Opozicija oštro napala izvršnu vlast Grada Tuzle

26.03.2015 11:31
 

Opozicione stranke u Gradskom vijeću Tuzla (SBB, HDZ i SDA) još jednom žele da skrenu pažnju javnosti i da izraze svoje nezadovoljstvo zbog neodgovornog odnosa izvršne vlasti Grada Tuzla u rješavanju problema u oblasti komunalne infrastrukture koji na direktan način utiču na kvalitet života građana.

Kako su kazali na press konferenciji u četvrtak, dugogodišnja politika nesrazmjernog ulaganja budžetskih sredstava na relaciji uže gradsko jezgro – ostali dijelovi grada, te trošenje novca na projekte koji ne održavaju suštinske potrebe građana za rezultat imaju neravnomjeran razvoj Grada i diskriminaciju velikog broja građana koji žive izvan užeg gradskog jezgra.

Smatraju da se ovakva politika realizuje preko Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica, a koja zbog lošeg rukovođenja, nedostatka i nekompetenstnosti kadrova nije u stanju da odgovori ulozi kojoj je namijenjena.  ˝Mi na sceni u Gradu Tuzla imamo nepoštivanje Programa kapitalnih investicija kao temeljnog dokumenta kojim se utvrđuje dinamika realizacije kapitalnih investicija i projekata. Svake godine Gradsko vijeće usvaja taj program u kojem se određuje u kom periodu će se koji projekat realizirati. Međutim, taj Program se selektivno realizira po političkim principima, odnosno po principu `potopi sve projekte, a dozvoli da isplivaju samo neki´. Zbog toga neki projekti nisu realizirani po 8 godina˝, kazao je Sabahudin Imamović (SDA).

Dodao je da svaka politika ima svog nosioca, a da je u ovom slučaju nosilac ovakve politike šef izvršne vlasti, dakle gradonačelnik i ranije pomenuta Služba. ˝Oni program kapitalnih investicija koriste za ucjenjivanje i za discipliniranje onih građana i onih sredina koji ne glasaju na način kako bi to njima odgovaralo. Mi moramo dići glas protiv te diskriminacije. Jedan od puteva je da upoznamo građane sa neradom Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica. Budžetski novac je novac svih nas. Sramota je da u Gradu Tuzla imamo 100 kilometara neasfaltiranog puta, da 7 mjesnih zajednica nema vodu, da psi lutalice napdaju djecu… Zbog ovakve situacije i pritiska građana SDA će pokrenuti peticiju za smjenu pomoćnika gradonačelnika Kemala Kurevića. Imamo dovoljno argumenata˝, zaključio je Imamović.

Još je kazao da je građanima prigradskih mjesnih zajednica nametnuta obaveza zajedničkog učešća u realizaciji projekata iz oblasti komunalne infrastrukture po principu `marka na marku´. Kako kaže, na taj način prikupljena su značajna sredstva koja stoje na računu Grada po nekoliko godina, a projekti se ne realiziraju što predstavlja dvostruku diskriminaciju.

Kako je rečeno na press konferenciji, najnoviji pokušaj izigravanja interesa građana je slučaj mjesnih zajednica Bukinje, Husino, Šićki Brod i Ljepunice na čijoj teritoriji se nalazi Termoeletrana, šljačište i druga postrojena i koje najviše trpe posljedice zagađenja zraka, prašine i buke. Nakon stupanja na snagu Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelekrana građani ovih mjesnih zajednica su opravdano očekivali da će prva sredstva od predviđenih 5 miliona KM na godišnjem nivou biti utrošena za rješavanje mnogobrojnih komunalnih problema na tom području. Međutim, opozicija u Gradskom vijeću navodi da gradonačelnik sa saradnicima očito ima drugačije namjere i pokušava po ko zna koji put izigrati interese građana navedenih mjesnih zajednica obećavajuću im izdvajanje minimalnih sredstava.

˝Mi želimo ovdje reći da ovim ljudima samo želimo osigurati život dostojan 21. stoljeća. Mi smo se nadali i još uvijek se nadamo da glavnina sredstava koja dolaze od Elektroprivrede, biti uložena upravo na tom prostoru, ali i tamo gdje su građani već uplatili ali još uvijek čekaju na realizaciju projekata. Već je planirano proračunom da će oko milijun i pol KM od tih 5 milijuna biti uloženo u neke javne institucije i ustanove Grada Tuzle i to je ono što također pozdravljamo, ali treba rješavati i probleme ovih građana. Moramo ljudima ove 4 mjesne zajednice olakšati život. Želimo pozvati izvršnu vlast da jasno prepozna ove mještane jer i oni su građani Grada Tuzle˝, kazao je Ivica Kovačević (HDZ).

Vijećnik Elvir Kasumović (SBB) je kazao da opozicione partije imaju rješenje, te da nije samo kritika u pitanju. ˝Rješenje vidimo u donošenju novog Statuta. Mjesne zajednice trebaju dobiti podračun i određena finansijska sredstva. Na ta način bi sami mještani odmah na licu mjesta rješavali primarne infrastrukturalne probleme u vidu krpljenja rupa, nasipanja posipnim materijalom neasfaltirane puteve, zamjenu ulične rasvjete… Time bi rasteretili nadležnu službu. Da se samo 40 posto sredstava kojima nadležna služba raspolaže, uputi prema mjesnim zajednicama, to bi otprilike bilo nekih 10 miliona. Tada bi 40 mjesnih zajednica dobilo svake godine po 250 hiljada KM˝, ponudio je rješenje Kasumović.

Kako je istaknuto, HDZ, SBB i SDA, kao opozicione stranke u Gradskom vijeću, primijenit će sve metode demokratskog djelovanja protiv politike neravnomjernog razvoja Grada Tuzle. Tražit će odgovornost nosilaca te politike koja je dovela do diskriminacije velikog broja građana i borit će se svim političkim sredstvima sve dok se ne obezbijedi dostaojanstven život svih građana bez obzira u kojem dijelu grada živjeli. ˝Mi nemamo puteve kako treba, nemamo grijanje. Čekamo 50 godina da se riješe naši problemi. Vjerujte da smo zgroženi na svu situaciju i na ponašanje Gradskog vijeća prema nama˝, kazao je Rešad Bašić, član Savjeta Mjesne zajednice Bukinje.

(Danas.info/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.