Intervju/Jasmin Imamović: Privatizacija javnih dobara dešavala se u vrijeme Bešlagića i Arapčića

12.02.2015 08:51
 

Da općina Tuzla nije uspjela ukinuti privatizaciju javnih poduzeća danas bi sa radnicima obespravljenih firmi vjerojatno prosvjedovalo još dvije hiljade drugih. O borbi za javna dobra i sprečavanju pokušaja pljačkaške privatizacije u Tuzli kolege sa TV1 razgovarali su sa gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem.

Koliko je preduzeća u Tuzli bilo privatizirano, koja su, kada su privatizirana i kako je bilo moguće privatizirati javno dobro?

IMAMOVIĆ: Pet preduzeća koja su upravljala javnim dobrima je privatizirano. Naša pravna borba je trajala osam godina. Nije bilo moguće privatizirati javna dobra, to je nemoguće od prije naše ere, jer su to dobra izvan prometa. To nikome nije moglo na um past, osim tadašnjoj Vladi Kantona Tuzla. To nigdje nije urađeno. Radi se o preduzeću Vodovod i kanalizacija, zatim Grijanje, Komunalac, Pogrebne usluge, te Pijace. Do te privatizacije je došlo na nevjerovatan način, a da se o tome osnivača, općinu Tuzla, ne obavjesti. Kada smo saznali da je završena i uknjižba u sudu, kao privatne imovine, pokrenuili smo postupak kod Agencije za privatizaciju. Naš prijedlog za proglašavanje ništavnom takve odluke, jer ništavno je ako bi neko sada prodao Miljacku, a što je bilo suprotno i Zakonu o privatizaciji gdje je napisano da javna dobra ne mogu biti privatizirana, je odbijen od kantonalne Agencije. Žalili smo se resornom kantonalnom Ministarstvu i opet smo odbijeni, a onda smo poslali dvije tužbe prema Kantonalnom sudu.

Ko je uopće dozvolio privatizaciju javnog dobra i kolika je odgovornost direktora tih preduzeća?

IMAMOVIĆ: Tu je najveća odgovornost Vlade kantona i kantonalne Agencije. U kontinuitetu smno imali dva premijera kantona. Od 1998. do 2003, a to su Arapčić i Bešlagić. Oodgovorna su i resorna ministarstva, te agencije za privatizaciju. Oni moraju primjeniti zakon. Odgovornim sam našao direktore samo zato što me nisu obavjestili. Mi smo dobili novu garnituru direktora i dogovorili smo se – boriti i izboriti za imovinu građana Tuzle. To smo uspjeli zahvaljujući velikom trudu ali i znanju i poštenju Kantonalnog suda Tuzla, koji je napokon donio odluku koja je nesporna u historiji države i prava. Uspjeli smo to i zahvaljujući novom direktoru Agencije za privatizaciju, Okanoviću, koji je tu odluku izvršio.

Da niste dobili ovu bitku, šta bi izgubili građani i grad Tuzla?

IMAMOVIĆ: Evo primjer Grijanja i Vodovoda – izgubili bismo vrijednost od oko 600 miliona maraka i to za džaba. Zato što je u Agenciji utvrđivana knjigovostvena vrijednost. To je kada bismo na Ferhadiji prodavali najatraktivniji poslovni prostor. Rekli bismo da je u zgradi staroj 120 godina, pa da je amortizacija pojela vrijednost te zgrade. A i to ne za pare nego za certifikate. Zahvaljujući tom crnom tržištu certifikata, nikada javnosti nismo pokazali ko su bili organizatori tog crnog tržišta. Imali bismo dvije hiljade radnika komunalne privrede sada na ulici. Primjer je Grijanje. Naslijedio sam privatiziranu mrežu grijanja, kao javnog dobra i dug od 13 miliona maraka. To je bila mreža od 70 km. Danas je Grijanje najstabilnije preduzeće. Vraćeno je 13 miliona maraka i uloženo novih 26 miliona u širenje mreže koja nije više 70 nego 145 km i i dalje se širi. Ili Vodovod koji ima mrežu opd preko hiljadu km. Zamislite to privatizirano…

Kolika je vrijednost ovih preduzeća, a za koliko su bila privatizirana?

IMAMOVIĆ: Naša je procjena – bezvrijedno. Ne mogu tačnu cifru navesti. Po našoj procjeni, vrijednost ovih javnih dobara je blizu 600 miliona maraka. To je zapravo, skoro sva imovina koju Tuzlaci imaju. Imovina nastajala od nastanka Tuzle do danas. To je moglo završiti u privatnim rukama.

Je li to jedan od razloga što je prošle godine tokom masovnih protesta u Tuzli gorjela zgrada Općine, budući da ste nekim privatnicima, narodski rečeno, iz džepa izbili 600 miliona KM?

