Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović odgovorio na optužbe opozicije

26.03.2015 12:45
 

Nakon što su  opozicione stranke u Gradskom vijeću Tuzla  izrazile svoje nezadovoljstvo zbog neodgovornog odnosa izvršne vlasti Grada Tuzle u rješavanju problema u oblasti komunalne infrastrukture koji na direktan način utiču na kvalitet života građana, saopćenjem za javnost oglasio se i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. Saopćenje prenosimo  u cjelosti:

Opozicija je upoznata sa veoma ambicioznim i realnim programom ulaganja u komunalnu infrastrukturu u 2015. godini. Jasno je da se gradonačelnik Tuzle izborio za donošenje Zakona o izdvajanju dijela dobiti od termoelektrana, na osnovu kojeg će budžet Grada Tuzla u 2015. godini biti veći za oko pet miliona KM, jasno je opoziciji i da su već utvrđeni projekti koji će se realizirati iz ovih i drugih budžetskih sredstava, utvrđen je i Program javnih nabavki za 2015. godinu, iz kojeg se jasno vidi koji projekti su planirani za realizaciju u ovoj godini. Opozicionim strankama je poznato i da je realizacija nekih projekata u toku, to se posebno odnosi na projekte u MZ koje gravitiraju Termoelektrani Tuzla.

Opozicija zna i da su neki ugovori sa izvođačima već potpisani, a zna i da su procedure javnih nabavki za neke projekte u toku. Dakle, opozicija zna da će Grad Tuzla u ovoj godini, a u toku građevinske sezone koja tek predstoji, biti veoma veliko gradilište.

Zato je jasno da je opozicija požurila da se istakne, kako bi ispalo da je već planirana gradnja njihova zasluga, iako je već bila zacrtana još u decembru 2014. u Budžetu Grada, a protiv kojeg su oni glasali. Radi građana, koji vjerovatno nisu tako dobro obavješteni kao vijećnici, koji su učestvovali u donošenju svih odluka, u prilog ovog saopštenja dostavljamo  izvod iz Budžeta Grada, sa stavkama koje se odnose na komunalnu gradnju i održavanje, uz napomenu da i u decembarskom budžetu i u Planu javnih nabavki za 2015. godinu nema poslova za koje su ugovori već sklopljeni krajem 2014. godine (toplifikacija MZ Kreka Bukinje, Divkovići, Kula, kanalizacija i ceste u Bukinju, Šićkom Brodu, Husinu, vodosnabdijevanje Križani, Hukići, Galešići, Antunovići, čišćenje vodotoka Joševica, Mramorski potok i dr.) jer je realizacija počela krajem prošle godine.

Smatramo da nije potrebno posebno obrazlagati koji dijelovi grada su više zastupljeni u programima ulaganja.  U analizi Budžeta Grada Tuzla za 2015. godinu, koju je radio Fond Otvoreno društvo i EDA, utvrđeno je da se u 2015. godini za realizaciju projekata u ruralnim mjesnim zajednicama namjerava utrošiti oko 62,57%, a u urbane mjesne zajednice oko 37,43%, od ukupno predviđenih izdvajanja za kapitalne projekte komunalne infrastrukture. I ovi podaci su poznati vijećnicima, a dostupni su i na web stranici Grada („Budžet za građane“).

U Budžetu Grada Tuzle za 2015. godinu planirano je oko 17,4 miliona KM za ulaganje u komunalnu infrastukturu. (uključujući i sredstva po osnovu Zakona o izdvajanju dijela dobiti od termoelektrane).  Osim ovih sredstava, već su odobrena sredstva Svjetske banke u iznosu od oko 2,4 miliona KM za sanaciju komunalne strukture od posljedica prirodne nesreće. Izvršna vlast će i dalje nastojati ostvariti dodatna sredstva za realizaciju projekata iz međunarodnih fondova, kao i od viših nivoa vlasti.

Na kraju, podsjećamo opoziciju da su 2014. godine svi kapaciteti i sav novac usmjereni na spašavanje ljudi i imovine od posljedica prirodne nesreće, na šta je utrošeno oko 8 miliona KM. Usprkos tome realizirani su projekti toplifikacije MZ Kreka u iznosu od preko 1 milion.

