Tokom rasprave o napadu na kancelariju advokata Balijagića u Tuzli vijećnici SDA napustili sjednicu/Imamović: `Ajanović počeo iznositi neargumentovane optužbe da je u sve to umiješan Bakir Izetbegović´

26.02.2015 08:22
 

Informacija o ugrožavanju sigurnosti građana eksplozivnom napravom bačenom na kancelarije advokata Faruka Balijagića izazvala je burnu raspravu na sjednici Gradskog vijeća koja je održana u srijedu. Pojedini vijećnici iz Kluba SDA su čak i napuštali sjednicu tokom rasprave i to dva puta. Vijećnik Mirnes Ajanović (BOSS) je tokom izlaganja za govornicom rekao da smatra kako advokati trebaju imati zaštitu kao službene osobe, a sa tim se nije složio Sabahudin Imamović (SDA) jer, kako je kazao, advokati nisu u istom domenu sa sudijama, tužiocima ili drugim službenim licima.

˝Inicirao sam tu tačku, ne radi advokata Faruka Balijagića, nego zato što je Vijeće zauzimalo stav kad god je bilo u pitanju ugrožavanje gradske sigurnosti. Mi reagujemo, mi kao Vijeće organizujemo ili vanrednu sjednicu ili ako je redovna blizu, onda na toj sjednici, kao što je to sada slučaj. Želimo da na ovaj način pokažemo svima koji se žele baviti kriminalnim aktivnostima da ćemo reagovati, da ćemo tražiti od tužilaštva, policije, sudstva efikasnije reagovanje i strožije kazne˝, kazao je Ajanović i nastavio: ˝Zato smo reagovali i u ovom slučau, ovo je bio klasičan teroristički napad. Ovdje nije samo upitna sigurnost advokata, nego i građana koji se obraćaju advokatima za zaštitu njihovih prava i ukoliko advokat nije siguran, neće doći niti građanin, niti će advokat smjeti uzeti neki težak predmet˝, obrazložio je Ajanović.

Zašto je SDA napustila sjednicu?

Prema riječima predsjesnika Kluba vijećnika SDA Sabahudina Imamovića, vijećnici su već u utorak na Kolegiju Vijeća dogovorili i utvrdili zaključke koje će usvojiti i svi su bili saglasni oko teksta zaključaka. ˝Kolega Ajanović je izašao sa novim zaključcima, mi smo imali drugačije mišljenje i to je sav naš grijeh. Dakle, mi smo se jasno odredili naspram tog događaja i ako osuđujemo svaki oblik ugrožavanja ljudskih života, imovine i zatrašivanja, dajemo podršku policiji i organima pravosuđa da pronađu počinioce i da ih sankcionišu. Ali nama niko ne može zabraniti da iznosimo stavove i o drugim pitanjima˝, kazao je Imamović.

Kako objašnjava, predmet diskusije je bio položaj advokata. ˝Mi cijenimo tu profesiju, ali isto tako, kao i u svakoj profesiji postoje rizici i advokati se upuštaju u rizike da brane određene klijente. Svako zanimanje se može obavljati časno i svako je vrijedno pažnje, ali rizike imaju i rudari i građevinski radnici, policajci, novinari… Mi smatramo da se advokati ne mogu izjednačavati sa službenim licima jer službena lica nastupaju u ime države, a advokatska profesija je slobodna profesija˝, dodao je Imamović i nastavio: ˝Napustili smo sjednicu zato što je kolega Ajanović počeo iznositi neargumentovane optužbe koje su se povlačile po žutoj štampi nakon tog događaja da je u sve to umiješan podpredsjednik SDA Bakir Izetbegović, što je politički jako neodgovorno niti je bila tema na Vijeću˝, zaključio je.

U vezi sa ovom tačkom dnevnog reda Gradsko vijeće je između ostalog usvojilo zaključak da je s ciljem stvaranja uslova za normalan rad i funkcionisanje organa pravosuđa, kao i efikasnijeg rješavanja predmeta neophodno izvršiti reformu pravosudnog sistema. Vijeće je zatražilo od institucija BiH, organa vlasti u FBiH i kantonima da pronađu sredstva za popunjavanje sistematizacija u tužilaštvima i sudovima.

Također, vijećnici zahtijevaju da predmeti vezani za počinjenje krivičnih djela ugrožavanja sigurnosti građana upotrebom vatrenog oružja, eksplozivnih naprava ili korištenjem bilo kojeg oblika nasilja, imaju prioritet kod procesuiranja i suđenja, te insistiraju na pooštravanju kaznene politike i maksimalnim kaznama

I drugi vijećnici su iznijeli svoj stav o ovome.

˝Klub vijećnika HDZ-a BiH je oštro i javno osudio napad koji se desio u Tuzli. Treba poslati jasnu poruku građanima da smo svi mi u pravcu rješavanja tih problema sigurnosti, izrazili dobru volju da se izmjene zakonske regulative koje će oštro sankcionirati počinitelje takvih i drugih kaznenih djela. Svi građani imaju pravo na slobodan rad, pravo na slobodno uživanje imovine i pravo da ni na koji način ne budu ugroženi˝, kazala je Jasminka Mijatović (HDZ).

Nikola Slavuljica iz SDP-a je kazao da žali što se već nekoliko puta ponavlja da se u Tuzli, gradu poznatom po razumijevanu i toleranciji, dešavaju tako teške kriminalne radnje. ˝To rade kriminalno aktivna lica, a ono što zabrinjava jeste to što se protiv tih lica preduzimaju mjere koje nisu dovoljne. Policija odradi svoj dio posla i inače uvijek su praktično oni, uslovno rečeno, na tapetu, jer građani vide samo policajce i traže od njih zaštitu. Ali se dešava da oni kad obrade kriminalca kojeg su pronašli i kada ga predaju tužilaštvu, onda tužilaštvo odradi svoj dio ali, što se vrlo često dešava, puste počinioca krivičnog djela i on nastavlja da radi to što je radio. Onda kriminalci stiču utisak da im niko ništa ne može˝, smatra Slavuljica.

Vijećnici su preporučili gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću da obavi razgovor sa načelnikom Policijske uprave Tuzla te da se pokuša iznaći način kako da se pomogne u boljem tehničkom i materijalnom opremanju Uprave.

(Danas.info/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.