji se za slične vrste usluga naplaćuju u okruženju.

(TIP/Fena)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

2 komentara na Nove takse: Primite li stranca na konak, dužni ste ga prijaviti policiji i platiti sljedeći iznos

  1. bh.zmaj- Legalista

    19. 05. 2017. - 18:17

    Eno formirao se red, svi pohrlili da plate takse. Dolazi familija iz dijaspore i valja sad placati takse na njohov boravak. Hahahhahahah…

  2. rade

    20. 05. 2017. - 07:30

    Ja budalastine..Super sledeci korak je taksa na vazduh. Niko nije u stanju da izbjegne to a ne moras nista ni dokazivati te svi moraju platiti. Svakako treba dati popust penzionerima a svakako Tuzlacima jer disu najgori vazduh.

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.