Vlada TK: Fadil Šljivić imenovan za komesara MUP-a TK-a

15.04.2014 18:58
 

Vlada Tuzlanskog kantona  je jednoglasno usvojila odluku o imenovanju Fadila Šljivića za komesara Ministarstva unutrašnjih poslova TK-a. „Na zadnjem Kolegiju Vlade TK-a bio je prijedlog o imenovanju Fadila Šljivića za komesara MUP-a TK-a, gdje je Vlada jednoglasno bila da se ide na kadrovsku komisiju. Danas je na kadrovskoj komisiji, nakon razmatranja, Vlada TK-a ponovo jednoglasno donijela odluku da se Šljivić imenuje za policijskog komesara“, izjavio je za agenciju Fenu ministar unutrašnjih poslova TK-a Midhat Dobrnjić.

Kazao je da je ovo je nastavak procedure koja je započeta u prethodnom mandatu Vlade TK-a, a na prijedlog bivšeg ministra MUP-a TK-a Amira Husića. „Ovo je redovna procedura koja je nastavljena na prijedlog bivšeg ministra Amira Husića, jer je njegov prijedlog bio Fadil Šljivić. Taj prijedlog je došao do mene, a Vlada TK-a je uputila Ministarstvu unutrašnjih poslova akt kojim je tražila da se očitujemo, mi smo nastavili i okončali ovu proceduru – istaknuo je Dobrnjić. Naglasio je da je ova procedura bila bitna, kako bi se u potpunosti popunio kapacitet Uprave policije TK-a, a pogotovo imenovao policijski komesar, javlja Fena.

Jedinica interne revizije u Službi za zapošljavanje

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju Javne ustanove Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona. Razlozi za izmjene i dopune navedenog Zakona su u činjenici da je djelatnost Službe neophodno uskladiti sa Odlukom o klasifikaciji djelatnosti Bosne i Hercegovine 2010. te da je Služba procjenila da je zbog ušteda sredstava neophodno smanjiti broj članova Upravnog odbora Službe sa pet na tri člana.

Zakonom o ustanovama propisano je da Upravni odbor ustanove ima najmanje tri, a najviše devet članova. Također, zbog obaveze Službe za zapošljavanje da ustanovi jedinicu interne revizije bilo je neophodno ukinuti odredbe Zakona o osnivanju Javne ustanove Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona koje se odnose na Nadzorni odbor, da ne bi došlo do dupliranja poslova, odnosno poslove Nadzornog odbora Službe, preuzet će jedinica interne revizije.

Utvrđena osnovica za obračun plaće

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o utvrđivanju osnovice za obračun plaće. Utvrđena je osnovica za obračun plaće svih budžetskih korisnika Tuzlanskog kantona za mjesec mart 2014. godine u iznosu od 380,25 KM. Vlada je također donijela Odluku o utvrđivanju visine naknade za ishranu u toku rada za mjesec mart 2014. godine u iznosu od 8,00 KM po izrađenom danu.

Vlada je donijela Odluku o o visini dječijeg dodatka. Iznos dječijeg dodatka za djecu iz porodica u kojima mjesečni prihod po članu domaćinstva ne prelazi 7% prosječne plate na području TK iz 2013. Godine bit će 20,00 KM po jednom djetetu mjesečno, izuzimajući porodice sa troje i više djece za koje se dječiji dodatak utvrđuje u visini od 40,00 KM mjesečno.

Donijeta je Odluku o izmjenama Odluke o odobravanju novčane pozajmice DD „Konjuh“ Živinice. Riječ je o reprogramiranju povrata pozajmice na period do 30.06.2014.godine, zbog krize likvidnosti u privrednom društvu. Novčana pozajmica odobrena je u svrhu uplate obaveza prema Zavodu zdravstvenog osiguranja TK u cilju ovjere zdravstvenih knjižica za zaposlene u DD „Konjuh“ Živinice. Vlada je također donijela Odluku kojom prihvata tekst Anexa II Ugovora o novčanoj pozajmici.

Vlada je dala je saglasnost na Odluku o odobravanju sredstava Općini Tuzla za projekte iz oblasti zaštite okolice. Riječ je o sredstvima za 4 projekata u iznosu 258.519 KM za rekonstrukciju toplinske podstanice SKPC Mejdan u Tuzli – II faza 8.477 , izvođenje mašinskih i građevinskih radova na izgradnji dijela vrelovodne mreže u naselju Miladije u visini od 122.963 KM, izvođenje radova na ugradnji toplinskih podstanica u naselju Miladije 103.112 KM te završetak radova na izgradnji vrelovodne mreže u MZ Solana za što je predviđeno 23.965 KM.

(Danas.info/Foto: arhiva)

 

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.