KO SDA TK: Uloga predsjednika Kukića na tom sastanku je bila jasna i nedvosmislena

10.03.2017 15:56
 

Nakon niza optužbi  upućenih na adresu KO SDA TK i njenog predsjednika dr Mirsada Kukića, a u povodu posljednjih nemilih događaja na Univerzitetu u Tuzli i općenito stanja na području Tuzlanskog kantona, saopštenjem za javnost se oglasio KO SDA TK. Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Nakon preuzimanja vlasti na području Tuzlanskog kantona u februaru 2015. godine bili smo svjedoci u kakvom se stanju nalazio Tuzlanski kanton. Dug u budžetu preko 90 miliona KM, radnici na ulicama, neredovna plaćanja prispjelih obaveza, konstantne blokade isporuka osnovnih i neophodnih sredstava za funkcioniranje institucija obrazovanja, zdravstva, sigurnosti i dr. A sve je to doprinijelo da je Tuzlanski kanton bio mjesto nepovoljnog ambijenta za ulaganje i razvoj. Rješavali smo zajedno sa našim koalicionim partnerima goruće probleme koji su  nanijeli ogromnu štetu Tuzlanskom kantonu.  Svjedoci smo da je danas situacija mnogo bolja ali očito neko želi  vraćanje  stanja, nestabilnosti, nesigurnosti i neperspektivnosti TK.

Jedan od naših prioriteta je urediti i učiniti boljim stanje na Univerzitetu u Tuzli. Univerzitet u Tuzli je javno dobro svih građana TK. Tuzlanski kanton bez Univerziteta u Tuzli i Univerzitetskog kliničkog centra sigurno ne bi bio ovo što danas jeste. Osnovu za razvoj i prosperitet Tuzlanskog kantona vidimo u Univerzitetu u Tuzli. Shodno tome Vlada TK i Skupština TK su pokrenule procedure za donošenje novog  Zakona o Visokom obrazovanju, kao polaznu osnovu za bolje funkcioniranje Univerziteta u Tuzli. Kroz javnu raspravu data je mogućnost svima da učestvuju i daju svoja mišljenja,  prijedloge, sugestije i amandmane. Ponosni smo što su akademska zajednica, Unija studenata, Sindikati bili partneri u donošenju ovog Zakona  i uz podršku naših koalicionih partnera, a na zadovoljstvo svih Zakon je usvojen u Skupštini TK 2016. godine.

Novi zakon je omogućio bolji status za studente. Naši studenti imaju jedno od boljih statusnih zakonskih rješenja u Rgionu, više ispitnih rokova, jasniju proceduru polaganja ispita, mogućnost prijenosa ECTS bodova (tj ispita s prve na treću, s druge na četvrtu i s treće na petu), jasnije je definisan status samofinancirajućih studenta. Omogućen je komisijski ispit bez prisustva predmetnog nastavnika što je omogućilo da studenti mogu pred komisijom polagati ispit a da u toj komisiji ne bude nastavnik kod kojeg nisu položili ispit tri i više puta. Studenti ovo zaslužuju i puno više od ovoga, jer ste vi neizostavan faktor za funkcioniranje UNTZ. Novi Zakon je dao osnove za bolji status nastavnika i saradnika, stalni radni odnos za nastavnike i saradnike, dvije akademske plaćene i tri neplaćene godine koje mogu saradnici i nastavnici koristiti za stručno usavršavanje. Produžen je rok za ispunjavanje uslova za napredovanje asistenata i viših asistenata.  Za profesore, viši asistente i asistente ima još prostora za bolji status, jer oni nose jednu od najčasnijih titula, a to je član akademske zajednice.  Stava smo da akademska zajednica treba imati svoju akademsku slobodu i autonomiju ali i odgovornost za posao koji obavlja.

Stanje na UNTZ po preuzimanju vlasti kao i na većini drugih institucija nije bilo dobro. Milionska dugovanja po osnovu neizmirenih obaveza dobavljačima, vanjskim saradnicima i nastavnicima. Bio je pokrenut veliki broj tužbi od strane vanjskih saradnika i dobavljača kako bi se namirile stvorene i neisplaćene obaveze. Razumjeli smo ozbiljnost stanja, iznalazili rješenja a sve u cilju stabilizacije Univerziteta. Naše opredjeljenje da želimo bolji Univerzitet u Tuzli pokazali smo i kroz kapitalna ulaganja Vlade TK,( kampus 0.5 miliona KM, nastavak adaptacije objekta u kampusu uz partnerski odnos sa TIK-om 1.3 miliona KM). Izmjenama i dopunama novog Zakona o Visokom obrazovanju iz septembra 2016. godine, dvadeset dana prije lokalnih izbora, što nije politički popularan potez, zajedno sa našim koalicionim partnerima smo pokazali da smo odlučni da promijenimo stanje na UNTZ jer programski ciljevi Vlade i Skupštine se nisu mogli realizirati u postojećem ambijentu. Doneseni su novi standardi na UNTZ kroz koje smo uredili stanje u nastavi i time ispoštovali osnovne primjedbe revizora i spriječili sudske sporove koji su bili u prošlosti. Iz budžeta TK se izdvaja 22 miliona maraka za UNTZ, to je novac svih građana Tuzlanskog kantona, želimo jasno kazati da ćemo tražiti od osnivača da prati rad i zakonitost UNTZ. Niko se neće miješati u akademska pitanja ali u praćenje zakonitosti rada kao najodgovrniji  politički subjekt Tuzlanskog kantona, hoćemo.

