Lična imovina bh. sudaca i tužitelja prestaje biti tajna

10.01.2016 08:32
 

Pravosudne institucije napokon su se usuglasile pa imovinski kartoni sudaca i tužitelja u BiH više neće biti tajna. Na nedavnom sastanku na Jahorini i Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH složilo se da javnost mora dobiti na uvid sve detalje o imovini svih sudaca i tužitelja jer oni obavljaju javne funkcije s tim što prvo tu oblast treba zakonski regulirati.

Uzaludni pokušaji

Sadašnji zakonski propisi ne dozvoljavaju da se javno objavljuju imovinski kartoni sudaca i tužitelja koji stoje u arhivu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH što izaziva brojne špekulacije, nagađanja i od čega u konačnici najmanje koristi imaju upravo suci i tužitelji. Svi pokušaji da se do njih dođe i da se javno objave bili su i još uvijek su uzaludni, a VSTV se poziva na zakonske odredbe s objašnjenjem da bi to značilo zadiranje u privatnost.

Prema sadašnjem raspoloženju u VSTV-u i većini pravosudne zajednice u BiH, naravno pod uvjetom da se preko noći nešto ne desi i ne promijeni, „operacija imovinski kartoni“ mogla bi početi već ovog mjeseca. Naime, planirano je da se u idućim mjesecima otklone sve zakonske barijere, precizira sustav obrade i uspostavi elektronski registar svih podataka o imovinskom stanju sudaca i tužitelja u BiH. Ako ne bude prepreka na toj „mapi puta“, imovinski kartoni sudaca i tužitelja najkasnije početkom ovog ljeta postat će javni.

Protiv skidanja oznake „top secret“ s podataka o imovini sudaca i tužitelja nema ništa ni Agencija za zaštitu osobnih podataka BiH. Kako su priopćili, ta institucija neće biti prepreka „jer javnost mora znati sve o nositeljima javnih funkcija, a mi nikoga nismo i nećemo štititi“. Također, Agencija je stava da je pozivanje na privatnost potpuno proizvoljna i ničim utemeljena kvalifikacija“.

Zloupotrebe propisa

Posebno je zanimljiva ovotjedna javna poruka Petra Kovačevića, direktora državne Agencije za zaštitu osobnih podataka: – U izvješću koje ćemo podnijeti stoji naša ocjena da je 2015. godina bila u znaku zloupotreba propisa o zaštiti osobnih podataka i to od strane organa i institucija, a sve kako bi onemogućili uvid u podatke koji su u njihovom posjedu, a koji su se često odnosili na imovinu i primanja nositelja javnih funkcija.

Prema neslužbenim podatcima, plaće sudaca Suda BiH i tužitelja Tužiteljstva BiH iznose 4.000 maraka bez dodatka na radni staž odnosno minuli rad. Oni imaju pravo na regres za godišnji odmor i naknadu za odlazak u mirovinu. Mjesečne plaće sudaca općinskih sudova u Federaciji kreću se oko 2.500, županijskih oko 3.100, a županijskih tužitelja oko 2.500 maraka. U Republici Srpskoj suci okružnih sudova imaju plaće u iznosu od oko 3.000 maraka, a tužitelji oko 2.500 maraka.

(TIP/Dnevni list/Piše: M. Osmović)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.