Zbog salmonele povučeno pileće meso Perutnine Ptuj

16.04.2017 09:30
piletina
 

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske objavilo je u subotu navečer da se zbog salmonele povlače pileća prsa s kostima bez kože Perutnine Ptuj datuma proizvodnje 29. marta 2017. težine 674 g, rinfuza, LOT 170327, oznake barkoda 3850220111355.

Uzorkovanje je provedeno u mesnici Perutnina Ptuj – Pipo, Zagrebačka 16, Sveti Ivan Zelina i utvrđena je bakterija Salmonella spp.Ista je bakterija nađena u svježem mesu peradi – pileća prsa, pileći batak i zabatak, pilećem mljevenom mesu i pilećem strojno otkoštenom mesu uzorkovanom na Poljoprivrednom gospodarstvu Orehovec, Veliki Bukovec, Franje Sovića 45, odobrenog broja 1860. Proizvod, pileća prsa LOT 170324 proizveden 24. marta 2017. godine, pileći batak i zabatak LOT 170324, pileće mljeveno meso proizvedeno 24. marta 2017. godine pileće strojno otkošteno meso proizvedeno 24. marta 2017. godine, prema nalazu veterinarske i sanitarne inspekcije više se ne nalazi na tržištu.

Salmoneloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz grupe Salmonella spp. Salmonelozu najčešće uzrokuje hrana životinjskog porijekla – jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelama po svojoj površini. Hranu, osobito životinjskog porijekla, potrebno je prije konzumacije dobro termički obraditi.

(TIP/Hina/Foto: Ilustracija)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.