Foto: Još jedan dio Tuzle poprimiti će potpuno drugačiji izgled

13.02.2015 11:45
 

U petak je održan Kolegij gradonačelnika Tuzle na kojem je prvi čovjek ovog grada Jasmin Imamović kazao da je naslijeđeno da se samo razvija istočni dio grada, te da je uređeno ili planirano uređenje sjevera i juga gdje su u proteklim godinama značajni objekti urađeni, kao i uređenje samog centra Tuzle. Međutim, sve više se ide ka uređenju zapadnog dijela. S tim u vezi, na sjednici je usvojen Regulacioni plan stambeno-poslovne zone `Autocentar-Tuzla´, odnosno zone `Kreka-Jug´-prva faza.

˝Tu imate BKC, RTV TK, Printcom, Rudarski institut, Robot u zapadnom dijelu grada. Bingo planira preko puta BKC-a graditi veliki objekat od 30.000 metara kvadratnih, odnosno preko puta fabrike Špira, dakle radi se o jednoj stambeno poslovnoj zoni˝, objasnio je Imamović.

Planom se predviđa djelimična rekonstrukcija i dogradnja ulice Gine Herman sa ciljem poboljšanja njene trase, tehničkih elemenata i završne obrade, a sve sa ciljem povećanja nivoa sigurnosti odvijanja saobraćaja. Unutar obuhvata planirana je mreža saobraćaja koja će omogućiti normalno odvijanje saobraćaja u svim smjerovima.

Planirana je izgradnja 18 novih objekata, jednog sa isključivo poslovnom namjenom i 17 stambeno-poslovnih. Biti će moguće realizovati oko 800 novih stanova. ˝Ovaj prostor pretvaramo u jedan daleko kvalitetniji prostor koji treba da bude u funkciji grada sa svim sadržajima, društvenim, stambenim, infrastrukturnim… Uspjeli smo na tom dijelu da organizujemo jako značajne društvene sadržaje poput velikih stambenih kolektivnih zgrada, poslovnih prostora, parkinga, zelenih uređenih površina, hotela…˝ , kazao je direktor Zavoda za urbanizam Grada Tuzla Aner Čanović.

Da podsjetimo, riječ je o prostoru nepravilne pravougaone forme koja jugoistočnom granicom prati geometriju ulice Gine Herman sa dužom osovinom koja se pruža u pravcu jugozapad-sjeveroistok i spaja sa saobraćajnicom Tuzla-Dubrave priključenoj na magistralnu cestu M4-južnu saobraćajnicu. Kompletna površina iznosi oko 5,5 hektara. Usvojeni dokument naći će se pred vijećnicima Gradskog vijeća krajem februara.

Pored ove tačke, utvrđen je Prijedlog Odluke o uvjetima i načinu raspolaganja nekretninama u vlasništvu Grada Tuzla i upućuje se Gradskom vijeću Tuzla na razmatranje i usvajanje.

Gradonačelnik Imamović je sukladno novom Zakonu o javnim nabavkam BiH, donio Plan nabavki Grada Tuzla za 2015. godinu, a prihvaćena je i Informacija o aktivnostima na zbrinjavanju građana i programima pomoći u obnovi i izgradnji stambenih zgrada zahvaćenih prirodnom nesrećom, koja se prosljeđuje Gradskom vijeću na usvajanje.

Podržan je i Izvještaj o upravnom rješavanju u službama za upravu Općine-Grada Tuzla tokom 2014. godine, koji će Gradonačelnik podnijeti Gradskom vijeću na narednoj sjednici.

Informaciju o radu Pravobranilaštva Općine-Grada Tuzla za period 01. 01. 2014. do 31. 12. 2014. Kolegij Gradonačelnika je primio na znanje i istu će proslijediti Gradskom vijeću na usvajanje.

(Danas.info/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

5 komentara na Foto: Još jedan dio Tuzle poprimiti će potpuno drugačiji izgled

 1. Davud

  13. 02. 2015. - 17:55

  Fino… Ima li naznaka kad bi (i hoće li?) tuzlanske ceste poprimit novi izgled?

 2. Visitor

  13. 02. 2015. - 23:35

  Ja ne znam jesam li ja lud ili su oni ludi, ali koliko vidim ovim planom predvidjeno je rusenje tehnickog pregleda a mozda cak i zgrade studentskog hostela koja je u izgradnji.
  Imaju talentovanog crtaca u svakom slucaju. Samo sto narod od crtanja ne zivi.

 3. marantz

  14. 02. 2015. - 08:08

  Jasmine, konju jedan s hvataljkama, ima li kakve fabrike, makar fabrikice, na vidiku, kao što je u Kaknju fabrika za preradu stočnog dreka. Ili makar čačkalica, ili pertli, …..
  Yeble te više zgrade. Ko će bolan kupovati stanove i poslovne prostore. Pa više od 50% poslovnih prostora u Tz zjapi prazno, a uskoro će takva situacija biti i sa novoizgrađenim stanovima. Ovo je isto kao i za Slatinu, prema skveru. Kao doći će do porasta broja stanovnika baš na tom dijelu, za nekih 3000-5000, a kod nas negativan prirodni prištaj sa naznakama pogoršanja.
  A i visitor je u pravu za tehnički i za studentski.

 4. mesaivo

  14. 02. 2015. - 10:26

  NEMOJTE MOLIM VAS NISTA PLANIRATI,PROJEKTOVATI ,GRADITI I OBECAVATI,VI STE PAPCI NEDORASLI VODJENJU MJESNE ZAJEDNICE!!

 5. mire

  15. 02. 2015. - 00:21

  Hocel ti sta Omazić pokloniti Jasmine.

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.