Saznajte koje su višestruke koristi za Tuzlu od statusa grada! Imamović: Tuzla je davno bila spremna

17.04.2014 11:27
 

Sadašnje općine Tuzla, Zenica, Bihać i Široki Brijeg dobit će status gradova, nakon što Federalni parlament usvoji odgovarajuće zakone koji reguliraju to pitanje. Vlada Federacije BiH je u decembru prošle godine utvrdila i uputila Parlamentu FBiH na razmatranje četiri prijedloga zakona kojima se općine Tuzla, Zenica, Bihać i Široki Brijeg uspostavljaju kao gradovi.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je na sjednici u martu prihvatio nacrte ovih zakona, ali oni još nisu razmatrani u Domu naroda Parlamenta FBiH. Federalni ministar pravde Zoran Mikulić kazao je u izjavi za Agenciju Fena da je zaključcima o prihvatanju nacrta zakona zadužen predlagač da prilikom izrade prijedloga zakona ima u vidu sugestije, primjedbe i prijedloge iznesene u raspravi, kao i one koje su dostavljene u pisanoj formi. -Isto tako, predlagač je zadužen da organizira i provede javnu raspravu u trajanju od 60 dana, u skladu s odredbama Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o proceduri za organizaciju i provedbu javne rasprave, u koju će biti uključena stručna javnost i Savez općina i gradova FBiH – kazao je ministar Mikulić.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović smatra da je danas Bosna i Hercegovina u situaciji da ima najmanje gradova u Evropi i svijetu, a u odnosu na broj stanovnika. – Tuzla je davno bila spremna, još koncem 19. stoljeća do 1945. godine, onda je ustav odredio da to više nisu gradovi, nego općine. Mi smo među inicijatorima Zakona o osnovama lokalne samouprave koji omogućava da bude realizirano ono što predviđa i teorija i praksa cijeloga svijeta i cijele Evrope, da Tuzla bude na spisku gradova – kazao je Imamović u izjavi za Agenciju Fena.

Podsjeća da je Općinsko vijeće Tuzla na sjednici 30. januara 2007. godine donijelo Odluku o proglašenju Grada Tuzle i zaključak o pokretanju inicijative za izradu zakona o uspostavi Grada Tuzle, te je takvu odluku donijelo i Općinsko vijeće Zenice. – Mi smo prije nekoliko godina donijeli odluku u skladu sa Zakonom o osnovama lokalne samouprave i sve smo uvjete ispunili. Zamislite, na spisku gradova nema Tuzle i Zenice, oni koji ne poznaju dobro BiH pregledaju taj spisak, a nas nema – naveo je Imamović.

Podvlači da je u pitanju zvanje i ugled, ali i veća kategorija kada je u pitanju razvoj, zainteresirani investitori i turisti. – Napokon su sada, prvo Ministarstvo pravde, a zatim i Vlada Federacije BiH prihvatili naše prijedloge, te sada čekamo da Parlament FBiH donese odgovarajući zakon – zaključio je Imamović.

Načelnik Općine Široki Brijeg Miro Kraljević izrazio je zadovoljstvo što će Široki Brijeg dobiti status grada. -Široki Brijeg je to zaslužio jer smo dugo godina administrativno, gospodarsko, kulturno središte naše županije, a i u cijeloj Bosni i Hercegovini uživamo veliko poštovanje i reputaciju – ističe Kraljević u izjavi za Agenciju Fena. Mišljenja je da zasad neće biti vidljivih finansijskih poboljšanja samo iz razloga što će općina postati grad, ali će i dalje kao gradonačelnik, kaže, ukazivati na nepravednu raspodjelu javnih prihoda. -Umjesto načelnika postajem gradonačelnik, a općinsko vijeće će postati gradsko vijeće, što znači priznanje meni kao budućem gradonačelniku i svim građanima Širokog Brijega, ali i obvezu svima nama u gradskoj upravi da i ubuduće s još više odgovornosti i upornosti kvalitetno radimo svoje poslove kako bi Široki Brijeg išao naprijed – potcrtao je načelnik Kraljević. Izrazio je nadu da će im dobivanjem statusa grada biti olakšan pristup EU fondovima, a i da će Široki Brijeg biti privlačniji i za strane investitore, a samim tim i pružiti veće mogućnosti za posao mladim ljudima.