Informacija o nemilom događaju RGG fakultetu. Osuđujemo nemili događaj i pozivamo nadležne organe da poduzmu sve neophodne radnje kako bi utvrdili činjenično stanje i odgovornost za ovaj događaj. Ovo nije akademizam i smatramo da je nanesena nesaglediva šteta ugledu UNTZ. Stava smo da mora postojati koordinacija između osnivača i Univerziteta jer sistem, ako je sistem, ne može drugačije funkcionirati. Osnivač UNTZ-a je Skupština, Skupštinu čine predstavnici političkih stranaka, Vladu bira Skupština tj politika. Vlada, odnosno Ministarstvo, ima zakonsku obavezu da se brine i prati rad institucija koje  su joj u nadležnosti. Uloga predsjednika KO SDA TK na tom sastanku je bila jasna i nedvosmislena i to mogu potvrditi učesnici sastanka. Želio je jasno da kaže da se ne želi miješati u izbor bilo kojeg dekana niti člana Senata, stim što traži da se mora poštovati Zakon i Statut. Dekani imaju pravo biti članovi Senata i to im niko ne smije oduzeti. Naučna nastavna vijeće demokratski nakon konkursom sprovedene procedure biraju dekane i volja većine članova nastavnika, saradika i studenata se treba poštovati od strane rektora. Novi dekani trebaju biti imenovani, zatim da ti novi dekani predlažu članove senata kako bi se izbjegao uticaj na izabrane ali i ne imenovane dekane u vidu ne davanja saglasnosti od strane rektora ako ne predlože ciljane članove Senata. Kako u izboru VD dekana tako ni sada nismo se određivali  prema imenima. Pozivamo vas da analizirate stranačku pripadnost vd dekana i vd Senata tako i novih dekana i članova Senata. Prosudite sami koliko je članova SDA na pomenutim funkcijama. Stava smo i insistirat ćemo da se mora poštivati Zakon i Statut. O navodima koje smo iznijeli vjerujemo da će konačan sud dati nadležne institucije.

Dajemo punu podršku Skupštini i Vladi TK na čelu s premijerom Begom Gutićem. Radit ćemo zajedno sa našim koalicionim partnerima na stabilizaciji Tuzlanskog kantona. Jasno smo opredijeljeni i dobronamjerni prema UNTZ kao najrespektabilnijoj odgojno-obrazovnoj instituciji na području TK. Smatramo da oni koji su preuzeli dužnost moraju preuzeti i odgovornost za narušeni ugled i nanesenu štetu UNTZ.

Akademskoj zajednici želimo još bolje rezultate i uspjehe uz poruku da pitate svoje nadležne:

 1. Zašto još nije pokrenut postupak promjene standarda u smislu određivanja platnih razreda za uposlenike uz smanjenje opterećenosti za nastavnike i saradnike.
 2. Zašto ne možete da ostvarite zakonsko pravo da dobijete na vaš zahtjev ugovor o radu na neodređeno.
 3. Zašto je doveden pod znak pitanja projekat adaptacija objekta u kampusu vrijedan 1.3 milona KM
 4. Zašto još nije raspisan konkurs za zlatne studente za prijem u radni odnos u zvanju asistenta te za još 15 asistenata za koje je Vlada TK obećala da će dati saglasnost.
 5. Ko u ovom momentu ima značajniju ulogu u odlučivanju i uticaju na menadžment Univerziteta, neformalne grupe koje su interesno vezane za UNTZ ili osnivač univerziteta?

Tražimo od nadležnih organa da u potpunosti rasvijetle  stanje na Univerzitetu u Tuzli,  stavljajući akcenat na uticaj neformalnih grupa i inkorporiranje njihovih interesa zajedno sa menadžmentom UNTZ u dijelu kršenja Ustava, Zakona i Statuta. Ispitati nesavjestan rad menadžementa, zloupotrebe položaja I trgovinu uticaja. Ovo su po našem sudu ključni razlozi stanja u kojem se Univerzitet našao, a ne pritisak i fizički napad prorektora Bahrije Šarića na vd. dekana Denijala Sprečića  kako oni  žele predstaviti javnosti, saopšteno je iz KO SDA TK.

