Tuzla jedan od najzagađenijih gradova u BiH: Čist zrak košta 850 miliona KM!

23.12.2015 10:44
 

Posljednje dvije sedmice Tuzla je jedan od najzagađenijih gradova u Bosni i Hercegovini, sa izmjerenim vrijednostima sumpordioksida u zraku većim i do tri puta od dozvoljenih dnevnih vrijednosti. Iako ne postoje egzaktni pokazatelji šta najviše doprinosi ovakvom zagađenju, ekolozi upućuju na to da najveću ulogu u ukupnom zagađenju imaju termoelektrane, piše Oslobođenje.

„Ne moramo mi mjeriti ko je veći zagađivač. Možemo samo reći da tuzlanska Termoelektrana godišnje spali četiri miliona tona uglja i da emituje više od 50.000 tona sumpordioksida. Koliko imamo individualnih ložišta i koliko oni spale uglja? Daleko manje. Istina, u kritičnim uslovima, kada sve pogoduje zadržavajnu zraka u kotlinama tome značajno doprinose i individualna ložišta”, kazala nam je Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju.

Neodgovarajuće mjere

Iako, kako kaže Agić, tuzlanska Termoelektrana i druga veća ložišta ulažu u smanjenje emisije štetnih materija, trend rasta zagađenja iz godine u godinu govori da te mjere nisu adekvatne.„Bez obzira na to što poduzimaju određene mjere, trend pogoršanja je prisutan, jer mjere nisu odgovarajuće. Sumpordioksid svake godine prelazi granične godišnje vrijednosti, pa čak i duplo, dok čvrste čestice znaju biti veće i do četiri puta”, dodala je Agić za Oslobođenje.

Ključ za rješenje problema zagađenosti je ugradnja sistema za odsumporavanje, te izdvajanje čvrstih materija i smanjenje emisije azotnih oksida, što predviđa i Nacionalni plan za smanjenje emisije štetnih matrija, čija provedba se očekuje između 2018. i 2028. godine.„Usvajanje ovog plana je obaveza koju je pred nas postavila Energetska zajednica i moramo ga usvojiti do 31. decembra. Ovaj plan, ukoliko se dosljedno provede, trebao bi smanjiti emisiju sumpordioksida do 95 posto, te drastično smanjenje azotovih oksida i čvrstih materija”, kazao nam je Admir Softić, pomoćnik ministra vanjske trgovine BiH.

Dvije termoelektrane u Federaciji, TE Tuzla i TE Kakanj će na odsumporavanje i druge procese smanjenja štetnih emisija morati uložiti oko 355 miliona KM, dok će za TE Ugljevik i TE Gacko otići nešto više od 500 miliona KM. Iako finansijski okviri još nisu zatvoreni i zapravo se ne zna kako će se sve to finansirati, iz Ministarstva vanjske trgovine BiH, koje je vodilo pripremu desetogišnjeg plana, i iz Elektroprivrede BiH, poručuju da se to neće odraziti na cijenu električne energije.„Elektroprivrede bi trebale preuzeti na sebe odgovornost za finansiranje aktivnosti iz plana. Mislim da se to neće odraziti na cijenu električne energije”, dodao je Softić. Isto je kazao i Emir Aganović, savjetnik generalnog direktora EPBiH, govoreći kako je Elektroprivreda BiH investitor i da će ona zatvoriti finansijski plan bez učešća građana.

Odsumporavanje

„Ovo će ići iz redovnog poslovanja Elektroprivrede,  kao i sve druge investicije i to neće uticati na cijenu električne energije”, potvrdio je Aganović.Odsumporavanje bi prva trebala uvesti TE Ugljevik, i to već 2018. godine, a taj projekat će koštati oko 400 miliona KM.„Ugljevik sagorijeva ugalj koji ima najveći sadržaj sumpora u regionu, pa će na ovaj dio otići i najviše novca. Mi smo u fazi priprema za otvaranje finansijskog dijela ponuda i tu smo podržani od Japanske državne investicione banke, kad je u pitanju odobrenje kreditnih sredstava. Očekujemo da ćemo realizaciju odsumporavanja u TE Ugljevik imati već 2018”, kazao je Maksim Skoko, izvršni direktor Eelktroprivrede RS-a.

Tuzlanska TE bi projekat odsumporavanja mogla okončati u naredne četiri godine, kako je kazao direktor Izet Džananović.„Mi ćemo u narednih 120 dana imati dokument o ulaganjimau trogodišnjem periodu i ako bismo mogli obezbijediti adekvatne izvođače mi računamo da ćemo u naredne četiri godine implementirati projekat odsumporavanja u cjelosti”, kazao je Džananović.

Nacionalni plan za smanjenje štetnih emisija, osim uvođenja novih tehnologija, predviđa i gašenje dijela postojećih blokova, dok će neki blokovi imati ograničen broj radnih sati tokom godine. Sve ovo bi trebalo doprinijeti smanjenju štetnih emisija. Ukoliko se Nacionalni plan u cjelosti provede, emisija sumpordioksida past će za 95 posto, azotni oksidi će biti umanjeni za više od 60 posto, dok bi čvrste materije trebale pasti ispod 10 posto.

(TIP/Izvor: Oslobođenje/Autor: Miren Aljić)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.