Svjedočenja o torturi na Univerzitetu u Tuzli: Čovjek iz optužnice iza obračuna u akademskoj zajednici?!

15.03.2017 07:22
timthumb
 

Potukla se akademska zajednica Tuzlanskog kantona. Sve pod okriljem vlasti i budnim okom predsjednika Kantonalnog odbora SDA Tuzla Mirsada Kukića. Želja je ponovno ovladati Univerzitetom, imenovati i smjenjivati rektora, prorektore, dekane, članove Senata, birati u naučna zvanja. Univerzitet u Tuzli – posljednja bitka za dah akademske slobode.

Pod njegovom dirigentskom palicom i uz podršku predsjednika Upravnog odbora Univerziteta u Tuzli Kazafera Bečića trebao se birati novi rektor, prorektori, dekani, zapošljavati asistenti. Nenadano, rektor Samir Nurić otkazuje poslušnost, odbija sastanke u kafanama, neprimjerenim za odlučivanje o akademskim pitanjima. Kukić i Bečić postižu kompromis s rektorom Nurićem, pa se sastanak organizira na Rudarskom fakultetu, u kabinetu dekana Keme Gutića, brata kantonalnog premijera Bege Gutića. Rektor Nurić je znao šta ga čeka, pokušavao je izbjeći sastanak, ali je, ipak, morao doći, objavio je magazin ‘Mreža’ Federalne televizije.

“U tri sata došli su u prostorije Univerziteta i faktički priveli rektora, koji je radi svoje lične sigurnosti poveo i svoju suprugu. Sedam sati pred suprugom su čovjeka maltretirala ta navedena lica. To je nezampaćeno šta radi predsjednik KO SDA, šta radi premijer Vlade, šta radi poslanik Skupštine TK-a na Univerzitetu u Tuzli. I šta oni tu imaju da traže, držeći rektora i njegovu suprugu sedam sati, vršeći pritisak, ucjenjujući da rektor ili potpiše ostavku ili da radi kako mu se kaže”, priča Zlatan Begić, s Pravnog fakulteta u Tuzli.

Rektor Nurić kaže kako ima materjalne dokaze da je izbjegavao taj sastanak i da je sve činio da do tog sastanka ne dođe – predosjećao je, kaže, da može doći do nečeg neprimjerenog.

Tako je i bilo. Zbog kadrovskih pitanja potukli su se prorektor Bahrudin Šarić i dekan Mašinskog fakulteta Denijal Sprečić. Šarić je izvukao deblji kraj, jer je bio skoro nokautiran. Mirsad Kukić je sjedio u publici, a premijer je izašao nekoliko minuta prije incidenta.

“U tom incidentu došlo je do nagurivanja. Poslije smirivanja situacije, svi su se razišli, pa i ja. Poslije sam zatekao policiju koja je došla na lice mjesta da vidi taj dio”, navodi Kemo Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Tuzla.

Incident je prekinuo sedmosatnu talačku krizu. Rektor nije potpisao ostavku, unatoč i direktnom pritisku premijera, koji se dva dana prije incidenta sastao s rektorom u svom kabinetu.

“Premijer Bego Gutić pokušao je fizički da nasrne na rektora, uz pogrdne riječi, da bi zatim rektor bio pod strašnim pritiskom, uključujući brojne poruke koje je dobijao – od prijetnji upućenih na njegovu egzistenciju, do toga da ga neće samo smijeniti nego da će uništiti,da će ga ostaviti na ulici, i njega i njegovu porodicu”, nastavlja Begić.

Kap koja je prelila čašu bila je preporuka rektora Samira Nurića da dekani sami sebe ne predlažu u Senat. Vlast se prepala da će na taj način izgubiti kontrolu nad Univerzitetom.“Radi se praktično o direktnom sukobu interesa – zato što je rektor u domenu akademskog odgovoran Senatu, a u domenu finansijskog odgovoran je Upravnom odboru. Preko dekana ustvari žele kontrolisati rektora”, objašnjava Nurić.

Zanimljivo je da se zahtjevi Unije studenata podudaraju sa zahtjevima vlasti – da se smijeni Upravni odbor, rektor i prorektori Univerziteta.Rektor tvrdi da je i vodstvo Unije studenata izmanipulisano, te da neće dozvoliti da Univerzitet postane vlasništvo nijedne političke stranke.

Mirsad Kukić, koji u svojim rukama drži sve konce vlasti, na kobnom je sastanku, tvrde njegovi poslušnici, imao konstruktivnu stranačku ulogu.“Želja je bila da se negira uticaj politike i da to on javno kaže pred prorektorima i pred rektorom. Predsjednik stranke da kaže – ne želim uticati na ovo”, navodi Bečić za FTv.

Gutić objašnjava Kukićevo prisustvo tom sastanku konstruktivnim: “Zašto da ne bude? Znamo da je SDA okosnica vlasti. Političke stranke svoje interese artikuliraju kroz rad Vlade. Tu ništa nije sporno”.“To najbolje govori o karakteru stranke. Ona stranka koja ima poštene i dobre namjere neće se miješati u akademska pitanja”, podsjeća Nurić.

Dakle, vlast se želi da pita ko će biti prorektori i dekani, zadirući tako direktno u akademska pitanja. Premijer ne želi da utiče, ali traži da Snježana Marić bude prorektor: “Više od 20 hiljada Hrvata živi u ovom kantonu i imaju pravo da imaju čovjeka u menadžmentu Univerziteta”.

