Premijer TK Bahrija Umihanić: Pokazat ćemo da se može poštenije raditi

01.04.2014 21:16
 

Nećemo poslanike uvjeravati trebaju li ili ne podržati programe za preduzeća, neka odluče po savjesti. Pozvao sam ih da i sami posjete Konjuh i Ditu, da pravilnije donesu odluku, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje prof. dr. Bahrija Umihanić, premijer Tuzlanskog kantona.

• Gospodine Umihanić, samo dva dana nakon preuzimanja mandata zajedno sa ministrima posjetili ste pogone Dite i Konjuha. Ranije ste najavili oživljavanje ovih nekadašnjih giganata. Šta možete konkretno uraditi za ove dvije fabrike?

– U ovom trenutku željeli smo da vidimo kakvo je stanje, da prođemo kroz pogone Dite i Konjuha, kako bismo mogli pravilnije sagledavati i tekst i zaključke timova koji će biti imenovani. Timovi će dobiti zadatke da analiziraju postojeće stanje, predlože moguća rješenja za ova dva preduzeća. Ono što smo vidjeli prilikom posjete i jednom i drugom preduzeću jeste da su kapaciteti očuvani. Kod Konjuha je to posebno izraženo, jer smo vidjeli da u svakoj fazi procesa postoje zalihe sirovina ili poluproizvoda, pa čak i dobar dio zaliha gotovih proizvoda.

Stvar naroda

To svjedoči o tome da su pogoni očuvani, da je proizvodnja moguća tek onda kada se riješi poslovna kriza koja ima svoje dvije dimenzije. Jedna je kriza upravljanja, koja proističe iz krize vlasništva. Druga je kriza likvidnosti, koja proističe iz pogona, dugogodišnjih zastoja i problema s kojima su preduzeća suočena.

• Vi ste svojevremeno i napravili plan za spas Konjuha, koji je ranije predstavljen federalnom premijeru Nerminu Nikšiću i direktoru Razvojne banke Federacije Ramizu Džaferoviću. O kakvom se programu radi?

– Postoji program revitalizacije, koji je urađen 2012. godine, a koji je usvojila Skupština Konjuha. Taj program revitalizacije predviđa tri moguća rješenja. Jedno od njih je bilo da Vlada Federacije kupi Konjuh. Drugo je bilo da to učini strateški partner, a treće da Konjuh ide u stečaj, pa da se kroz stečaj revitalizira. Od tada nikada nije rađeno na nekom od tih rješenja, a sva tri su bila prihvaćena i najizglednije je bilo ovo rješenje koje se odnosilo da Vlada Federacije kupi Konjuh. Međutim, Vlada nije učinila potrebne aktivnosti premda je prihvaćen program revitalizacije.

• Koliku podršku političkih stranaka i poslanika u Skupštini TK-a, pa i kada su u pitanju ova dva preduzeća, očekujete za Vaše naredne aktivnosti?

– Vidite, ja ne bih tako ni postavljao pitanje da očekujem da će oni podržati Vladu. Ovo nije više Vladina stvar, već je ovo stvar naroda. Ovdje je prevelik broj nezaposlenih. Mi ćemo predlagati ono što smatramo da je objektivno, a na njima je tamo hoće li oni podržati ili neće. Apsolutno se nećemo sa njima uvjeravati trebaju li ili ne trebaju podržati, neka odluče po savjesti. Pozvao sam ih, nakon onog što je viđeno u Konjuhu i Diti, da i sami posjete ta preduzeća, što bi i njima pomoglo da pravilnije donose odluku.

• A i da rade posao za koji su dobro plaćeni?!

– Pa, ja ne znam šta je čiji posao. Mislim da je posao svih nas da otvorimo nova radna mjesta, jer jedino na takav način možemo osnažiti prihodovnu stranu budžeta. Bez osnaživanja prihodovne strane budžeta mi ćemo tonuti u konflikte, jer svake godine je sve manje i manje prihoda u budžetu i time sve više konflikata između brojnih zainteresiranih strana, korisnika budžeta.

• Pored namjera da se ožive Konjuh i Dita, šta još planirate uraditi do izbora? U ekspozeu na Skupštini ste govorili o zapošljavanju.

– Ima fond solidarnosti, koji bi, ako bude podržan od zaposlenika koji rade, mogao dati rezultate već u maju. Mi smo već u fazi pripreme zakonskog rješenja i mi ćemo, bar se nadam, već naredne sedmice imati na Vladi prijedlog zakona o poticajima za zapošljavanje i pokretanje proizvodnje u privrednim subjektima i socijalno zbrinjavanje lica koja su ostala bez posla. To bi išlo preko fonda. Što se tiče drugih poslovnih subjekata, ukoliko aktivnosti rebalansa budžeta prođu bez nekih velikih trzavica i ukoliko ne bude socijalnih konflikata, možemo raditi sigurno na Livnici, na TTU, možemo raditi na nekim preduzećima koja jesu u stečaju…

• Govorili ste i o stabilizaciji budžeta. Šta se, s obzirom na veliki deficit, može uraditi po tom pitanju?

– Mi ćemo, što se tiče budžeta, već danas (jučer) formirati tim stručnjaka koji će izvršiti analizu dosadašnjeg stanja i predložiti nam smjernice kako izvršiti rebalans budžeta, da zaštitimo osnovna prava zaposlenika, a isto tako da bar dosegnemo neka minimalna prava drugih budžetskih korisnika, kao što su socijalne kategorije.

Timski rad

Očito je da se u ovakvoj situaciji neće puno moći računati na budžetska sredstva, nego ćemo morati raditi na projektima, kojima bismo eventualno mogli privući sredstva međunarodne zajednice na teritoriji Tuzlanskog kantona.

• Mislite da su moguća strana ulaganja?

– Mi ćemo stvarati uslove za strane investicije kroz svoje aktivnosti, mi ćemo pripremati taj teren. Mislim, isto tako, i na određene programe koji se implementiraju u BiH od, recimo, USAID-a, kao što je projekat GOLD ili od UNDP-a, koji je već započeo ovdje saradnju, zatim od IFC-a. Dakle, postoje programi koji se implementiraju za BiH, a sad je na nama da pokažemo malo više aktivnosti.

• S obzirom na to da ste na čelo Vlade došli u specifičnim okolnostima, nakon što je protestima otjeran prethodni saziv, jeste li zadovoljni sa ovih prvih nekoliko dana rada i kakva je saradnja sa ministrima?

– Mislim da su ministri, jednako kao i ja, opredijeljeni na rezultat, i mislim da smo potpuno svjesni trenutka u kojem smo prihvatili te naše uloge. Iskreno, vjerujem da je i njima, jednako kao i meni, stalo da pokažemo da se može drugačije raditi, da može to transparentnije i da može poštenije u smislu da običan građanin ima više koristi od ove vlade. Ministri su pokazali veliki interes za timski rad.

(Danas.info/Oslobođenje/Autor:Samir Karić/Foto:TIP-arhiva)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.