Tuzlanska nova afera: Vrh Sindikata MUP-a TK-a sam sebi dodjeljivao pomoć?!

14.10.2015 08:25
 

Tuzlanska nova afera. Tamo prvo krali političari, pa tajkuni, pa sindikalci, a sada Sindikat MUP-a. Gdje je završilo pola miliona maraka iz sindikalne kase. Zbog zloupotreba položaja bivši ministar Amir Husić je pred sudom. Bivši komesari ništa bolje – Nedim Mutapčić je dobio otkaz, a Samir Aljukić je iza rešetaka. U istoj korupcijskoj aferi aktualni premijer i bivši ministar unutrašnjih poslova Bego Gutić je saslušavan jer je korumpiranim policajcima nezakonito dodjeljivao činove, protežirajući ih na visokopozicionirane funkcije u MUP-u. No, sve te afere mogla bi zasjeniti najnovija koja potresa Sindikat MUP-a Tuzlanskog kantona. Po naredbi Tužilaštva Tuzlanskog kantona Federalna uprava policije izuzela je obimnu dokumentaciju o poslovanju Sindikata. Vodi se istraga o nestanku pola miliona maraka iz sindikalne kase. Nepravilnosti je utvrdio Nadzorni odbor Sindikata, objavila je FTV u magazinu ‘Mreža’.

“U samom izvještaju se navode određene nepravilnosti i nezakonitosti u radu rukovodstva Sindikata MUP-a TK-a. Na osnovu krivične prijave formiran je predmet i izuzeta obimna dokumentacija iz Sindikata MUP-a. Ona je otvorena. Bit će predmet analize u narednom periodu postupajućeg tužioca”, navodi Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK-a.Nadzorni odbor je utvrdio da je Sindikat u 2013. i 2014. godini radio netransparentno. Utvrđeno je da je uže rukovodstvo sindikata s Jasmirom Šerbedžićem na čelu samo sebi, nezakonito, davalo novac iz sindikalne kase.”Utvrđeno je da se odlukom broj S.48/13 odobravaju sredstva na ime pomoći članovima sindikata Šerbedžić Jasmiru, Ćosićkić Admiru, Gospavić Božani u iznosu od po 200 maraka mjesečno počev od 1.1.2013 godine, nije naveden razlog pomoći.”

Sindikalni čelnici nastavili su sami sebi pomagati i u 2014.godini.Na spisku su se ponovno našli predsjednik Jasmir Šerbedžić, njegova pravna savjetnica Božana Gospavić, koja je na poziciju referenta za oružje u MUP-u zaposlila svoga sina, te Admir Čosićkić. Njima su se pridružili predsjednik Skupštine sindikata Ahmo Muratović i šef Ureda policijskog komesara Mersudin Ferizović.

“Utvrđeno je da se navedenom odlukom odobravaju sredstva na ime pomoći članovima sindikata Šerbedžić Jasmiru, Ćosićkić Admiru, Gospavić Božani u iznosu od po 200 maraka, a dok se Muratović Ahmi i Ferizović Mersudinu odobravaju sredstva u iznosu od po 100 maraka mjesečno počev od 1.1.2014. godine. U odlukama su navedena samo imena osoba kojima se odobrava pomoć, a ne razlog i svrha pomoći.”

Pravilnikom je definirano da član sindikata može materijalnu pomoć od 200 maraka dobiti samo jednom u dvije godine, a ne 24 puta, kako je to sebi dodjeljivalo rukovodstvo Sindikata.Istražiteljiu analiziraju i svjesno izbjegavanje plaćanja poreza rukovodstva Sindikata. Netransparento je trošen i novac sindikata namjenjen za organizaciju četverodnevnog putovanja na Marš mira u Srebrenicu, zašto se godišnje izdvaja oko dvije hiljade maraka. Ne postoji finasijski izvještaj o utrošenim novcima, niti ima računa. Zanimljiva je i kupovina 13 skupocjenih satova penzionisanim članovima Sindikata koji su koštali 2.860 maraka, iako članu Sindikata prilikom odlaska u penziju pripada pomoć od 500 maraka. Nepoznato je kome su dodijeljeni skupocjeni satovi.

U potragu za predsjednikom Sindikata Dževadom Velagićem, kojeg je na tu poziciju doveo aktualni kantonalni premijer Bego Gutić, krenuli smo u Banoviće. Na radnom mjestu, u Policijskoj stanici Banovići, Velagića nismo mogli naći. Pred našu kameru ne želi. Takvu odluku nam je saopštio dežurni policajac.

