FUP i tužilaštva istražuju: Sumnjivi Arapi prevarom kupuju zemljište, notari u BiH im pomažu!

20.02.2016 07:55
 

Munjevitom i zabrinjavajućom brzinom državljani Saudijske Arabije, ali i drugih zemalja Bliskog istoka kupuju nekretnine i zemljište u Bosni i Hercegovini iako fizička lica iz ovih zemalja ne mogu kupovati kuće i zemljište u našoj zemlji, jer nema reciprociteta u sticanju prava vlasništva na nekretninama u Federaciji Bosne i Hercegovine i ovih zemalja, piše novinska agencija Patria.

No, ne treba biti ekspert da se vidi koliko nekretnina i dunuma zemlje već je u vlasništvu Arapa, a na šta je nedavno upozorio u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria ugledni profesor Esad Duraković koji je kazao da je „javno ukazivao na problem masovne rasprodaje grunta u BiH.”

– Ne akcentiram to da je riječ o Arapima, već o strancima općenito; tako bih govorio o masovnoj rasprodaji grunta bilo kojim strancima. Bezuspješno sam pokušao navesti neke medije na markiranje i medijski „tretman“ toga problema, ali – i mediji su dio društva, i te kako! Poznato je da Arapi kupuju na hiljade dunuma najbolje bosanske zemlje, kupuju čitave krajeve, oblasti. Pa mi već imamo značajno promijenjenu strukturu na Ilidži koja je najljepši dio Sarajeva, izgubili smo Vrelo Bosne i Ilidžu kao najljepša izletišta oko Sarajeva – kaže Duraković.

Osim činjenice da niko od bh. političara ne reagira na ovu opasnu pojavu, brojni Arapi koji su kupili kuće i zemlju u BiH to su uradili prevarama, a o čemu se već vode istrage u Federalnoj upravi policije i u nekim kantonalnim tužilaštvima, među kojima je Kantonalno tužilaštvo Sarajevo.

U kompletnoj kriminalnoj radnji učestvovao je i veliki broj notara u BiH na čelu sa bivšim predsjednikom Notarske komore FBiH Sefedinom Suljevićem, protiv kojeg je u Tužilaštvo KS proslijeđena krivična pirjava.– Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo vrši provjere navoda po krivičnoj prijavi podnesenoj od strane Federalne uprave policije (FUP) protiv S.S. i dr. zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije BiH, a radi utvrđivanja eventualnog počinjenja krivičnog djela. Po završetku provjera, Tužilaštvo će se opredijeliti za preduzimanje daljnjih radnji i mjera iz svoje nadležnosti, a sve u cilju donošenja tužilačke odluke – kažu iz Tužilaštva KS.

Kako saznajemo, Suljević je izvjesnom Mohammedu Saad Awad Alhmoodu iz Jordana vlasniku izvjesne firme Agar sa sjedištem u Ilijašu, gdje je i Suljevićev ured, pomogao da kupi enormno veliki broj nekretnina i zemljišta, a koje je Alhmood najmeravao preprodati drugim licima arapskog porijekla.Prema saznanjima Patrije, Alhmood je u više navrata izvršio prevare bh. građana, na način da je kupovao nekretnine (zemljišta i kuće) na područjima Sarajeva, Jablanice, Konjica i Olova, te je nekretnine prevodio na sebe u zemljišnim knjigama, a zatim ih kao svoje vlasništvo prodavao drugim kupcima, bez da je izmirivao zaostale obaveze prema prodavcima.

Alhmood je također ostao dužan po raznim transakcijama preprodajom zemljišta na području Boračkog i Jablaničkog jezera.Također, istražuje se i činjenica da nisu uplaćeni porezi, a notar Suljević je između ostalog, potpisao i skoro 100 ugovora s fizičkim licima (Arapi) o kupovini nekretnina, a naknadno te ugovore poništavao i prebacivao na firme, što je u FUP-u okarakterisano kao uništavanje dokaza o počinjenom krivičnom djelu.

– Porezna uprava FBiH „češlja“ fantomske firme koje su osnovane samo kako bi se kupile nekretnine, ali nikada ni marke nisu uplatile poreza. Veliki se kriminal dešava u ovom sektoru – ističe naš izvor.Između ostalog vrše se provjere i prikuplja dokumentacija o osnivanju i registraciji društava „RSD“, „Montana nekretnine“ ,„Alyaseen“,„Agar“

– Moramo utvrditi sve promjene vlasničkih struktura i promjene odgovornih osoba u istim – dodao je naš izvor blizak istrazi.I dok, tek policija i tužioci zapravo vide obimnost i ozbiljnost problema, za to vrijeme političari ništa ne čine da spriječe sve opasniju pojavu – masovnu rasprodaju grunta!

(TIP/Nap)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.