IMAMOVIĆ: Vidjećemo šta će istrage pokazati, ali demonstranti od 7. februara nemaju veze sa paljevinama, organizatori demonstracija, radnici. Ne znamo ko je platio ili naložio grupi od 20 muškaraca da uđu u zgradu i da je zapale. Prije toga, niko nije pomenu Općinu i ona nije nadležna. Mi jesmo nadležni za ova javna preduzeća i vidite šta smo uradili, ali nismo nadležni za kantonalna preduzeća. Mnogo je ljudi koji se na mene veoma ljute jer sam im izbio stotine miliona KM iz džepa, a koje su stekli džaba i na nelegalan način.

Možemo li definitivno reći da ova preduzeća od danas i u buduće ostaju u vlasništvu građana Tuzle i Grada Tuzla?

IMAMOVIĆ: Ostaju i mi nećemo prestati ponavljati građanima Tuzle za svaki praznik javna dobra su nedodirljiva. Ako nam neko ukrade, otme, kupi javna dobra, bankrotiraćemo. Nema nam opstanke. Mi sada imamo uredno grijanje, najbolje i najjeftinije u BiH, imamo uredno vodosnabdijevanje, imamo dugoročni plan vodosnabdijevanja do 2035. godine, a riješili smo redukcije nakon 70 godina. Imamo najsavremeniju sanitarnu deponiju na prostoru bivše Jugoslavije. Ništa od toga ne bismo imali da su ovo privatna preduzeća. Ne bismo imali imovinu na osnovu koje imovine možemo da štitimo naše građane i omogućavamo da ostvare svoja prava, te da poduzimamo neke socijalne mjere posebno kada su cijene u pitanju.

 

(Danas.info/Intervju preuzet sa TV1/Foto: Arhiva)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

24 komentara na Intervju/Jasmin Imamović: Privatizacija javnih dobara dešavala se u vrijeme Bešlagića i Arapčića

 1. mire

  12. 02. 2015. - 09:39

  hahaha lijepa lutka ludačka.
  Ustani kad spomeneš Selimovo ime.

 2. Laganica TZ

  12. 02. 2015. - 10:27

  AKO JE ISTINA OVO ŠTO PRIČA ČOJK ONDA AFERIM

 3. Jasmine Imamovicu, javna dobra su bila sve fabrike i sva preduzeca u bivsoj Jugoslaviji. Dalje, Selim Beslagic nikada nije bio premijer kantona.
  Ja to vidim malo drugacije: da su komunalna preduzeca i centralno grijanje u privatnim rukama Gradonacelnik i politika ne bi mogli tamo zaposljavati podobne kadrove, vijecnike itd. Da je Vodovod privatna firma ne bi svake godine iz budzeta isle silne pare da se krpe rupe koje pravi nesposobno rukovodstvo. Da je Centralno grijanje privatna firma do sada bi Tuzla bila ekoloski grad, jer bi taj privatnik uzeo kredit i na grijanje spojio cjelukupno podrucje grada.
  Mani se Jasmine socijalistickih fora i fazona. davno je proslo vrijeme Josipa Broza i pravde za radnike i doba javnih dobara. Priznaj da si porusio privatizaciju samo da bi imao pod kontrolom ova preduzeca, jer osim radnih mjesta koja se preko noci otvaraju i bez konkursa popunjavaju, ona su vrlo pogodna za pranje para.

  • Laganica TZ

   12. 02. 2015. - 12:02

   TAKO JE CARE NA SVE STRANE PRIMJERI USPJEŠNE PRIVATIZACIJE ETO POGLEDAJTE OKO SEBE I SVE ĆE BITI JASNO A SELIM JE BIO GUVERNER A TO NIJE PREMIJER JELDE TO JE NEŠTO DRUGO IMA ISTA OVLAŠTENJA AL SE DRUKČIJE ZOVE DAKLE UPRAVU SI ČOJK NIJE BIO PREMIJER

   • Jedno su sumnjive privatizacije fabrika u ime stranih lobija sa ciljem unistavanja konkurencije na trzistu, a drugo je privatizacija centralnog grijanja. Sta mislis da li bi stvarno neko zatvorio CG u Tuzli? Ili vodosnabdijevanje ukinuo?
    Sto se tice Beslagica, u pitanju je konstatacija, a ne zelja da branim ili kudim navedenog. Grijesis u vezi ovlastenja.

  • Yuri

   13. 02. 2015. - 03:15

   Slažem se !!!

 4. Smajo

  12. 02. 2015. - 13:52

  Sad placi za sadakom. Privatizirao si javne parkinge, naplacujes najskuplju vodu, kontrolises medije, postavljas predstave i svoje trabante. Tito je rahmetli vec tries godina, nema kome da se pravdas. Tebi je da odes na smetljiste istorije i tu ostanes kao zadnji komunisticki diktator.

