Regionalni energetski forum Tuzla – REF 2017

13.05.2017 07:31
2f515269-fa3b-49d7-8f60-7d817a9620e3ref
 

U Tuzli će se 24. i 25. maja, 2017. godine, u hotelu “Mellain”, održati treći po redu stručno-poslovni skup Regionalni energetski forum Tuzla – REF 2017.  Regionalni energetski forum Tuzla – REF održava se jednom godišnje i predstavlja događaj na kojem renomirani stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i država regiona diskutuju o aktuelnim temama u oblasti energetskih politika, primjeni novih tehnologija, kao i pravcima razvoja energetike uopšte. Misija REF-a jeste da djeluje kao regionalna platforma za energetsku tranziciju.

Proces energetske tranzicije – od konvencionalnih energetskih sistema ka modernoj paradigmi u zemljama Zapadnog Balkana, naročito u elektroenergetskom sektoru, predstavlja značajan izazov za ekonomski razvoj regiona koji će odrediti i strukturu budućeg energetskog sistema u ovom dijelu Evrope. Države regiona obavezale su se na poštivanje strategija, politika i pravnog okvira Evropske unije (EU) u oblastima energetike, okoliša i konkurencije bilo kao države-članice EU ili potpisivanjem Sporazuma o energetskoj zajednici (Energy Community Treaty), piše akta.ba.

Krajnji cilj pristupanja Sporazumu o energetskoj zajednici je razvoj regionalnog tržišta energije i njegova integracija u unutarnje tržište mrežnih energenata EU (električne energije i prirodnog gasa). Stoga je prvi tematsko-programski fokus REF 2017 proces izgradnje Energetske unije, kao i osnovni koncepti tzv. „zimskog paketa reformi EU“ sa osvrtom na refleksije na Region.

Regionu su prijeko potrebne nove investicije u elektroenergetski sektor. Regulatorni okvir za ove investicije predstavljaju preuzete obaveze iz pravne stečevine EU. Uključivanje Regiona u EU tržišta energenata dominantno određuje finansijsku isplativost ovih investicionih projekata. Zato je analiza regulatornog i ekonomskog okvira, a posebno uloga regionalnog tržišta električne energije na očekivani investicioni ciklus u elektroenergetskom sektoru, posebno u proizvodne objekte, jedan od tematskih fokusa ovogodišnjeg Foruma.

U periodu od prošlog Regionalnog energetskog foruma (REF 2016) u Evropskoj uniji intenzivirane su aktivnosti na daljem profiliranju energetskih politika, koje će odrediti proces energetske tranzicije u zemaljama-članicama EU nakon 2020. godine. Osnovno opredjeljenje EU, posebno nakon stupanja na snagu Pariškog klimatskog sporazuma u oktobru 2016., ostaje dekarbonizacija energetskog sektora. Na ovogodišnjem Forumu u fokusu je tematika energijske biomase, a komparativna analiza tehnologija velikih termoelektrana na ugalj, prirodni gas i biomasu je posebno potencirana.

Poseban događaj u okviru REF 2017 posvećen je uključivanju i pružanju prilika mladim stručnjacima iz BiH i Regiona da predstave svoje istraživačke radove i projekte kojima doprinose procesu energetske tranzicije, imajući u vidu da je energetska tranzicija dugotrajan, višedecenijski proces koji će sigurno realizovati današnji mladi profesionalci.

Kao i prethodnih godina, na Forumu će učestvovati predstavnici Sekretarijata Energetske zajednice iz Beča uz potvrđeno učešće brojnih drugih međunarodnih i bh. stručnjaka u oblasti energetike i ekonomije, predstavnika nadležnih ministarstava, regulatornih institucija, operatora sistema, tržišta, predstavnika akademske zajednice te brojni drugi zainteresirani učesnici, piše akta.ba.

Udruženje za razvoj NERDA je nosilac aktivnosti Regionalnog energetskog foruma – REF 2017 i ove godine isti organizuje uz podršku European Climate Foundation sa sjedištem u Briselu. Preliminarni program i dodatne informacije o Regionalnom energetskom forumu možete naći na www.ref.ba

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.