Imamović: Nezakonito ukidanje autonomije Univerziteta i udar na demokratiju

17.03.2017 16:44
Jasmin-1-600x400
 

SDA većina u vlasti TK, predvođena Gutićem, juče je još jednom prevršila mjeru u nedemokratskom načinu vladanja i opet nanijela štetu visokom obrazovanju, a nastavljanjem prakse donošenja „hitnih zakona“, ugrozila pravnu sigurnost građana, mišljenja je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Imamović podsjeća,  da su Gutićevi i Kukićevi poslušnici, još u ljeto 2016., donijeli Zakon u hitnoj proceduri i njime prekršili Okvirni Zakon o visokom obrazovanju BiH, ukinuli autonomiju Univerziteta u Tuzli, stvorili uslove za smjenu oko 50 profesora, članova Senata, v.d. rektorice, prorektora, dekana, prodekana, generalnog sekretara, direktora Studentskog centra itd. Da bi ih smijenili, imenovali su sebi, u to doba, podobnog v.d. rektora, koji je smijenio pomenutih 50 osoba i krenuo u proceduru o imenovanju novih.

˝Iako Grad nije nadležan za rad Univerziteta, oglasio sam se 14.9.2016. godine i upozorio na to da će se desiti upravo ovo što se i desilo.  Vjerujući da se, osim opasnog i nezakonitog ukidanja autonomije Univerziteta, radi i o udaru na demokratiju, uputio sam apel rektorskim konferencijama, stranim ambasadama, a nekim profesorima saopštio da se trebaju oglasiti, jer, ako dopuste nezakonitu smjenu svojih kolegica i kolega, stići će i njih ista sudbina… Mnogi su tada, kad je trebalo govoriti, na žalost šutjeli˝, istakao je Imamović.

U septembru 2016. oglasio se i Gradski odbor SDP-a, a  poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Damir Mašić, prikupio je dovoljan broj potpisa članova Parlamenta i pred Ustavnim sudom BiH, u jesen 2016. osporio ustavnost i zakonitost pogubnog kantonalnog zakona.

˝Dogodilo se ono na šta smo upozoravali: rejting Univerziteta, pao je za 474 mjesta, na fakultetu su se potukli profesori, rektor koji je iz političkih razloga smijenio oko 50 osoba, smijenjen je iz političkih razloga, a da to postigne, Gutić je predložio, a SDA juče izglasala, još gori zakon od prethodnog˝, naglašava gradonačelnik Tuzle.

Imamović apeluje, da se Zakon o visokom obrazovanju TK uskladi sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanja BiH, te upozorava premijera Gutića da kršenjem Okvirnog zakona o visokom obrazovanju BiH, po njegovom mišljenju, ugrožava cjelovitost pravnog sistema BiH, a praksom hitnih zakona, ugrožava demokratiju. ˝Pozivam građane da se pridruže Inicijativi za ukidanje kantona, jer primjer vladavine Bege Gutića Tuzlanskim kantonom, najbolje dokazuje da je kantone neophodno ukinuti˝, zaključio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Vezano: Jasmin Imamović: Univerzitet, 40 godina kasnije

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Jedan komentar na Imamović: Nezakonito ukidanje autonomije Univerziteta i udar na demokratiju

 1. Divergent

  17. 03. 2017. - 20:16

  Fata viam invenient.

  Za ukidanje kantona – DA.

  Vjerovatno je vrijeme za neku vrstu referenduma u kojem se građani mogu direktno izjasniti o ukidanju kantona. Od politike to ne možemo očekivati. Međutim, prije toga, valja se pozabaviti pitanjem referenduma u okviru FBIH. Obzirom da to pitanje nije regulirano Ustavom FBIH, u svekolikim izmjenama valja prvo od toga krenuti. Jer, građanski korpus je potpuno (i ciljano) lišen prava da, u vremenu između dvaju općih izbora, na političko nasilje odgovore adekvatnom i pravno normiranom mjerom.

  Dalje, samo malo… Pretpostavljam da je Damir Mašić pokrenuo pitanje ustavnosti, ali da se Ustavni sud o tome još nije konkretno očitovao. Konstatacija o tome, u tekstu nformacije je, pretpostavljam, lapsus calami. U suprotnom, imali bismo situaciju da je recentni Zakon o visokom obrazovanju TK već derogiran i da bi smo imali restitutio in integrum.

  Što se tiče integriteta pravnog sistema u BiH, taj je već odavno narušen. Da imamo ozbiljno i beskompromisno pravosuđe, već bismo odavno razgovarali o otkrivanju, ukidanju i sankcioniranju kriminalnih organizacija u strukturama vlasti i političkom životu države.

  Dakle, srčano podržavam Vašu ideju, g-din Imamović. Ali sam svjestan, kao i Vi, da je ukidanje kantona pitanje čije će pozitivno rješavanje maksimalno opstruirati nacionalne stranke u FBiH i njihovi sateliti. Da bi projekat ukidanja kantona uspio, više nije dovoljan samo politički angažman opozicionih struktura koje su involvirane u vlast u FBIH. Za to je potreban ukupan konsenzus između građana i opozicionih političkih struktura koje participiraju u vlasti. Ne mogu sa sigurnošću reći da i među tim strukturama nema trojanskih konja.

  Što se tiče univerziteta, trenutni epilog je jadan. Mizeran. Univerzitet pripada Tuzli, gradu koji ga je osnovao. A, doživjeli smo da je Univerzitet najmanje tuzlanski. Time smo jasno odredili i njegovu sudbinu. Kao, uostalom, i sudbinu UKC-a, MUP-a, sada i narodne biblioteke. Ispravljanje mnogih nepravdi je posao za cijelokupnu društvenu zajednicu i ona u tome mora biti maksimalno angažirana.

  Prema tome, i umjesto zaključka:

  Fiat iustitia et pereat mundus.

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.