  • Datum4

   12. 02. 2015. - 23:08

   parkinge koji su bili vlasnistvo opstine postavio pod firmu koja donosi novac u budzet direktnim putem i ne ceka milostinju Sarajeva, naplacuje vodu putem preduzeca koje je vratio u zivot i u ruke gradjana Tuzle nakon sto je privatizirano i vodu koje ne bi bilo svaki dan da nije sproveo prjekte koje jeste, tako da bolje neki da razmisle prije nego sto napisu nesto. Kritika treba ali za one koji nista ne rade, covjek ima rezultate iza sebe a stranka vise nije bitna niti je ikada bila bitna nego rad!

   • Yuri

    13. 02. 2015. - 03:06

    Parkinzi nisu nikada bili “vlasništvo opštine” već vlasništvo stanara u zgradama ispred kojih je parking i izgrađen. Cijena izgradnje parkinga je svakako bila uračunata u cijenu stanova baš kao što se uračunava i danas. Niko nikome ništa nije besplatno izgradio, niti će. Ali da se otimačina parkinga (koja je uzela maha) ne bi nastavila, sada budući vlasnici stanova u novogradnji po kupovini stana insistiraju i na rezervaciji svog parking mjesta. Tako da po izgradnji zgrade na parkinge se stavlja rampa koju mogu podići samo stanari ili se na parking mjesto postavi sklopiva prepreka.

    Inače, ako sumnjaš u moje navode, postavit ću ti dva konkretna pitanja:
    1. Zašto nije naplata parkinga izvršena u ulici Petra Kočića?
    2. Zašto su stubićima zaobišli trotoar ispred kafića 6 na Slatini?

    Očito da se rukovodstvo iz JKP SIK-a boji advokata i mafijoza.

    Pored toga, zakonom je zabranjeno imobiliziranje pokretne imovine (zato je ukinut pauk koji je nosio automobile). A kaznu za nepropisno parkiranje može da naplati jedino MUP TK a nikako neka privatna firmica. U svakom slučaju zakon je pogažen.

    A što se tiče vode, voda iz česme je klasična industrijska voda. Uopšte nije preporučljiva za konzumiranje. Možda je ona bakterijski ispravna ali sigurno je da prisustvo teških metala u toj vodi je itekako zastupljeno (zbog više faktora). A pored toga u tom jezeru svake godine se dese barem dva pomora ribe a da nikada niko nije uradio analizu i dao odgovor na pitanje – ZAŠTO ?

 5. Crncuga

  12. 02. 2015. - 16:40

  Samo da prokomentarisem da si lopov, munjen, mafijas-pjesnik i da placas sve portale koji su citani u TZ (a o tome je pisano). I ovaj je “intervju” placen. Ocekujem brisanje komentara.

 6. Josip Hadzic

  12. 02. 2015. - 23:00

  imamo grijanje na vrijeme i najjeftinije u državi, u preduzećima radi toliki svijet i hrani djecu. Sarajevo je klasični primjer kako ne treba, kakva je usluga u odnosu na cijenu, kome ovo ne godi nek malo makne od kuće pa nek vidi. zaboravili su pojedini kako smo kanistere nosali. pametnom dosta

 7. websms

  12. 02. 2015. - 23:18

  ako sam dobro primjetio, a bit ce da jesam covjek govori o privatizacijam na TK i privatizacijama opcinskih preduzeca. Malo razliciti pojmovi ali adrese i ljude koje je spomennuo potpuno tacno, dovoljno je ukucati na googlu imena tih ljudi ili taj period i sve ce se samo reci. Uspio je u vracanju opcinskih firmi u njeno vlasnistvo (ne svih) ali sto se tice ostalih sa podrucja TK situacija je dosta kompleksnija i nazalost jedina ustanova koja to moze rijesiti je tuzilastvo

 8. Cepelin

  12. 02. 2015. - 23:29

  Ne zna se koje veći lopov Selim ili Jasmin.Selim je ljubomoran na Faraona što on ne može više da hapa i po svaku cijenu se obrušava na njega. On to ne radi zbog građana, već zbog svoje pohlepne gladi.Faraon u javna preduzeća i javne ustanove ubacuje bez konkursa svoje lopovske kadrove. On to ne radi po stranačkoj liniji, već po lopovskoj. Njega ne interesira da li je igrač iz SDP-a ili iz neke druge stranke, ili je pak nestranački. Bitno je da je talentovan za lopovluk.O njemu je dovoljno pisao Tuzla Live portal i Ekrem Avdić najjači novinar iz oblasti istražnog novinarstva.Preko ovih javnih institucija i preko podobnih direktora on pere novac, jer direktori u tim preduzećima i ustanovama kupuju sve i svašta i što treba i što ne treba.To se sve prebacuje preko leđa zaposlenika i građana Tuzle. Najveći kriminal se sprovodi u J.P. Vodovod i kanalizacija jer se preko direktora koji je davno trebao otići u penziju građanima serviraju nerealni računi za vodu. Oni terorišu građane otimajući im novac iz novčanika. Kako te Faraone nije stid da se pojavljuješ sa takvim opservacijama, ko biva ti si spasitelj građana Tuzle. Zbog tebe se dešavaju ove scene od tuzlanskih gladnih radnika. Vidi se ko ti je najbolji prijatelj, da bogme Slavko Stjepić. Neće ti ovi tvoji gafovi trajati neograničeno. Ovo ist važi i za Selimčinu.

