Za 90 dana prijedlog Akcionog plana za borbu protiv sive ekonomije

10.03.2017 16:58
timthumb
 

Vlada Federacije BiH je, na sjednici koja je završena u Sarajevu, prihvatila informaciju o inicijativi za izradu njenog proritetnog Akcionog plana za borbu protiv sive ekonomije i, u cilju njene realizacije, zadužila Federalno ministarstvo trgovine da, u periodu od 90 dana, u saradnji sa Uredom premijera FBiH, federalnim ministarstvima finansija, rada i socijalne politike i pravde, Poreznom upravom FBiH i Federalnom upravom za inspekcijske poslove, pripremi prijedlog prioritetnog Akcionog plana za borbu protiv sive ekonomije.

Ovim dokumentom trebaju da budu identificirane prioritetne kratkoročne aktivnosti koje je neophodno provesti u cilju smanjenja sive ekonomije u Federaciji BiH, posebno u sektorima građevinarstva, turizma i ugostiteljstva i trgovine.

Federalna vlada prihvatila je zaduženje Federacije BiH po Sporazumu o zajmu između BiH i Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), u iznosu do 44.700.000 eura. Sredstva su namijenjena za pružanje podrške vlastima za provođenje mjera politike u cilju jačanja javnih finansija u kontekstu šire agende makroekonomske i strukturalne reforme.

Vlada FBiH je usvojila Program utroška sredstava za 12 tekućih i kapitalnih transfera Federalnog ministarstva rada i socijalne politike za 2017. godinu, u ukupnom iznosu od 3.010.000 konvertibilnih maraka. Programima je, uz ostalo, predeviđeno izdvajanje 10.000 KM za zapošljavanje Roma, a po jedan milion KM za sufinansiranje rada ustanova socijalne zaštite za zbrinjavanje i za ustanove za zbrinjavanje na nivou FBiH radi poboljšanja uslova boravka štićenika.

Vlada je usvojila i dva program utroška s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih Budžetom FBiH za 2017. godinu Federalnom ministarstvu prostornog uređenja. Jedan od njih vrijedan je 800.000 KM i namijenjen za sanaciju šteta od poplava i klizišta. Drugi se odnosi na učešće Vlade FBiH u sufinansiranju kantonalnih i lokalnih zajednica za zaštitu nacionalnih spomenika, u iznosu od 100.000 KM.

Danas je prihvaćena informacija Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta o namjenskom utrošku sredstava dodijeljenih za 24 korisnika iz dijela prihoda ostvarenih na temelju naknada za priređivanje igara na sreću u 2014. i 2015. godini – Promoviranje tehničke kulture i udruženja koja se bave inovacijama za fond za nagrađivanje inovatora za inovacije od međunarodnog značaja. Riječ je o ukupnom iznosu od 276.920 KM, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(TIP/Fena)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.