Vlada TK preuzima dio osnivačkih prava i obaveza nad JU Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla i Narodnim pozorištem Tuzla

09.03.2017 14:56
muratovic-tk
 

Vlada TK utvrdila je danas prijedlog Odluke o preuzimanju dijela osnivačkih prava i obaveza nad Javnom ustanovom Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla. Ovom odlukom predviđeno je da Tuzlanski kanton od 01. aprila 2017. godine preuzima 70% osnivačkih prava i obaveza nad Javnom ustanovom Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla.

Od ovog datuma Biblioteka će nastaviti poslovati kao budžetski korisnik u sklopu Trezora Tuzlanskog kantona, a svi dosadašnji računi Ustanove bit će ugašeni sa 31.03.2017. godine. Shodno ovoj Odluci predviđeno je da Kanton preuzme i finansiranje ove ustanove u procentu od 70%, a mjesečni osnov za finansiranje rada Ustanove, čine sredstva koja je Tuzlanski kanton izdvojio za bruto plaće i naknade plaća i naknade zaposlenih prema broju i strukturi zaposlenika koji su zatečeni na radu u Ustanovi u decembru 2016. godine i sredstva koja je Grad Tuzla izdvojio za finansiranje dijela izdataka za materijal i usluge i naknada za organe nadzora i upravljanja putem tranše navedenoj ustanovi u istom mejsecu. Međusobni odnosi između Tuzlanskog kantona po osnovu preuzimanja dijela prava i obaveza i Grada Tuzla po osnovu prenošenja dijela prava i obaveza osnivača nad Ustanovom uredit će se posebnim ugovorom.

unnamed

Vlada će u ime Tuzlanskog kantona u narednom periodu vršiti izbor i imenovanje, kao i razrješenje predsjednika i članova Nadzornog i Upravnog odbora u skladu sa Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima u Federaciji Bosne i Hercegovine uz prethodnu saglasnost Grada Tuzla, davati prethodnu saglasnost Upravnom odboru za imenovanje i razrješenje direktora Ustanove, davati prethodnu saglasnost Upravnom odboru prilikom donošenja općih akata ustanove i to Pravila Ustanove, Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Ustanove, Pravilnika o plaćama, Pravilnika o radu i Program i Plan rada i razvoja Ustanove, davati prethodnu saglasnost na prijem novih uposlenika, zahtjevati dostavljanje izvještaja o radu i poslovanju Ustanove najmanje jednom godišnje, te učestvovati u svim pitanjima vezanim za rad i funkcionisanje Ustanove.

Također Vlada je  utvrdila i prijedlog Odluke o preuzimanju dijela osnivačkih prava i obaveza nad Javnom ustanovom Narodno pozorište Tuzla. Ovim dokumentom Tuzlanski kanton od Grada Tuzla počev od 01. aprila ove godine preuzima 51% osnivačkih prava i obaveza nad Javnom ustanovom Naradno pozorište Tuzla. Sva ostala prava i obaveza uređena su slično kao što je to slučaj i sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom „Derviš Sušić“ u Tuzli.Oba prijedloga odluka bit će dostavljeni Skupštini Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.

Utvrđeni kriteriji i uslovi za raspodjelu sredstava za manifestacije

Vlada je utvrdila  kriterije, uslove i postupke za raspodjelu sredstava za manifestacije koje afirmišu društveni, ekonomski, privredni, kulturni, sportski, održivi i drugi razvoj Tuzlanskog kantona, uključuju ili su uključeni u programe manifestacija međunarodnog karaktera i saradnje ili su sajamskog karaktera i realizuju se na području Tuzlanskog kantona. Vlada Tuzlanskog kantona će, u skladu sa uslovima i kriterijima iz ove odluke, utvrditi Odluku o određivanju manifestacija od interesa za Tuzlanski kanton za tekuću fiskalnu godinu, a sredstva odobravati putem pojedinačnih odluka, zavisno od raspoloživih sredstava, te značaja i termina održavanja manifestacije.

Zajedničko poticanje poduzetništva

Vlada TK dala je saglasnost na tekst Sporazuma o saradnji između Ministarstva razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona i Centra za poslovnu edukaciju – Multicom d.o.o. Tuzla čiji je predmet saradnja i zajedničko djelovanje sporazumnih strana na neformalnoj edukaciji i stručnom usavršavanju učenika srednjih škola iz Tuzlanskog kantona i studenata Univerziteta u Tuzli. Ciljevi Sporazuma su podizanje svjesti o neophodnosti cjeloživotnog učenja i stručnog usavršavanja, podizanje svijesti o važnosti razvoja i usklađivanja vlastitih kompetencija sa potrebama tržišta rada, razvoj poduzetničkih i liderskih vještina i preuzimanje i dodjeljivanje odgovornosti, prevazilaženje straha od poduzetničkog rizika, razvoj komunikacijskih i prezentacijskih vještina, te motivacija mladih ljudi da se bave poduzetništvom.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Jedan komentar na Vlada TK preuzima dio osnivačkih prava i obaveza nad JU Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla i Narodnim pozorištem Tuzla

  1. Mujo prvi

    09. 03. 2017. - 23:30

    U prevodu bego postavlja svoj upravni odbor i direktore ovih ustanova. A možda će i harmonikaš bar 2-3 sbb glumca i bibliotekara zaposliti

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.