Obraz profesora ili sudije košta 5.000 KM

29.12.2016 08:31
 

Građani smatraju da korupcije najviše ima u zdravstvu i saobraćajnoj policiji, dok istraživanja ukazuju na to da su najugroženije institucije vlasti…

Poznati prijedorski hirurg Marinko Lovre uhapšen je u ponedjeljak zbog primanja mita. Policijski inspektori su ga uhvatili na radnom mjestu u bolnici u Prijedoru dok je od jednog pacijenta uzimao mito od oko 1.000 maraka. Ova vijest i nije neko iznenađenje, barem ne za građane koji su navikli da se pojedini ljekari, medicinske sestre, policajci, građevinari i ostali javni službenici “kupuju” novcem i poklonima, piše Oslobođenje.

 Suptilni “viši nivo”

Iako se prema istraživanju javnog mnijenja građani najčešće susreću sa korupcijom u zdravstvu i saobraćajnoj policiji, najviše koruptivnih djela ipak ima u institucijama vlasti, kao što su parlamenti i vlade na različitim nivoima.

– Korupcija je toliko prisutna i na najvišem nivou da je zarobila sve institucije sistema i zbog toga ne funkcioniše ni borba protiv drugih oblika korupcije, ukoliko krenemo od sitne pa do najveće. Najveći problem je korupcija na najvišim nivoima vlasti, koja se onda prelijeva na niže nivoe, i građani to osjete sa predstavnicima različitih institucija, kaže za Oslobođenje Ivana Korajlić, glasnogovornica Transparency Internationala BiH.

 Korajlić: Građani u BiH ne vide nikakav napredak - Obraz profesora ili sudije košta 5.000 KM
 

Saobraćajni policajci najčešće se podmićuju sa oko 20 maraka, dok se pokloni uglavnom nose medicinskim sestrama i doktorima, koji, doduše, neće odbiti ni “koverte”.Na nižim nivoima vlasti (zavisno kojem) kao mito se obično daje od 20 do 50 KM, dok je cijena mita univerzitetskim profesorima, te sudijama puno veća – od 1.000 do 5.000 KM. Što je viši nivo vlasti u pitanju, veći je i iznos mita.

– Kada to pomjerite na viši nivo, kroz trgovinu utjecajem i namještanje poslova tendera po sistemu “ja tebi, ti meni”, tu se rjeđe dešava razmjena keša, a češće međusobni talovi i dogovori. To se na “višem nivou” radi mnogo suptilnije i često sve po zakonu, pa je korupciju u takvim slučajevima teže detektovati i sankcionisati. Kada govorimo i o klasičnom davanju mita, i ono se teško identifikuje, jer ko god daje mito, neće sam sebe da inkriminiše, budući je i davanje mita krivično djelo. Najčešće ljudi prijavljuju mito ukoliko zauzvrat nisu dobili obećanu uslugu, kaže Korajlić.

Transparency International BiH je u posljednjih 15 godina radio bezbroj istraživanja o korupciji, kao i istraživanja javnog mnijenja o problemima s kojim se građani najviše susreću kada se radi o ovoj pošasti. Prema svim rezultatima, naša država u prethodnih pet godina u vezi sa ovom problematikom nije napravila nikakav napredak, a u poređenju sa drugim državama, ili se zadržavamo na istoj poziciji ili su primjetni manji padovi.

Javna uprava i pravosuđe

– Građani ne vide nikakav napredak u borbi protiv korupcije u posljednje četiri godine. Više od 80 posto građana smatra da smo među najgorim državama u Evropi i centralnoj Aziji po tome koliko građani imaju povjerenje u institucije, odnosno da će se one izboriti sa korupcijom, napominje Korajlić.

S druge strane, u Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH kažu da u proteklom periodu nisu imali kadrovske niti materijalno-tehničke kapacitete da urade sveobuhvatno istraživanje o ovoj temi.- Podaci o koruptivnim krivičnim djelima kojima raspolažemo temelje se na prijavama korupcije koje zaprimamo, a kojih je prema posljednjoj evidenciji koju smo uradili u ovoj godini bilo oko 100. Prema tim prijavama, korupcija je najzastupljenija u javnoj upravi, u smislu zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, nepravilnosti u vezi sprovođenjem konkursnih procedura prilikom zapošljavanja, nesavjesnog rada u službi, sukoba interesa, te nepravilnosti u vezi sa provođenjem procedura javnih nabavki, kažu nam u Agenciji, te naglašavaju da su, prema njihovim informacijama, nakon javne uprave koruptivnim djelima najpodložnije pravosudne institucije, policijski organi, te sektori zdravstva i obrazovanja.

BiH se već odavno “kupa” u korupciji, a posljednji niz policijskih akcija rađenih po nalogu sarajevskog Tužilaštva vratio je građanima nadu da se i onima “u vrhu” može stati ukraj. Naime, u nizu akcija (Pravda, Blok, Urban..) zbog niza koruptivnih djela pohapšeni su nekadašnji ministar, načelnik, općinski vijećnici i službenici, vještaci, advokati…- Da bi se korupciji stalo ukraj, moramo shvatiti da je ovo borba svih nas, kako javnog, tako i privatnog sektora, a ne samo pojedinih nivoa vlasti, poručuju iz Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, dodavši da su prema njihovim podacima najčešći način plaćanja mita novac, protuusluge, najčešće kroz procedure javnih nabavki i zaposlenje.

ilustracija-fotolia-mito-korupcija-investicija

U Transparency Internationalu BiH naglašavaju da je ključna karika u borbi protiv korupcije pravosuđe kojem se treba osigurati nezavisnost i kapacitet. Na naše pitanje šta raditi ako je i pravosuđe korumpirano, Korajlić kaže da u pravosuđu svake države postoje zloupotrebe, ali da to postaje problem ukoliko poprimi ozbiljne razmjere, pa počne da utječe na kompletan sistem.

(Ne)zavisnost

– Kod nas je ključni problem to što je upitna nezavisnost pravosuđa kao sistema i kao pojedinaca predstavnika, te konstantni politički utjecaj koje to pravosuđe trpi. Imamo političke partije koji su glavni generator korupcije i koje su postavile kontrolu nad sistemom pravosuđa i onda dolazimo do toga da oni koji su umiješani u korupciju budu zaštićeni od predstavnika vlasti, jer im služe za takve stvari. Zato je za pravosuđe ključna nezavisnost, jer ako je imate, niko sa strane ne može utjecati na to kako radi pravosuđe i kako u kojem predmetu postupa, pojašnjava Korajlić.

Ona dodaje da je u svemu bitna i svijest građana o štetnosti i posljedicama korupcije, te da treba osigurati da njihove prijave neko procesuira, odnosno da se na osnovu njihovog podnošenja postupa. U borbi protiv korupcije su također potrebni i dobar zakonski okvir i sposobnost institucija da ga provode.
Također, između ostalog, bitno je propisati i adekvatne kazne koje bi imale odvraćajući efekat na bilo koga ko se upusti u korupciju, objavilo je Oslobođenje.

(TIP/Foto: Ilustracija)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.