Od ove afere,aktualni ministar Husein Topčagić pere ruke. Odgovornost prebacuje na rukovodstvo Sindikata. “Na godišnjem nivou je 230-240 hiljada kojima raspolaže Sindikat. Sindikat MUP-a je veliki sindikat, ima veliki broj zaposlenih. Oni izdvajaju ta sredstva i oni njima raspolažu. Ministar nije dužan da bude upoznat s načinom trošenja tih sredstava”, kaže Topčagić.

No, ministar se pobrinuo da se zabrane i osude istupi pojedinih članova Sindikata koji su javno kritikovali netrasparentan rad Sindikata i zloupotrebe novca iz sindikalne kase. Konkretno, ministar i komesar su  uprlili prstom na policajaca Sulju Osmanovića, koji je hrabro na društvenim mrežama progovorio o ovoj aferi:

“Koji to sindikat razgovara sa ministrom, koji će to sindikat sutra raspravljati s premijerom, u čije ime će taj sindikat pregovarati, da li taj sindikat ima moralne vrijednosti da pregovara poslije svega gore napisanog, da li će ovaj sindikat koji je uzimao pare a godinama ništa nije radio sada ponovo prodavati vaš rad u bescjenje. Dobro se zapitajte šta je spreman ovakav po meni kriminalni sindikat potpisati da bi neko stao iza njihovog javašluka, koji je provođen u sindikatu godinama. Da, i nemojte zaboraviti da sam i ja svjestan da u Upravnom odboru sindikata ima visokopozicioniranih funkcionera iz uprave policije, koji baš kao i ja po Zakonu o krivičnom postupku imaju obavezu da prijavljuju neregularnosti.”

I dok su Serbedžić i njegovi pomoćnici nezakonito sebi dodjeljivali materjalnu pomoć, takvu pomoć nisu mogli dobiti policajci koji su bili u izuzetno teškoj materjalnoj situaciji. Takvu pomoć nije mogao dobiti ni Dražen Vujanović, pripadnik Specijalne jedinice koji je teško ranjen tokom hapšenja Margarete Hadžić zvane Marga. Šerbedžić i uže rukovodstvo Sindikata do sada Vujanovića nikada nije ni posjetilo. Sindikat nije brinuo ni o povrijeđenim policajcima na februarskim protestima, koji  su svojim tjelima od vatre spasili zgrade MUP-a, Suda i Tužilaštva. Stakla na zgradi MUP-a su bila osigurana, a policajci koji su je štitili nisu bili osigurani.

Također, Šerbedžić i Sindikat novac nisu štedjeli na sportske ekspedicije koje je oraganizovao građevinski poduzetnik Adem Sinanović, vlasnik preduzeća Singradnja. Za malonogometnu reprezentaciju MUP-a, koju predvodi ovaj poduzetnik iz sindikalne kase MUP-a godišnje se izdvaja najmanje pet hiljada maraka, za koje se ne zna kako su potrošena. Reprezentacija MUP-a u kojoj se nalaze načelnici PU Tuzla i Gračanica Zoran Teofilović i Zahid Selimbašić u subotu je ponovo otputovala na malonogometni turnir u Holandiju. Otputovali su u kombiju preduzeća Singradnja. Niko od članova ekipe nije želio davati izjave.

Prije putovanja, reprezentacija MUP-a se zabavljala u Sinanovićevom kafiću, koji radi na crno. Zbog ovog putovanja Zahid Selimbašić, bivši načelnik Sektora Kriminalističke policije MUP-a Tuzlanskog kantona, i Zoran Teofilović, bivši ministar MUP-a, prolongirali su svoje  svjedočenje  na sudu u procesu koji se vodi protiv uhapšenog komesara Samira Aljukića. Istražitelji već znaju da su kao visokopozicionirani pripadnici MUP-a štitili Sinanovićevu firmu od detaljnih kontrola, pa su tako zabranili policajcima da zaustavljaju kamione Singradnje. Po njihovom naređenju prošle godine je zamjenik komandira Specijalne policije Jasmin Kurtić, koji je zbog korupcije pravosnažno osuđen na godinu dana zatvora, skrivao dokaze s mjesta na kojoj se dogodila saobraćajna nesreća koju je skrivila Sinanovićeva kćerka. Zbog svega toga Selimbašić i Teofilović neće biti kažnjeni jer MUP-om rukovodi komesar Fadil Šljivić, koji je u martu ove godine putovao na utakmicu u Beč o trošku kontraverznih banovićkih poduzetnika. U njegovu zaštitu tada je stao Nezavisni odbor koji je konstatirao da je komesar imao saglasnost premijera Bege Gutića, čiji su kadrovi duboko involvirani u aferu koja potresa Sindikat MUP-a Tuzlanskog kantona, objavila je FTV u magazinu ‘Mreža’.

(TIP/Foto: Arhiva)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.