Vlada FBiH utvrdila amandmane: Rukovodeći državni službenici ne mogu više biti članovi UO i NO

22.10.2015 13:50
 

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru kojom je, po ovlaštenju premijera FBiH Fadila Novalića, predsjedavala zamjenica premijera FBiH i federalna ministrica finansija Jelka Milićević, utvrdila amandmane na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH, prenosi novinska agencija Patria.

Jednim od amandmana uvedena je odredba koja propisuje da se rukovodeći državni službenici, izuzev savjetnika,  u tijelima državne službe zapošljavaju putem javnog konkursa kojeg provodi tijelo državne službe koje ga upošljava s ciljem transparentnosti i zakonitosti procedure njihovog upošljavanja.

Novina je i da je rukovodećim državnim službenicima, za razliku od državnih službenika, onemogućeno da budu članovi upravnih i nadzornih odbora federalnih zavoda, federalnih direkcija, federalnih agencija i privrednih društava sa učešćem državnog kapitala.

Utvrđen je i amandman kojim su usaglašene odredbe Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH sa Zakonom o radu.U sklopu reforme socijalne zaštite u Federaciji BiH, Vlada Federacije BiH je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o hraniteljstvu.Prema Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom, utvrđenom na današnjoj sjednici, osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja iznosi 274,40 konvertibilnih maraka.

Vlada FBiH danas je izmijenila i dopunila Urеdbu o uvjetima i načinu plaćanja gotovim novcem.Jedna od izmjena se odnosi na član 8. Uredbe, po kojem su pоslоvni subјеkti obvezni gоtоv nоvаc, оstvаrеn оbаvlјаnjеm rеgistrirаnе dјеlаtnоsti, uplatiti na svoj račun оtvоrеn kоd оvlаštеnе оrgаnizаciје istоg, а nајkаsniје sljedećeg rаdnоg dаnа.

Sada je sadržina ovog članka proširena tako da su, iznimno, pоslоvni subјеkti čiјi dnеvni priljev gоtоvоg nоvcа nе prеlаzi 200 KМ, ili su udаlјеni оd оvlаštеnе оrgаnizаciје 15 i višе kilоmеtаrа, dužni gоtоvi nоvac uplatiti nајkаsniје u rоku оd pеt rаdnih dаnа, a priređivači igara na sreću, sukladno propisu kojim se propisuje priređivanje igara na sreću, dužni su novac za proteklih sedam dana, zaključno s nedjeljom, uplatiti najkasnije u sljedeći utorak.

(TIP/Nap)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.