Načelnik Općine Bihać Emdžad Galijašević smatra da je odluka o dobijanju statusa grada korak naprijed u razvoju Bihaća kao administrativnog, obrazovnog, kulturnog, sportskog i historijskog središta tog dijela BiH. -Bihać je središte Unsko-sanskog kantona i status grada smo sasvim sigurno zaslužili i možemo biti svi zajedno ponosni na činjenicu da će naš Bihać dobiti ovo priznanje. Status grada za nas koji ga vodimo znači još više odgovornosti i još više rada i počastvovan sam što ću ponijeti i zvanično titulu gradonačelnika Bihaća, najvećeg grada ovog dijela BiH – naglasio je Galijašević u izjavi za Agenciju Fena.

Podvlači da je Bihać po mnogo čemu već stoljećima grad i promjena statusa donosi nove mogućnosti u njegovom razvoju, posebno kada je u pitanju promocija turizma, privrede i prekogranične saradnje s općinama i županijama u susjednoj Republici Hrvatskoj. Općinsko vijeće Bihaća je 15. novembra 2006. godine usvojilo Odluku o proglašenju Grada Bihaća, a na istoj sjednici usvojen je zaključak o pokretanju inicijative za izradu zakona o uspostavljanju Grada Bihaća.

Općinski načelnik Zenice Husejin Smajlović kaže da će proglašenje ove općine gradom imati veliki značaj za Zenicu, jer će time Zenica ući u veliku porodicu gradova što će joj omogućiti znatno veće mogućnosti uključenja u projekte u i izvan granica BiH. Također, taj status bi trebao uticati i na, smatra Smajlović, veću participaciju Zenice kod raspodjele javnih prihoda, a što će stvoriti bolje pretpostavke za brži razvoj. Naglašava da će nakon donošenja zakona o proglašenju Zenice gradom biti neophodno pristupiti donošenju statuta Grada te uskladiti statutarna i druga obilježja grada i institucija s novim statutom.

 Bit će neophodno o promjeni statusa Zenice obavijestiti i asocijacije u kojima Zenica ima članstvo, te učlaniti se u odgovarajuće asocijacije gradova. -U najkraćem, razlika između općine i grada, fudbalskim rječnikom govoreći, a gdje će ako ne u Zenici takvo poređenje biti moguće, jeste kao razlika između Lige evropskih prvaka i zonske lige. U oba slučaja se igra fudbal, pravila su, u principu, ista, a kvalitet igre neuporediv – pojašnjava načelnik Smajlović u izjavi za Agenciju Fena.

Procedura proglašenja Zenice gradom pokrenuta je shodno odredbama Zakona o principima lokalne samouprave koji je stupio na snagu u septembru 2006. godine. Vijeće općine Zenica je u maju 2007. donijelo Odluku o proglašenju Zenice gradom i istu uputilo u parlamentarnu proceduru Parlamentu Federacije BiH. U obrazloženjima prijedloga zakona koje je u decembru prošle godine utvrdila Vlada FBiH konstatirano je da Tuzla, Zenica, Bihać i Široki Brijeg ispunjavaju sve zakonske pretpostavke da bi bili uspostavljenji kao gradovi.

Kako je navedeno, gradovi Tuzla, Zenica, Bihać i Široki Brijeg su, sukladno novim zakonima, pravni sljednici sadašnjih općina i preuzimaju njihove nadležnosti, prava, obaveze i imovinu. Teritorij ovih novih gradova u Federaciji BiH čine sva naseljena mjesta koja se, prema evidenciji Federalnog zavoda za statistiku, nalaze u okviru općina Tuzla, Zenica, Bihać i Široki Brijeg na dan stupanja zakona na snagu. Gradovi su jedinice lokalne samouprave i imaju svojstvo pravne osobe. Njihova samoupravna tijela su gradska vijeća i gradonačelnici koji poslove iz svojih nadležnosti obnašaju sukladno Ustavu FBiH, zakonima i gradskim statutima.

(Danas.info/Fena/Foto: arhiva)

 

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.