(Danas.info/Foto: Arhiva)

 

 

 

 

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

28 komentara na Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović odgovorio na optužbe opozicije

 1. Junuz Djipalo

  26. 03. 2015. - 13:06

  “Nijesam” u toku ovog “Jasno je da se gradonačelnik Tuzle izborio za donošenje Zakona o izdvajanju dijela dobiti od termoelektrana”. “Morel” k'o elaborirat’ jel se okitio svojim ili tuđim perjem?

 2. haustor

  26. 03. 2015. - 14:14

  Treba donijeti Odluku da se u predizbornim godinama radi normalno, a ne da se prave nova jezera i mostovi, cesta i slicno.Budžet je koliko toliko realan, ali po meni nije realno izdvajanje iz tog budžeta za pijanke propalih pisaca i pjesnika ili tako nekih umjetnika kao grantova za neke marginalne manifestacije (ne kazem da ne treba Cum grano salis ili Ljeto u Tuzli, ali po meni to treba biti u nekim realnim granicama) . Tuzla nema nikakav orkestar (ni vatrogasni limeni orkestar), ukinute su tzv.Korzijade, nema organizovanog pošumljavanja, dočeka Nove godine na otvorenom, nema Vječne svjetlosti na Nik-u, ali svi dopunite sebi sliku čega nema, a što smo imali (izgleda da je po Džasminu svijet počeo postojati od kad je on načelnik, a sve ostalo recidivi prošlosti kojih se treba stiditi)

  • Junuz Djipalo

   26. 03. 2015. - 14:36

   Kako je Ena?

   • haustor

    27. 03. 2015. - 08:43

    Ko ti je ta Ena ???????????????????????????????????????????

    • Junuz Djipalo

     27. 03. 2015. - 13:48

     Ja svoje lose dane volim gristi sam
     piti i lutati po krcmama
     al’ cesto stignem samo
     do njenog pogleda

     Ena je divna zena, Ena dobro zna
     da takvi dani svrse s’ guzvama
     zato me zove k sebi
     da bi mi pomogla

     Ref.
     Ja, Ena, nisam tvoj sin, zapamti to
     to mozes raditi s njim
     za mene je vec kasno

     Znam da bi Ena htjela
     da sam stalno njen
     valjda jer tako cesto nestanem
     ona me uvijek ima u svojim mislima

     A kad joj zelim reci da je bolji kraj
     od nasih bjegova i zasjeda
     Ena me samo gleda
     i kaze, da, da, da

     I ne idi bez kaputa
     pogledaj, sve je bijelo, zima je

     Ref. 2x

     Proslo je dugo vrijeme i daleki bijeg
     i mada nemam cak ni imena
     ja cesto sretnem Enu
     u svojim snovima

     Kad svoje lose dane ovdje grizem sam
     i sretnem putnike po krcmama
     ja pitam, da l’ je znaju
     i je li ponosna

     Kazu da jos je lijepa
     i da ima stav
     al’ cesto cak i kad je vesela
     opaze plavu sjenu u crnim ocima

     Ref. 2x

     Do mene nema puta
     pogledaj, sve je bijelo, zima je

 3. malo drugačiji

  26. 03. 2015. - 14:28

  ma kojih 62 posto za ruralne…tako je svake godine, a stanje sve gore i gore.
  zato danas i imamo “ruralne” i “urbane” MZ jer već 15 godina ekipa radi na ubijanju života onih koji ne misle isto kao SDP-ovska ekipa.
  I čuj Jasmin zaslužan za zakon…pa dobro se neko sjetio od lezihljebovića da nakon 15 godina (ne)rada i spletkarenja oko javnih nabavki svih inih radova i prodaje zemljišta napravi nešto korisno.
  i de bogati objavite tačno za svaku marku gdje to vi potrošiste 8 miliona KM za sanaciju klizišta.
  Podsjećanja radi Jasmin I. je:
  15.8.2014. godine izjavio da je za sanaciju klizišta i spašavnje blizu 4000 kuća utrošeno blizu 2 miliona KM.
  16.12.2014. da je za isti posao utrošeno 5.838.000 KM
  13.1.2015. da je za sanaciju klizišta i pomoć nastradalim potrošeno blizu 9 miliona KM
  26.3.2015. da je utrošeno 8 miliona
  Pa mislim koliko je stvarno utrošeno i zašto niko nedaje podatak koliko novaca je od inostranih donacija dobiveno.
  A pravo je pitanje šta bi neka neovisna i ozbiljna revizija pokazala..???

