Općinsko vijeće Tuzla/Alić: Ne treba obmanjivati javnost sa iznošenjem neistine, Tuzla nije lider u zapošljavanju i investiranju

02.04.2014 18:22
 

Nakon višesatnog izlaganja i iznošenja mišljenja vijećnika općinskog vijeća Tuzla, u srijedu je usvojen dokument o pravcima lokalnog ekonomskog razvoja Općine Tuzla. Riječ je o materijalu pripremljenom za prošlu godinu, tačnije za mjesec oktobar, ali kako je to kazao obrađivač, iz raznih razloga tek je sada dospio u raspravu na sjednici.

˝Riječ je o informaciji koja je najaktuelnija u ovom trenutku u Bosni i Hercegovini i u općini Tuzla i to je nešto na šta će se općinske službe u narednom periodu fokusirati i dati svoj veliki doprinos. Najviše se dogovorilo o poduzetničkim zonama koje su prostornim planom u općini Tuzla već definisane. Čuli su se dobri komentari svih vijećnika koji će se uzeti u obzir prilikom realizacije aktivnosti u narednom periodu. U fokusu nam je najviše zapošljavanje i nova radna mjesta i tome ćemo se posvetiti˝, kazao je šef Službe za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti općine Tuzla Vedran Lakić.

Alić: Možemo otvoriti nova radna mjesta

Prema riječima vijećnika Tuzlanske alternative Mensur Alić realno je da se Općina Tuzla okrene prema 2-3 industrijske zone sa donošenjem novog regulacionog plana i svega onoga što to nosi sa sobom. ˝Ne možemo pričati o nekih 15 industrijskih zona, bitno je da jednu osposobimo u narednom periodu i da to bude recept kako i na koji način dalje. Drago mi je da je ova tema došla na Općinsko vijeće Tuzla i nadam se da će ona biti sprovedena. Ukoliko se ne bude sprovelo ovo o čemu smo govorili mislim da nema smisla da budem više ni u Vijeću, ni u nekakvim komisijama˝, kazao je Alić i dodao: ˝Ako se Zakon o građevinskom zemljištu izmijeni gdje se može izvršiti slobodna pogodba za firme koje žele graditi industrijske pogone, onda smatram da možemo otvoriti sigurno hiljadu novih radnih mjesta na području općine Tuzla˝.

Alić smatra da ne treba obmanjivati javnost sa iznošenjem neistine da je općina Tuzla lider u zapošljavanju i investiranju u BiH. ˝Imamo najnovije informacije da su u čitavom regionu 3 općine koje imaju najbolje uslove za strana i domaća ulaganja. To su općina Tešanj, Teslić i Žepče. Trebamo se okrenuti prema njima, otići i vidjeti kod njih kako su to oni uradili, prepisati i donijeti u Tuzlu, i početi primjenjivati. Naravno da investitori odustaju od Tuzle kada im treba mjesec dana da bi dobili saglasnost za priključak za vodu i mjesec dana za priključak za električnu energiju. Najgore je što nemamo određeni prostor u Općini Tuzla kada investitor dolazi da tačno zna kome će se javiti˝, kazao je Alić i istakao potrebu za otvaranjem takve kancelarije.

SDA: Potrebno pojednostavljenje administrativnih procedura

Iako vođenje politike ekonomskog razvoja i poduzetništva i primarne poljoprivredne proizvodnje nije izvorna nadležnost Općine Tuzla, vijećnik SDA Sabahudin Imamović smatra da Tuzla ipak može puno toga učiniti u stvaranju ambijenta i povoljnog poslovnog okruženja koje će učiniti da Tuzla bude grad ugodan za život u koji će ljudi dolaziti i ulagati novac. ˝Može se učiniti puno na pojednostavljenju administrativnih procedura prilikom recimo registracije samostalnih djelatnosti, smanjenja takse. Potrebno je normativno odrediti određene oblasti, što prije donijeti prostorni plan kao glavni strateški dokument… Administracija i Općisnko vijeće zajedno moraju raditi na popravljanju imidža Tuzle i na funkcionisanju svih službi i javnih preduzeća kako bi općina Tuzla bila povoljan ambijent za ulaganja i za ekonomski razvoj˝, smatra Imamović.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ajanović: Nema realizacije

Mirnes Ajanović, vijećnik BOSS-a smatra da materijal o ovoj tački nije dobro pripremljen. ˝Službe nisu ispoštovale ono što je bio zahtjev vijećnika i klubova da se uradi. Uopšte nedostatak Vijeća jeste loš rad službi, dakle loš rad izvršne vlasti. Vijeće je u prošloj godini obradilo 500 tačaka, 622 materijala razmatralo, ali nema adekvatne realizacije. Jer da bi mogli napredovati u ekonomskom smislu, prvo je da službe počnu raditi svoj dio posla adekvatno. Onda možemo očekivati da će strane investicije doći u grad i da ćemo grad moći predstaviti u najboljem smislu. Ali da bi bili grad, prvo mora biti donesen zakon o Tuzli kao gradu, pa da se Tuzli da 9 miliona koji joj pripadaju iz ekoloških osnova, 6 miliona koji su bukvalno ukradeni od strane Kantona, tako da dosta posla ima za daljnje aktivnosti˝, naglasio je Ajanović.

Gazibegović: Službe rade profesionalno

Sa Ajanovićemom konstatacijom da općinske službe ne rade svoj posao kako treba, ne slaže predsjednica Kluba vijećnika SDP-a Azra Gazibegović. ˝Općinske službe su pokazale zaista veliku efikasnost, tako da konstatacija pojedinih vijećnika meni nije poznata. Oni su možda imali nekih lični sukob, ali što se tiče profesionalnosti od strane službi, one pokazuju zaista vrhunsku profesionalnost˝, zaključila je Gazibegović.

Vijećnici Općinskog vijeća Tuzla razmatrali su i Odluku o uslovima, držanju i načinu postupanja sa domaćim životinjama, kućnim ljubimcima i nezbrinutim životinjama, te Odluku o načinu dodjeljivanja javnih priznanja u ovoj godini, te još nekoliko tačak.

(Danas.info/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.