Takav princip, zanimljivo je, premijer nije imao kada je u pitanju Upravni odbor kojeg imenuje Vlada.“Zašto među pet članova koje imenuje Vlada nema nijednog Hrvata? Javno postavljam pitanje premijeru. A ja imam tri saradnika. Je li to pet manje od tri? U njegovoj matematici izgleda da jeste”, kaže Nurić.

Premijerov zahtjev podržao je i hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić koji je posjetio rektora, kako bi lobirao za Snježanu Marić.“Bilo je spominjano ime profesorice Marić. Naravno, ja sam kazao da se ne mogu voditi ni imenom ni prezimenom ni politikom”, ističe Nurić.

Vlast, također, traži da dekan Pravnog fakulteta po treći put mora biti Izudin Hasanović, koji je na tom fakultetu za svog mandata angažirao istaknute političare kao predavače. Premijer tvrdi suprotno – dobio je nemoralnu ponudu, kaže, da bude predavač: “Rektor htio da me ucijeni – kada bude trebao da provodi određene politike na Univerzitetu, da nema problem sa premijerom”.“Kako rektor može nekome obećati? Ja bi ga upitao – da mu to nije obećao v.d. dekan Izudin Hasanović, koji me ovih dana opsjeda da mu dam saglasnost na poziciju dekana”, odgovara Nurić za FTV.

S optužbama se ide dalje. Premijer je optužio rektora za privatizaciju univerziteta i nepotizam njegovih saradnika: “Dolaskom rektora Nurića, Univerzitet u Tuzli se privatizirao. Pa ćete tako naći na Univerzitetu, odmah nakon što je rektor stupio na svoju dužnost, da je angažovana Broza Šarić, kćerka prorektora Bahrudina Šarića, koja trenutno živi u Beču. Tako će te naći da je supruga Zlatana Begića zaposlena na Unievrzitetu u Tuzli, na PMF-u, angažovana kao vanjski saradnik, a sestra Edina Delića, profesora na RGGF-u, zaposlena je kao laborant na RGGF-u”.

Odgovor je premijeru stigao brzo. I bio vrlo konkretan. Od profesorice Amele Begić, supruge Zlatana Begića, koja je odbacila optužbe. Na PMF-u je agažovana nakon pravosnažne sudske odluke u vrijeme bivšeg rektora. Kaže da je njena porodica bila predmet ucjena vlasti:“Tad ste tražili iz vaše stranke od Zlatana Begića da se pokloni da bih ja bila zaposlena. Ali Zlatan Begić nikada ni ja nećemo pokleknuti ni zabog kojeg posla”.

Zlatan Begić tvrdi da premijer prijeti otkazom profesorima na Univerzitetu: “To nije zapamćeno otkako postoji ideja i forma univerziteta u svijetu, da jedan premijer prijeti otkazom i pri tome poziva na linč”.Nakon incidenta, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona započelo je opsežnu istragu koja će obuhvatiti nezakonitosti, pritiske, prijetnje, ucjene i zloupotrebe položaja. Izuzeti su snimci nadzornih kamera sa Rudarskog fakulteta, analiziraju prijeteće poruke i sporne odluke.

“Ovo Tužilaštvo ne vrši istražne radnje i provjere samo za pitanje napada na prorektora za nastavu Univerziteta u Tuzli nego se istražne radnje i provjere vrše i u drugom pravcu – vezano za pozadinu ovih događanja, vezano za neke druge okolnosti koje su prethodile ovih događajima konkretno vezano za taj neformalni sastanak”, kazao je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK-a.

Rektor Nurić imao je hrabrosti podnositi krivične prijave za zloupotrebe položaja bivšeg menadžmenta, ukazivao je na sumnjivo trošenje stotina hiljada maraka univerzitetskog novca, kao i na tzv. projektnu korupciju pojedinih profesora. Sprečavao je da politički moćnici koji su bliski Mirsadu Kukiću bez stučnih uslova dobiju angažman na Rudarskom fakultetu. A kao predsjednik Sindikata ukazivao je da je Zakon o visokom obrazovanju, koji je donijela aktualna vlast, u direktnoj suprotnosti s državnim okvirnim zakonom.

“Ovdje je borba između svjetla i mraka. Ja vjerujem da će svjetlo nad mrakom pobijediti”, poručuje Nurić.Upravni odbor, koji vodi Kazafer Bečić, potpredsjednik Općinskog odbora SDA Banovići, izglasao je nepovjerenje rektoru Nuriću. Inicijativa za njegovu smjenu je pokrenuta. Prevaga će biti Unija studenata, čijih će pet članova, tvrde nam, glasati za rektorovu smjenu. Predstavnica Unije studenata u Upravnom odboru Nejra Bećarević, kćerka Munevere Bećarević, Kukićeve bliske saradnice, podržala je rektorovu smjenu. I kantonalna Skupština će se na hitnoj sjednici baviti Univerzitetom, ali bez velike prašine, jer tamo Kukić ima apsolutnu većinu, objavio je magazin ‘Mreža’ Federalne televizije.

(TIP/Foto: FTV)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Jedan komentar na Svjedočenja o torturi na Univerzitetu u Tuzli: Čovjek iz optužnice iza obračuna u akademskoj zajednici?!

  1. Divergent

    15. 03. 2017. - 14:51

    Ovo već postaje naporna svakodnevna tematika.

    Zna se da nema nevinih u događanjima na univerzitetu. Sad je sve stvar pitanja na koju će stranu neko stati i kojom je partijskom bojom prefarban. Potpuno neutralni promatrači sa strane su izuzetno rijetki.

    Nas interesira sudski epilog ove priče.

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.