 4. Cepelin

  26. 03. 2015. - 14:33

  On što god kaže on laže.Njemu je davno istekao rok trajanja. Bitno je da je dobar saradnik sa Slavkom Stjepićem, Šahmanovićkom i ostalim gradskim ( općinskim ) labudovima. Dobro nagrađuje poslušnike sa plaćama i naknadama u komisijama,upravnim i nadzornim odborima.

 5. dexter333

  26. 03. 2015. - 14:44

  Jasmine bolan ovo nije grad ovo je postala kasaba, pa ,,grad” ti je toliko prljav da to nije normalno čisto čovjek da nagraiše kad hoda ulicama a o rasvjeti ne treba ni govoriti pogledaj samo kakvi su ti Sjenjak i Brčanska pa ono je sramota … alooo ulaziš u ,,grad” i ko da si ušo u tamni vilajet nigdje svjetla i ono bandera što ima svaka druga radi !

  • s.unique

   26. 03. 2015. - 14:49

   Pa neće ići Jasmin kupiti smeće što ga bacaju ruralne seljačine.
   A bandere se ne mogu postaviti koliko ih drkiji mogu porušiti što se qrče sa brm brm.
   Nemoj sve na njega baaaa! 😀

   • dexter333

    26. 03. 2015. - 21:05

    E baš hoću ja uvjek radim sve kontra od onoga što mi se kaže 🙂 ba

    • s.unique

     26. 03. 2015. - 21:18

     Ma znam, baaa,pa zato i kažem 😀

     • dexter333

      27. 03. 2015. - 18:34

      :PPPPPPPPPPPPPPPP nema te mjesecima i prvo što uradiš kreneš da mene prozivaš :PPPPPPP :)))))

     • s.unique

      27. 03. 2015. - 19:47

      :-PPPPPPPP
      Ma znaš da ja tebe obožavam i moram te malooooo.
      Poželjela sam punoooooo!
      :-PPPPPPPPP
      :-))))))

  • djavolica

   26. 03. 2015. - 21:26

   nista nije bolje ni u prigradskim naseljima…bruka i sramota…….tuzla odavno nije grad…..selendra kao i ostala mjesta….prljavo…neuredno….odvratno

   • dexter333

    27. 03. 2015. - 18:32

    Ma kasaba obična, jasno je meni da stoki ne možeš da objasniš šta je kanta za smeće ali ni ovi se previše ne trude da očiste ulice,majke mi ne pamtim kad sam vidio one sa cisternama da peru ulice a ovi što mlate onim metlama bolje da i ne rade !

 6. Alihodzic Almir

  26. 03. 2015. - 15:50

  najprljaviji grad poslije Zenice – a još se gradonačelnih zalaže za proširenje termoelektrane – malo mu ovo do sada što je obolili ljudi

 7. volonter

  26. 03. 2015. - 15:51

  haahah pa jebem mu mater jasmine i ti si pun govana ko tuka. ev ulaz u grad od husina ( onaj put preko klizista) toliko je zaraslo zapusteno prljavo smeca se pojavilo na sve stranhe pa sta treba da se to ukloni dva covjeka sa kosacicama i gotovo jebem mu mater kod nas se nista bez milion ne moze pocet radit . jesu se uhljebili na vlasti komadaju drzavu ko najgori olos…

 8. allien

  26. 03. 2015. - 21:52

  bla,bla,bla,bla,bla,bla ,bla

 9. allien

  26. 03. 2015. - 21:54

  napravio je i Vaš poltrončić toplifikaciju Dragodola taman do svoje kuće ,
  lijepo Bogami .
  Ako trebadne ratovat ne moram se nigdje maknut ,sa svog praga mogu našicat dovoljno odabranih!

 10. Amel Subašić

  27. 03. 2015. - 06:48

  džaba ti Jasmine sve… na lokalnim izborima padate ko kruške

 11. Laganica TZ

  27. 03. 2015. - 09:10

  KONAČNO HUSINO ŠIĆKI I BUKINJE DA DOĐU NA RED I NEKA SU

 12. AmStaff Tuzla

  27. 03. 2015. - 14:21

  Jebo ti svoju lafinu vise Jasmine….Ne zovu tebe dzaba “DEVET %”

 13. konkordia

  28. 03. 2015. - 01:41

  sve što je javno odavno postalo privatno , nekolicine familija

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.