Tuzla: Jedinstvenom bazom umjetnina spriječiti krijumčarenje

20.10.2015 15:58
 

Sadržajna izlaganja, razmjena znanja, iskustava, praksi i problema sa kojima se suočavaju, obilježili su susret preko 40 učesnika iz najznačajnijih umjetničkih i kulturnih institucija u BiH, agencija za provođenje zakona, pravosudnih institucija,  međunarodnih  organizacija, obrazovnih ustanova, institucija izvršne vlasti i nevladinih organizacija iz oblasti kulture na  interdisciplinarnoj  konferenciji „Ilegalna trgovina umjetninama u BiH“ koja je održana u utorak 20. oktobra 2015. godine u Međunarodnoj galeriji porterta u Tuzli u okviru 16. Internacionalnog bijenalnog festivala portreta INTERBIFEP 2015.

Organizator ove izuzetno značajne konferencije u oblasti borbe protiv ilegalne trgovine umjetninama i zaštite kulturno historijskog naslijeđa BiH je Centar protiv krijumčarenja umjetninama, osnovan krajem 2014. godine u Tuzli. Konferenciju su otvorili Dženan Jusufović-predsjednik ovog  Centra i direktor Međunarodne galerije portreta Tuzla i Jasmin Imamović-gradonačelnik Tuzle i predsjednik Organizacionog odbora INTERBIFEP-a.

Značaj ove konferencije,  koja je okupila različite institucije i pojedince,  potvrdili su i  sami učesnici  koji su imali priliku prenijeti dosadašnja iskustva i znanja, kao i istaći da je borba protiv ovog oblika organiziranog ili pojedinačnog kriminala prilična nepoznanica u BiH. Ocijenjeno je da je potrebno mnogo više institucionalne saradnje i koordinacije kako bi se pljačkanju, krađama, krijumčarenju, ilegalnoj trgovini  i uništavanju kulturnog i istorijskog blaga i vrijednih umjetničkih djela u BiH stalo u kraj.

Dženan Jusufović, predsjednik Centra protiv krijumčarenja umjetninama istakao je:“ Konferencija je dragocjena, jer ćemo pokrenuti priču o krijumčarenju, kako bi se utvrdilo trenutno stanje. Centar je već krenuo da sa svojim partnerima radi na određenim aktivnostima. Bit će tu dosta posla, a cilj je da se napravi jedinstvena baza podataka te da se spriječi krijumčarenje. Također, naši slijedeći koraci su organizacija edukacija za agencije za provođenje zakona, tužilaštva i sudove u BiH u ovoj oblasti“.

Konferencija je koncipirana tako  da su  svi učesnici  imali aktivno  učešće, odnosno izlaganja  o temi i  učešće u diskusijama o dosadašnjim praksama i aktivnostima u ovim oblastima, ali svakako i o problemima i  nepoznanicama sa kojima se suočavaju  u obavljanju svojih poslova.

U izlaganjima, prezentacijama i diskusijama na ovoj konferenciji su učestvovali predstavnici:, Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA), Umjetničke galerije BiH,  Britanske ambasade i British Councila u BiH, gradonačelnik Grada Tuzla, USAID projekta pravosuđa, Historijskog muzeja BiH, Balkanske mreže muzeja, Uprave za indirektno oporezivanje i carinske službe BiH, Granične policije BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Republike Srpske, Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH, Narodne i univerzitetske biblioteke Tuzla, Muzeja Istočne Bosne, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, Nevladine organizacije „Akcija“, Centra protiv krijumčarenja umjetninama  i niza drugih institucija i pojedinaca.

Probleme sa kojima se suočava na konferenciji je prisutnima saopćio privatni kolekcionar, kustos i arheolog Enver Mulabdić, kojem su tokom rata u BiH ukradene vrijedne umjetnine, za koje je utvrđeno da se nalaze u Srbiji i koje više godina bezuspješno pokušava vratiti.

U izlaganjima predstavnika Centra protiv krijumčarenja umjetninama iz Tuzle naglašeni su strateški pravci djelovanja ove organizacije u narednom periodu i oni na kojima se već počelo raditi a to su: stvaranje naconalne baze podataka o ukradenim umjetninama, edukacija policijskih i struktura drugih agencija za provođenje zakona, tužilaca i sudija u BiH u oblasti adekvatnije borbe protiv ilegalne trgovine umjetninama, jačanje svijesti javnosti o neophodnosti zaštite kulturno-istorijskog blaga u BiH, te međunarodno povezivanje sa najrelevantnijim institucijama u ovim oblastima.

Ključni zaključci sa konferencije, koji će poslužiti kao platforma za dalje interdisciplinarno djelovanje,  će biti razmijenjeni sa svim učesnicima konferencije, kao i drugim relevantnim institucijama, te sa  centralama INTERPOL-a i UNESCO-a sa sjedištima u Francuskoj i njihovim organizacijama u BiH, sa kojima je Centar protiv krijumčarenja umjetninama od ranije u saradnji i stalnim kontaktima.

Vezani članci:

TIP: Istraga o višemilionskoj pljački umjetnina iz MGP Tuzla i dalje traje, utvrđen nestanak vrijednih eksponata iz Muzeja istočne Bosne

TIP: BiH crna rupa regije: Tržište ukradenih umjetnina dobro razvijeno

TIP: Ćazim Sarajlić na optuženičkoj klupi: U šta je utrošeno 19.500 KM za rekonstrukciju krova MGP Tuzla?!

TIP: Ko opstruira istragu o pljački umjetnina iz MGP Tuzla?!

TIP: Hoće li se ikada saznati gdje su završila ukradena umjetnička djela iz MGP Tuzla?!

TIP: Neke umjetnine iz galerije u Tuzli završile na pijaci

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.