Usvojen rebalans budžeta Grada Tuzla za 2015. godinu: Sredstva uvećana za milion KM

31.03.2015 16:06
 

Vijećnici Gradskog vijeća Tuzla u utorak su usvojili Odluku o izmjenana i dopunama budžeta Grada Tuzla za 2015. godinu. Ovim rebalansom budžet je uvećan za 1.043.275,50 KM, te ukupna sredstva koja su na raspolaganju Gradu iznose 47.230.633,29 KM.

˝Dva su osnovna razloga za rebalans. Imamo nove prihode oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa sa preduzećem Tuzla-remont, radi se o servisu za remont motornih vozila u bivšoj Skojevskoj ulici. Tu je Grad Tuzla pravni sljednik određenih imovinskih prava koja su se dugo rješavala na sudu, i krajem godine je potpisana sudska nagodba po kojoj Tuzla-remont treba da obešteti Grad sa 506.100 KM. Kada se usvajao budžet nismo imali tu informaciju˝, kazala je šefica Službe za budžet i finansije Suada Isaković.

Kako je navela, ta sredstva su raspoređena na prioritete, a najviše je planirano za komunalnu infrastrukturu, manji dio je previđen za volontere, te za sitne potrebe unutar službi. ˝Drugi razlog za izmjenu budžeta su pitanja koja se tiču prirodne nesreće i poslovi koji nisu završeni u protekloj godini. Bili su planirani budžetom 2014., ali iz proceduralnih razloga nisu se mogli završiti. Radi se o javnim pozivima za dodjelu novčanih pomoći. Manji broj je ostao neisplaćen za ona lica koja se nisu javila da potpišu ugovore. Dakle, nisu se mogla sredstva ni isplatiti, tako da su se morale stvoriti pretpostavke u budžetu 2015. godine da se to završi. Također, federalni fond za pružanje pomoći je uplatio krajem godine za pet kuća sredstva koja su sada uključena u budžet i nakon provedene procedure ona će se isplatiti˝, dodala je Isaković.

Rebalans budžeta je izazvao raspravu u kojoj su se skoro svi vijećnici uključili sa prijedlozima da je potrebno intenzivirati aktivnosti na tekućem održavanju puteva iz nadležnosti Grada Tuzla, prvenstveno na saniranju tzv. udarnih rupa. Smatraju da je potrebno izdvojiti više novca na sanaciju puteva.

No, iako je rasprava išla u sličnom pravcu od strane svih vijećnika, rebalans budžeta nije usvojen jednoglasno. Naime, 18 vijećnika je bilo za rebalans, dok je opozicija imala 8 suzdržanih glasova.

Iz SDA kažu da je razlog njihovog nepodržavanja budžeta taj da nisu učestvovali u njegovom kreiranju. ˝Opoziciji nije bilo dozvoljeno da učestvuje u kreiranju budžeta kroz svoje amandmane. Ni jedan naš amandman nije prihvaćen. Pozicija je smatrala da oni trebaju da rasporede sredstva po svom navođenju bez našeg učešća iako smo htjeli kroz skromna sredstva da doprinesemo pravednijoj preraspodjeli budžetskih sredstava i da ukažemo na neke potrebe. S obzirom da se ova Odluka tiče izmjene i dopune budžeta, mi smatramo da su ponovo sredstva raspodijeljena po nečijem navođenju bez našeg učešća, dakle ne trebamo u tome da učestvujemo iako nas raduje što je došlo do izmjene i dopune radi povećanja prihoda˝, kazao je Sabahudin Imamović (SDA).

Tuzlanska alternativa je dala prijedlog da se ubuduće kod usvajanja rebalansa vodi računa o amandmanima koji nisu prihvaćeni prilikom redovnog usvajanja budžeta. ˝Postavio sam i pitanje da li smo sa ovim rebalansom budžeta pokrili deficit s kojim smo ušli u 2015. godinu, međutim nije to još završeno, još uvijek smo u deficitu za milion KM. Ali, nadam se, pošto se rebalans ponovo očekuje u naredna dva mjeseca, da će se i to završiti kako bismo u ovoj godini bili mirni što se tiče finansiranja Grada˝, kazao je vijećnik Mensur Alić.

Azra Gazibegović, predsjednica Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću je navela da je SDP dao podršku Odluci o izmjenama i dopunama budžeta. ˝Povećanje od preko milion KM je izuzetno pohvalno i mislim da smo jedino Vijeće koje ima povećanje. Većina tih sredstava će ići na saniranje posljedica elementarnih nepogoda˝, kazala je Gazibegović.

Kako je ranije spomenuto, rasprava o sanaciji cesta je ono što je obilježilo usvajanje rebalansa. S tim u vezi je i doneseno najviše zaključaka. Između ostalog, zatraženo je da se kadrovski i tehnički ojača Služba za komunalne poslove, izgradnju i pitanja mjesnih zajednica. Gradsko vijeće je zatražilo da se dostave podaci o stanju kadrova koji se mogu ustupiti ovoj Službi, te da se obezbijede finansijska sredstva za prijem novih uposlenika koji se ne mogu popuniti unutarnjom preraspodjelom s čime se složio i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. Od pomenute Službe je zatraženo da u roku od najviše 45 dana dostavi informaciju o realizaciji komunalnih projekata na području Grada po mjesnim zajednicama.

Vijećnici su između ostalog, razmotrili i usvojili Regulacioni plan stambeno-poslovne zone `Zlokovac-Ši Selo´, Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i načinu raspolaganja nekretninama u vlasništvu Grada Tuzla, kao i Odluku o izboru najpovoljnijih ponuda za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području Tuzle, te niz drugih odluka.

(Danas.info/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.