Vlada TK prihvatila tekstove granskih kolektivnih ugovora

03.02.2017 12:33
 

Nakon što su pregovarački timovi  Vlade Tuzlanskog kantona i predstavnici granskih sindikata parafirali granske kolektivne ugovore za oblasti odgoja i obrazovanja, te državne službe u organima uprave i sudske vlasti Tuzlanskog kantona i time uspješno okončali proces kolektivnog pregovaranja za ove oblasti, Vlada Tuzlanskog kantona je na današnjoj sjednici prihvatila tekstove ovih granskih kolektivnih ugovora.

U procesu kolektivnog pregovaranja Vlada je iskazala posebnu socijalnu osjetljivost i predvidjela povećanje najniža plaća uposlenicima u ovim oblastima sa trenutnih 380,25 KM na 406,56 KM. Također, iskorak je napravljen i kada je u pitanju otpremnina pri odlasku radnika u penziju.  Za razliku od drugih kantona u Tuzlanskom kantonu ona je predviđena u iznosu od 6 prosječnih plaća u FBiH ili 6 isplaćenih plaća ukoliko je ta opcija povoljnija po uposlenika. Imajući u vidu navedeno, Kantonalna vlada je za ona najosjetljivije kategorije i povećala nivo određenih prava, a sva ostala prava zadržana su na istom nivou kao i ranije. Kako Vlada Tuzlanskog kantona ne bi nametala finansijske obaveze jedinicama lokalne samouprave, tekst ugovora za oblast državne službe će biti upućen svim općinama i Gradu Tuzla na davanje saglasnosti.

Vlada TK i BBI Banka zajedno ka poboljšanju poslovne klime

Vlada  je prihvatila tekst Memoranduma o saradnji u podršci privlačenja i realizacije investicija između Vlade Tuzlanskog kantona i Bosnia Bank International d.d. Sarajevo. S bzirom da je Vlada Kantona strateški opredijeljena za promociju ekonomskih i privrednih potencijala, privlačenje stranih investicija, rast zaposlenosti, ubrzanje ekonomskog rasta kroz javne i strane investicije i povećanje prihoda budžeta Tuzlanskog kantona, a da je BBI organizator međunarodne investicijske konferencije Sarajevo Business Forum (SBF), zaključivanjem ovog Memoranduma BBI i Vlada će u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima uspostaviti dugoročnu saradnju s ciljem pripreme i prezentacije potencijala i projekata Kantona radi promocije i poboljšanja investicijske klime, privlačenja investitora radi ulaganja na teritoriji Kantona, promocije potencijala Kantona i privrednih subjekata koji posluju na njegovoj teritoriji, te pomoći u realizaciji pojedinih investicija od značaja za Kanton.

Utvrđen Nacrt Zakona o šumama TK

 Na  sjednici Vlada je utvrdila Nacrt Zakona o šumama TK. S obzirom da je Zakon o šumama pretrpio već nekoliko izmjena i dopuna, da je od strane Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u više navrata ukazano na nedostatke koji inspektorima otežavaju primjenu, a da su u toku primjene Zakona također uočene određene manjkavosti Zakona o šumama, kao i neizvjesnosti donošenja federalnog propisa koji će urediti ovu oblast, Vlada i resorno ministarstvo su pristupili se izradi novog kantonalnog Zakona o šumama koji će omogućiti efikasnija zakonska rješenja. Između ostalog novim zakonom se nastoji i riješiti problem u sudskim postupcima u situacijama kada se radi o prekršajima sječe drveta bez prethodne doznake, na što je ukazala Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, te je propisana obaveza korisnika državnih šuma da u slučaju komercijalnog korištenja mineralnih sirovina trebaju postupati u skladu sa Zakonom o rudarstvu. Nakon današnjeg utvrđivanja Nacrt Zakona će biti upućen u dalju Skupštinsku proceduru, a predviđena je i javna rasprava o Zakonu u trajanju od 40 dana.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Jedan komentar na Vlada TK prihvatila tekstove granskih kolektivnih ugovora

  1. Mujo prvi

    03. 02. 2017. - 22:47

    Vlada učinila iskorak jer je odobrila 6 prosječnih plata pri odlasku u penziju. PA ZAR MISLITE DA SMO MI SVI BUDALE. Ova odredba je na snazi godinama. A sad iskorak… Hoće reći nismo vam i to uzeli a mogli smo.

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.