Šejn Husejnefendić: Treća (ne)sreća za Mirsad Kunića

28.02.2017 08:12
unnamed
 

Treći put se profesor Mirsad Kunić kandidovao za dekana Filozofskog fakulteta i treći put su mu njegove kolege poručile da ga NE ŽELE za dekana. Tako je danas odlučeno na sjednici Naučno-nastavnog vijeća Filozofskog fakulteta i to nakon TRI KRUGA glasanja (prema standardnoj proceduri). Dakle, imao je kandidat Mirsad Kunić u suštini pet šansi (sa prethodne dvije) da bude izabran za dekana legalnim putem ali – nije prošao. Time je završilo njegovo gostovanje na funkciji v.d. dekana gdje ga je postavila politika i nametnuti Zakon o visokom obrazovanju jer će do raspisivanja novog konkursa i cijele imanentne procedure funkciju v.d. dekana (prema Zakonu) obavljati neko koga sutra Naučno-nastavno vijeće izabere na nastavku današnje sjednice – a to, prema Zakonu, ne može biti niko ko je prethodno bio prijavljen na konkurs.

Vezano: Šejn Husejnefendić: Ko je Mirsad Kunić, kandidat za dekana Filozofskog fakulteta?

Nije profesoru Kuniću uspjela treća sreća niti pet glasanja da se nametne kao dekan jednog od najvećih i najobimnijih fakulteta Univerziteta u Tuzli. Ono što nije pomenuto do sada o profesoru Kuniću jeste da je, dvije sedmice neposredno prije otvaranja prijava na konkurs za mjesto dekana, pokušao falsificirati zapisnik u kojem bi, kao jedna od tačaka, bila ilegalno formirana Komisija za proceduru praćenja izbora za poziciju dekana Filozofskog fakulteta budući da većina članova Naučno-nastavnog vijeća nije dobila poziv na sjednicu (redovnu ili vanrednu) na kojoj se formirala takva Komisija. Pokušaj formiranja Komisije u takvim dubioznim okolnostima (gdje se naknadno mailom tražila saglasnost o članovima Komisije o kojima nikad i nije bilo raspravljano!) je legalno oboren na prvoj narednoj sjednici NNV iako je prof. Kunić burno protestvovao. Razum i legalnost je ovom prilikom ipak nadvladala i prof. Kunić je, uprkos zloupotrebi pozicije v.d. dekana, morao raspustiti komisiju sastavljenu i dogovorenu tokom nekog neformalnog sastanka i legalnim putem izabrati drugu javno pred članovima Vijeća – kako je zapravo i trebalo biti urađeno.

Profesoru Kuniću, bivšem ministru obrazovanja u najekspertnijoj Vladi Tuzlanskog kantona svih vremena, možemo zahvaliti i to što je pripremio teren privatnim fakultetima i „renomiranim“ akšam-univerzitetima tokom svog ministrovanja najznačajnijim resorom u Vladi TK. Svoje kompetencije je „dokazao“ i trostrukim  (!) ponavljanjem konkursa za prijem zaposlenika u osnovne i srednje  škole. Time se ministar ograničenog roka trajanja i univerzitetski profesor vlažnog sna da postane dekan zapravo predstavio kao onaj koji (možda slućajno?) reže granu na kojoj sjedi budući da je direktno svojim postupcima potkopovao državni fakultet na kojem ima uredan radni odnos! Tokom 6 mjeseci ministrovanja i još 6 mjeseci obavljanja funkcije v.d. dekana Filozofskog fakulteta zapravo nije bilo ničega pozitivnog u „upravljanju“ profesora Kunića – ničega pozitivnog sem možda za njega samoga.

Pokusni kunić ni nakon trostrukog eksperimenta nije izašao iz šešira. Univerzitetski profesori, članovi Naučno-nastavnog vijeća ali i vladajuća politika nisu podržali profesora Mirsada Kunića uprkos njegovoj veoma jakoj želji da dobije taj silno priželjkivani četverogodišnji mandat dekana Filozofskog fakulteta. Da li Kunića neće biti sramota prijaviti se i četvrti put? Mnoge to ne bi iznenadilo…

(TIP/Autor:  Šejn Husejnefendić)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

3 komentara na Šejn Husejnefendić: Treća (ne)sreća za Mirsad Kunića

 1. Intelektualac

  28. 02. 2017. - 14:43

  Nije to do njega, mozda on i ne bi ovolko upro, al ga tjera njegov politicki mentor Tarik Dr. Arapcic.

 2. Divergent

  01. 03. 2017. - 01:45

  Da li je izbor rektora, uopće, relevatna ključna stvar i informacija, ako se zna da je Univerzitet u Tuzli, nakon nasilnog donošenja Zakona o visokom obrazovanju i sječe dotadašnjeg kadra, zglajzao na QS World University Rankingu prema dole za 475 mjesta, u odnosu na 2015. godinu ?

  Smijurija.

 3. hello march

  01. 03. 2017. - 12:41

  eksperti
  eksperimenti
  ex ministri experti…

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.