Izudin Kešetović: Fakturisana ili naplaćena realizacija za plaćanje PDV-a?

06.04.2017 07:18
rs-pdv_620x0
 

PDV-e ili porez na dodatnu vrijednost u sistemu indirektnog oporezivanja prometa roba i usluga ima izraženu,  a u BiH dominantnu, fiskalnu karakteristiku. Predstavlja  najveći izvor prihoda u budžetima države, entiteta, kantona i općina.

PDV-e kao poreski oblik ima neutralni karakter za poslodavca.Teret plaćanja poreza snosi krajnji potrošač.Rizik poslodavca je samo u dijelu naplate računa ili fakture.Sa fiskalnog aspekta rekli bi što je jednostavniji sistem to je bolje. Bilo koji eksperiment u dijelu izmjene poreskih stopa ili način plaćanja  PDV-a u bh. uslovima bi predstavljao rizičan potez.

Iskustvo susjednih zemalja ne moraju biti prihvatljivo  za Bosnu i Hercegovinu.Incijative koje se u posljednje vrijeme javljaju,  dolaze od strane političkih stranaka  o nižim stopama PDV-a  i naplaćenoj realizaciji kod obračuna i plaćanja PDV-a,  izgledaju  „prihvatljive“. To bi bilo sasvim logično da se radi o držav(i) ama visokog poreskog morala.

Na porezima, odnosno izbjegavanju plaćanja svih dažbina ostvarena  je početna akumalucija koja je u našim uslovima imala sve karakteristike pljačkaške ekonomije.Neplaćanje računa, bilo da se radi o obavezama po  osnovu obligacionog odnosa ili izmirenja obavaza prema državi,  se najčešće pravda problemima likvidnosti.

U suštini se radi o izraženoj finansijskoj i fiskalnoj nedisciplini. Svaki eksperiment sa odgođenim plaćanjem poreza stvorio bi „crnu“ rupu u proračunima budžeta ili bi uslovio uvođenje dodatnih  dažbina.Umjesto ovakvih priča primarni zadatak bi za bh. ekonomiju bilo sređivanje stanja u javnim finansijama.

Naime, javni sektor generiria sve probleme u privatnom sektoru. Umjesto bilo kojih oblika olakšica u sistemu plaćanja javnih obaveza, potrebno je razmisliti o tome kako uvesti red u budžetima. Problemi budžeta su eskalirali do vrhunca. Posljednja dešavanja sa budžetima opština  Lukavac i Zenica pokazuju koliko je odgovornost nosioca vlasti za nered i nepoštovanje zakona od strane zakonodavne vlasti  koja svoju obavezu usvajanja budžeta uslovljava političkim pritiscima.

S toga bi bilo logično da umjesto  populizma razvijemo jedan pošten i odgovoran pristup javnom sektoru. Osnovni princi poštenja i etike moraju biti ugrađeni u sistem poslovanja. U protivnom sva priča o korupciji i percepciji iste prema ciljanim grupama: političara, pravosudnih i policijskih struktura, zdravstvenih i  prosvjetnih radnika postaje marginalna.

Osnovni princip  koji se podrazumjeva u finansijama je etičnost. To je jedina sigurnost da će dobavljači naplatiti svoja potraživanja, kreditori povjeren novac i država poreze. Sve ostalo u bh. uslovima postaje iluzija i „veoma – veoma“ rizičan posao.

(TIP/Autor: profesor Izudin Kešetović/Foto: Ilustracija)

 

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.