 9. mesaivo

  12. 02. 2015. - 23:32

  sve je to stoka sitna zuba,

 10. Passanger

  13. 02. 2015. - 00:56

  Pitam se samo sta bi bilo, da Imamović nista nije poduzeo u rjesavanju nelegalne privatizacije. Proklet bosanski narod, ni Bog vam ne moze ugoditi.

  Šteta velika što nema više ovakvih nacelnika/gradonacelnika kao što je to Jasmin Imamovic. I de molim vas naucite vec jednom cije su cije nadleznosti, red bi bio !!

  • Yuri

   13. 02. 2015. - 03:31

   Nema meni ko šta ugađati, ja što plaćam hoću da mi se obezbjedi.
   Plaćam registraciju vozila i u cijenu iste mi je uračunato održavanje i čišćenje puteva, pošumljavanje, pomoć na putu, itd…
   A onda zimi u Tuzli led 5 centi, cesta sva ispucala a od pošumljavanja ni riječi…

   U cijenu stana je bio uračunat parking koji je moj otac krvavo otplatio (nije stan dobio ni od Tite ni od Partije i crvenih kmera), da bi ovaj đilkan izvršio modernu “nacionalizaciju” (kao što su mom pradjedu Partizanen-Banditen oduzeli 2 dunuma zemlje u po čaršije) koje su poslije prodali za ogromne pare jednom privatniku.

   Treće imamo najgoru vodu a najveću (paušalnu) cijenu.

   Četvrto, grijanje je urnebesno skupo a dobija se kao nusproizvod gratis direktno iz TE.

   Peto, nismo imali ni jedne javne proslave Nove Godine, jer nismo kao New York (tako je barem dotični izvalio).

   Šesto, od opštinskih para koje btw i ja punim, izgrađena su jezera koja su privatizovana a koja i dan danas uzimaju nepovratne pozajmice iz tog istog budžeta. Sa prijavljenim godišnjim prihodom od 417 KM teško da jezera mogu opstati a ja kao porezni obveznik opet moram platiti kartu privatniku iako sam je već platio nekoliko desetina puta preko nameta a da nisam ni ušao na to jebeno jezero.

   Sedmo, Tvrtku svaka čast, ali mi nije trebala Hrvatska da ga pravi pored livnice iz Tuzle.

   Osmo, 2 kilometra puta su radili 7 mjeseci, platili 5 miliona maraka a čim padne malo jača kiša na pingi opet bara za čamca, a most se već lijepo nakosio…

   Deveto, gdje su obećanja tipa:
   1. Sony tornjevi?
   2. Žičara do Ilinčice?
   3. Viseći voz?
   4. Zeleni val?
   5. Zoo Vrt na Ilinčici?

   Deseto, nećemo više SDP, hoćemo nešto drugo!
   Siti smo SDP-a i vječite demagogije !!!

 11. Bayazit

  13. 02. 2015. - 12:56

  Ovo nema nigdje na svijetu, cijene u BiH su veće od EU, a plate nigdje, dokle će Bosanskohercegovački narod to trpjeti, moraju se boriti za svoja prava, plate su ništa, a cijene bolje nego u Hollywoodu !

 12. Nermin Bijedic

  14. 02. 2015. - 20:40

  Čovijeka najviše boli kad ga ujede vlastito pašče….ovoj put nedresirano

 13. Hamdo

  16. 02. 2015. - 11:03

  Od kako ti rjesi problem vodosnabdjevanja mi placamo vece racune za vodu nego za struju.Takodjer u stanovima placamo racune za odvoz pepela(nidze veze) i tebi i tvojim firmama nemoze se lopatom zgrnuti para.Gradjani nikad gore nisu zivjeli a Panonsko ti svake godine posluje s gubitkom a dnevno ima preko 10 000 posjetilaca.Guzis ti nas godinama ali si dobar manipulator mora se priznati.

 14. Hamdo

  16. 02. 2015. - 11:09

  Ovaj ti je zamjenik asfaltirao sva *njihova* sela u okolici pa je asfalt dosao do kokosinjca a u po tuzle treba ti 4×4 kad kisa padne.*Oni* glasaju za SDP i u tome je caka

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.