Jozo Nišandžić ne zna da li su plate direktorima povećane, ali je potvrdio da su paušali u GV povećani za 20 %

26.03.2015 13:15
 

Nakon informacije da su pojedinim direktorima javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač ili suosnivač Grad Tuzla povećane plate za 20 posto, te da su nedavno za 20 posto povećani i paušali u Gradskom vijeću Tuzle, razgovarali smo sa predsjedavajućim Gradskog vijeća Tuzle Jozom Nišandžićem.

Danas.info: Kako komentarišete informaciju da su pojedinim direktorima javnih preduzeća čiji je osnivač ili suosnivač Grad Tuzla povećane plaće za 20 posto? 

Nišandžić: Pojedini vijećnici i klubovi vijećnika su tražili od resorne službe podatke o plaćama direktora javnih preduzeća i javnih ustanova, te naknadama predsjednicima i članovima upravnih i nadzornih odbora u javnim ustanovama i javnim preduzećima. Imajući u vidu tešku situaciju i prirodnu nesreću koju smo doživjeli prošle godine, od svih smo tražili odgovoran odnos i aktivan angažman. Koliko sam upoznat ispoštovana je preporuka Gradskog vijeća, ali zaista ne znam da li su ove godine plaće vraćene na stari nivo, odnosno da li su ukinute uštede.

Danas.info: Dakle radilo se o preporuci, a ne o odluci Gradskog vijeća ili gradonačelnika Grada Tuzle Jasmina Imamovića? 

Nišandžić: Tako je, oni su tu preporuku prihvatili.

Danas.info: Kako je moguće da Gradsko vijeće raspravlja o izvještajima javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač ili suosnivač Grad Tuzla, a nema pravo korigovati plate direktorima istih?

Nišandžić: Prema Zakonu o javnim preduzećima, skupština privrednog društva ili javnog preduzeća podnosi najmanje jedanput godišnje izvještaj o radu i poslovanju osnivaču, tj. Gradskom vijeću.  Koliko mi je poznato postoji sukob zakona, Zakona o privrednim društvima i Zakona o ustanovama s jedne strane i Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima s druge strane. Po Zakonu o privrednim društvima skupština privrednog društva imenuje na osnovu javnog konkursa svoju upravljačku strukturu. U praksi je po općinama različita situacija, negdje upravljačku strukturu imenuje vijeće, negdje načelnik, a u nekim općinama neko treći. S obzirom da dileme dugo traju, a nismo ih uspjeli otkloniti ni putem Saveza gradova i općina, zatražili smo za aprilsku sjednicu od resorne službe da pripremi nacrt ove odluke o načinu imenovanja upravnih i nadzornih odbora i kontrole njihovog rada, naravno sa jasnim i na zakonu zasnovanim rješenjima i otklonjenim dilemama.

Danas.info: Nakon februarskih protesta 2014. godine, paušali gradskim vijećnicima su smanjeni za 25 posto, a sada za 20 posto podignuti? 

Nišandžić: Općinsko vijeće Tuzla je 2009. godine donijelo Odluku o načinu ostvarivanja ušteda u budžetu općine Tuzla. Tom Odlukom su obuhvaćena između ostalih ušteda i vijećnička primanja koja su već šest godina umanjena, pa i u ovom trenutku su umanjena za 5 posto.  Naše Vijeće je jedino Vijeće odnosno zakonodavno tijelo u BiH koje je donijelo takvu odluku i na taj način u periodu juli 2009. – februar 2014. po raznim osnovama, pa i po osnovu vijećničkih primanja, ušteđeno je preko 6 miliona KM. Čekamo u aprilu novi izvještaj o izvršenju budžeta pa ćemo imati potpunije podatke i o uštedama. Prošla 2014. godina bila je izuzetno teška pa su vijećnici odlučili uz višegodišnju štednju dodatno se odreći dijela svog prihoda i to na rok do kraja 2014. godine. Dakle, Odluka o uštedi iz 2009. godine, ostala je na snazi i u ovoj 2015. godini.

Danas.info: To znači da su se paušali ipak povećali za 20 posto? 

Nišandžić: Da, ali i dalje su primanja umanjena za 5 posto.

Danas.info: Koliki su bili paušali prije protesta gradskim vijećnicima, a koliki sada? 

Nišandžić: Vijećnički paušali sada iznose 427 KM, a bili su 400 KM.

Danas.info: Klub vijećnika SBB-a je iznio prijedlog da se izmijeni Statut Grada kako bi se bolje prerasporedio budžetski novac, odnosno da svaka mjesna zajednica dobije podračun kako bi sama raspolagala novcem za potrebne probleme. Kako komentarišete taj prijedlog? 

Nišandžić: Statut Grada još uvijek nije donesen i on je u formi Nacrta trenutno. Ali kada bude donesen naravno da ćemo raditi u korist građana.

(Danas.info)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.