(TIP/Foto: FS)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

12 komentara na KO SDA TK: Uloga predsjednika Kukića na tom sastanku je bila jasna i nedvosmislena

 1. Divergent

  10. 03. 2017. - 16:17

  Dnevni Avaz

  Podignuta optužnica protiv Amira Zukića, Asima Sarajlića, Mirsada Kukića i ostalih uhapšenih u akciji “Bosna”
  Objavljeno: 10. 03. 2017 – 16:09

  Postupajuće tužiteljice Tužilaštva KS podigle su optužnicu protiv Amira Zukića, Safeta Bibića, Senada i Nedžada Trake, Ramiza Karavdića, Eseda Džananovića, Asima Sarajlića, Mirsada Kukića i Seida Fazlagića.

  Terete se da su počinili:

  – Amir Zukić, Safet Bibić, Nedžad Trako, Senad Trako i Ramiz Karavdić krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi sa krivičnim djelom primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te krivično djelo protuzakonito posredovanje

  – Esed Džananović krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti

  – Asim Sarajlić i Mirsad Kukić krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem

  – Seid Fazlagić krivično djelo pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela

  – Amir Zukić krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja

  Asim Sarajlić i Mirsad Kukić terete se da su koristeći svoj položaj posredovali prilikom zapošljavanja, čime su počinili krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

  Optužnica je proslijeđena Općinskom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

 2. Divergent

  10. 03. 2017. - 16:47

  Govoreći o mjernoj jedinici za poštenje, o moralnoj vertikali i o oličenju pravdoljublja, ne mogu a da se ne podsjetim dvije najdraže, od mnogo mudrih misli, koje sam, nekada, zapamtio već u prvom semestru dodiplomskog studija.

  “Znanje i pravda govore. Neznanje i nepravda urliču.” (Arturo Graf)

  ““Ako je važno u nečemu biti uzvišen, onda je to posebno potrebno u zlu. Ljudi pljuju na sitnog lopova, ali ne mogu da uskrate izvjesno poštovanje velikom zločincu: dive se njegovoj hrabrosti, drhte od njegove okrutnosti.” (Denis Diderot)

 3. BTW

  10. 03. 2017. - 16:58

  Lopovi i ublehaši…

  nego, nađe se ovdje odgovor na raniji upit:
  Zlaja, pita te raja: Gdje ste bili Ti, Edin Delić i Samir Nurić, svi istaknuti aktivisti na čelu sindikata, kad su se sricale i usvajale Izmjene zakona o visokom obrazovanju TK koje su silom vlasti oduzele autonomiju Univerzitetu?
  U čijem timu ste tada igrali? Ne sjećam se nešto da ste se oglasili, a kamoli usprotivili politici….
  Da možda niste sjedili u pričuvi i čekali priliku da utrčite u teren

  • Divergent

   10. 03. 2017. - 17:00

   Puhali su u jednu istu tikvu ?

  • Crnac

   11. 03. 2017. - 11:26

   Zlaja, Edin i SAmir nisu u istim košu prije svega iako su svi bili u sindikatu.

   Postaviti znak jednakosti izmedju Zlaje i BEge nije samo stvar neodmjerenosti vec krajnjeg nastojanja uvrede ljudskog bica. Poznajem i Zlaju i Edina i Samira, BEgu hvala Bogu ne i kulturno/moralno su na triput visem nivou nego Bego, Kuko i Kazafer.

   Drugo, znam da su Zlaja i Edin itekako bili glasni PROTIV usvajanja Zakona o VO TK. Ne samo oni već i njihove kolege s PRavnog fakulteta, Dzeneta Omerdic npr. Bilo je tu javne rasprave, slanja zakljucaka na Skupstinu, Vladu, uredu Ombudsmana u Sarajevo i uradilo se sve – sem pokretanja revolucije koja nam treba – da se pomenuti Zakon zaustavi ali nije moglo jer je seljacka poluga bila jača.

   Dakle nemoj bombati molim te, ne cudi sto nama u BIH apsolutno NIKO ne valja i sve trpamo u isti koš. Da se pojavi Pejgameber sutra bez mane pola ljudi bi reklo – ma hebo njega kakav je to cojk ne pije i ne psuje, nema on pojma o zivotu.

 4. Intelektualac

  10. 03. 2017. - 21:16

  Ma nagovorio Kukica “njegov” Bego da se uplete na UNTZ gdje mu nije mjesto, pa da ga i zato optuze kako bi Bego preuzeo SDA TK, 100% provjereno.

 5. Intelektualac

  10. 03. 2017. - 21:16

  Nije Bego dzaba izasao 5 minuta prije. Sve namontirano bilo.

 6. Nepodoban

  11. 03. 2017. - 14:09

  Stanje na univerzitetu u Tuzli je tesko i posledica je dugogodišnje krize politika u kantonu, korupcije, nepotizma…te ne moze se to sve adresirati aktuelnom rektoru. Svi rektori su bili pod političkim pritiskom jer je i univerzitet postao rasadnik nepotizma i korupcije, katedre su zaposjele familije, briga o studentima je nikakva… No, pritisak Vlade TK na rektora nije sa ciljem da se popravi situacija, vec da se na mjesto rektora postavi podobnija osoba koja ce slušati, prije svega kadrovirati stranačke ljude…

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.